Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA UPDATES

Militari ucraineni trag cu mortierul din poziția lor de lângă Harkov, Ucraina, 09 mai 2022.
©EPA-EFE/STRINGER  |   Militari ucraineni trag cu mortierul din poziția lor de lângă Harkov, Ucraina, 09 mai 2022.

LUNI, 26 septembrie, ZIUA 215. „Consecințe catastrofale”. Anexarea se dezbate joi în Dumă. Bombardamente pe tot frontul din sud.

UPDATE 310: Statele Unite au avertizat asupra „consecințelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea de către Moscova a armelor nucleare în războiul din Ucraina. Avertismentul survine după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că teritoriile ucrainene ocupate în care s-au organizat așa-zise referendumuri de anexare la Rusia vor beneficia de protecția deplină a Moscovei, ceea ce include și folosirea, la nevoie, a arsenalului nuclear. Deschise vineri, pseudo-consultările populare se vor încheia marți, iar Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, anexarea la Federație a regiunilor Lugansk și Doneţk, din estul Ucrainei, respectiv Herson și Zaporojie, din sud. Potrivit așa-ziselor autorități locale, instalate de trupele ruse de ocupație, peste 90% dintre cei care au votat deja s-ar fi pronunțat pentru unirea cu Rusia.

„Cu siguranță ne vom elibera întreaga țară – din Herson până în regiunea Lugansk, din Crimeea până în regiunea Donețk. Nu vom permite ocupantului să rămână nepedepsit” – a afirmat, din nou, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. În teren, armatele ucraineană și rusă s-au acuzat reciproc de atacuri asupra civililor din sudul Ucrainei. Kievul susține că Rusia a folosit drone fabricate în Iran pentru a ataca centrul orașului Odessa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră.  La rândul lor, rușii spun că forțele ucrainene au bombardat un hotel din orașul Herson, ucigând două persoane. Hersonul e singura reședință regională din Ucraina pe care forțele ruse au reușit să o ocupe, încă din primele zile ale invaziei declanșate pe 24 februarie. Ministerul rus al Apărării mai afirmă că forțele ucrainene și-au reluat atacurile în jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, inclusiv prin lansarea a opt „drone kamikaze”. Centrala a fost ocupată de armata rusă în luna martie.

 

DUMINICĂ, 25 septembrie, ZIUA 214. Rușii l-au pus șef al logisticii militare pe „măcelarul din Mariupol”. La pseudo-referendumurile de anexare se votează din prag. Lavrov denunță „rusofobia fără precedent” și „grotescul” Occidentului.

UPDATE 309:  Moscova a anunțat că și-a înlocuit șeful logisticii militare, considerat de experți un punct slab al invaziei sale din Ucraina, lansată în urmă cu șapte luni. Potrivit unui comunicat oficial, preluat de media internaționale, generalul Dmitri Bulgakov, ministru adjunct al Apărării, a fost transferat într-„un alt post” și înlocuit cu generalul colonel Mihail Mizințev, supranumit măcelarul din Mariupol, care până atunci conducea Centrul de control al apărării naționale.

În patru regiuni ale Ucrainei, aflate sub controlul total sau parțial al trupelor Moscovei, continuă așa-zisele referendumuri privind anexarea la Federația Rusă. Potrivit armatei ucrainene, din cauza prezenței reduse la vot, membrii „secțiilor de votare” merg, însoțiți de soldați ruși, la casele locuitorilor, pentru ca aceștia să „voteze” din prag. Pretinsele consultări populare, organizate în regiunile separatiste Donețk și Lugansk (est), care formează bazinul carbonifer Donbass, precum și în zonele aflate sub ocupație rusă din regiunile Herson și Zaporojie (sud), se vor încheia pe 27 septembrie.

În diplomatic, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, le-a cerut Ucrainei și Rusiei, în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, să nu lase războiul să „se extindă” și să ajungă la o soluție „pașnică”. Tot la ONU, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunțat ceea ce a numit „rusofobia fără precedent” și „grotescul” Occidentului, despre care pretinde că „nu ezită să-și declare intenția nu numai de a provoca o înfrângere militară țării noastre, ci și de a distruge Rusia.”

SÂMBĂTĂ, 24 septembrie, ZIUA 213. Urmează noi sancțiuni după așa-zisele referendumuri. Anchetatorii ONU: „au fost comise crime de război.” Situație „extrem de dificilă” pentru separatiștii din Donețk.

UPDATE 308: Președintele american, Joe Biden, a avertizat că Statele Unite și aliații lor vor impune noi sancțiuni economice, pe care le-a numit „rapide și severe”, împotriva Rusiei, dacă aceasta va anexa teritorii ucrainene în urma așa-ziselor „referendumuri” organizate în regiunile ocupate de trupele Moscovei. „Referendumurile Rusiei sunt o farsă, un pretext pentru a încerca să anexeze cu forța părți ale Ucrainei” – a punctat liderul de la Casa Albă. Anterior, într-o declarație comună, statele membre ale așa-numitului G7, cele mai bogate șapte democrații ale lumii  (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit), solicitaseră „tuturor țărilor să respingă fără echivoc aceste referendumuri fictive”, „simulacre” lipsite de legalitate și de legitimitate. Fără să denunțe explicit pretinsele consultări populare, chiar și China comunistă, un partener apropiat al Moscovei, a cerut respectarea „integrității teritoriale a tuturor țărilor”. Votul, care, a început vineri la ora 05:00 GMT, se va încheia pe 27 septembrie în regiunile separatiste Donețk și Lugansk (est) și în zonele aflate sub ocupație rusă din regiunile Herson și Zaporojie (sud). Sute de secții de votare urmau să fie deschise în cele patru teritorii, iar altele în Rusia, pentru a permite și persoanelor strămutate să voteze. La Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe rusești, autoritățile au organizat demonstrații de susținere a referendumurilor, cu steaguri și lozinci. Participanții, citați de media internaționale, pretind că „aceste referendumuri sunt un pas către pace”.

O comisie de anchetă a ONU a conchis că „au fost comise crime de război în Ucraina”. Raportul elaborat de investigatorii internaționali consemnează, în special, bombardamentele rusești asupra zonelor civile, execuții, acte de tortură, rele tratamente, precum și violență sexuală.

În teren, Ucraina anunță eliberarea localitîții Iațkivka, din regiunea Donețk. Kievul mai spune că trupele sale au înaintat la sud de Bahmut, un oraș din est pe care armata rusă încearcă să-l captureze de luni în șir, fără succes. Șeful separatist din Donețk, Denis Pușilin, a vorbit despre o situație „extrem de dificilă” la nord de orașul omonim. În regiunea Lugansk, un alt așa-zis oficial separatist, Andrei Maroșko, a raportat bombardamente ucrainene și a spus că forțele Kievului „vor să facă totul pentru a zădărnici referendumul”.

VINERI, 23 septembrie, ZIUA 212. Zelenski, îndemn pentru ruși: „Fugi! Sau predă-te!".  Încep pseudo-referendumurile de anexare a teritoriilor ocupate. În Donețk se votează „în fața caselor.”

UPDATE 307: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe ruși să se ridice împotriva mobilizării parțiale decretate de Kremlin.  În timp ce responsabilii de la Moscova recunosc mai puțin de șase mii de militari ruși căzuți în luptă după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, Zelenski susține că „55.000 de soldați ruși au fost uciși în acest război în șase luni” și continuă: „Vrei mai mult? Nu? Atunci, protestează! Luptă! Fugi! Sau predă-te!" armatei ucrainene.  „Acestea sunt opțiunile tale de a supraviețui” – a afirmat Zelesnki, în limba rusă, în obișnuitul său mesaj video nocturn. El i-a acuzat pe cetățenii ruși că, tăcând, sunt complici la toate crimele comise  de armata lor împotriva ucrainenilor. În teren, luptele, soldate cu victime de ambele părți, au continuat atît în sudul, cât și în estul Ucrainei.

„Faptul că președintele (rus Vladimir) Putin a ales săptămâna aceasta, când cei mai mulți dintre liderii lumii se adună la ONU, să adauge combustibil la focul pe care l-a aprins demonstrează lipsa lui totală de respect față de Carta” Națiunilor Unite – a acuzat, în fața Adunării Generale, secretarul american de stat, Antony Blinken, cu trimitere atât la mobilizarea rezerviștilor ruși, cât și la așa-zisele referendumuri privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.  De vineri până marți, patru regiuni din sudul și estul Ucrainei aflate sub controlul total sau parțial al Moscovei vor vota în alegerile organizate în regim de urgență pentru a fi anexate de Rusia. Fostul președinte rus și numărul doi al Consiliului de Securitate al țării, Dmitri Medvedev, a afirmat, din nou, pe Telegram, că regiunile separatiste Lugansk și Donețk, din est, care formează bazinul carbonifer Donbass, precum și Herson și Zaporojie, din sud, „vor să integreze în Rusia”. „Votul începe mâine și nimic nu îl poate împiedica” - a anunțat, la televiziunea rusă, șeful așa-zisei administrații de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo. Separatiștii pro-ruși din Donețk au decis ca, „din motive de securitate”, votul să fie organizat aproape din ușă în ușă, „în fața caselor”, secțiile de votare deschizându-se „doar în ultima zi”, adică pe 27 septembrie. Cancelariile occidentale au denunțat drept „simulacre” aceste referendumuri. China comunistă, deși apropiată de Moscova, a emis critici și a cerut respectarea integrității teritoriale a statelor suverane.

JOI, 22 septembrie, ZIUA 211. Cel mai mare schimb de prizonieri. A fost eliberat oligarhul pro-rus Viktor Medveciuk, acuzat în Ucraina de înaltă trădare. „Vom fi liniștiți doar când Ucraina va triumfa.”

UPDATE 306: Ucraina și Rusia au operat cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei trupelor Moscovei în ţara vecină, declanşată pe 24 februarie. „Am reușit să eliberăm 215 persoane” - a anunţat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Iermak. 188 sunt dintre cei numiţi în Ucraina „eroii” care au apărat oțelăria Azovstal din Mariupol (sud-est), simbol al rezistenței la invazia rusă. 108 sunt membri ai faimosului regiment Azov, o fostă miliţie  naţionalistă ucraineană, integrată în trupele regulate ale Kievului. Cinci comandanți militari, inclusiv șefii apărării de la Azovstal, au fost transferați în Turcia - a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Ei vor rămâne în această țară „în securitate absolută și în condiții confortabile”, până la „sfârșitul războiului”, potrivit unui acord încheiat cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv pe fostul deputat pro-moscovit ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, acuzat în ţara lui de înaltă trădare. Au fost eliberaţi şi transferaţi în Arabia Saudită şi zece prizonieri de război străini, inclusiv cinci britanici și doi americani, care luptau alături de ucraineni.

De la tribuna Adunării Generale  a ONU, președintele american, Joe Biden, a atacat frontal Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, acuzând-o că a încălcat principiile Națiunilor Unite. După ce Putin a amenințat că ar putea folosi arme atomice, Biden l-a avertizat că „un război nuclear este imposibil de câștigat și nu trebuie purtat”. Şi Zelenski a cerut la ONU ca Rusia să-şi primească „pedeapsa meritată” pentru invadarea țării sale. El a solicitat, din nou, înființarea unei instanțe speciale, care să judece crimele de război comise în Ucraina de trupele ruse . Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria acesteia împotriva Rusiei - a promis, în aula ONU, noul premier britanic, Liz Truss. „Vom fi liniștiți doar când Ucraina va triumfa” - a conchis ea.

MIERCURI, 21 septembrie, ZIUA 210. „Simulacre de referendumuri”. Washingtonul își va continua sprijinul militar pentru Ucraina. Pedepse mai mari pentru dezertorii ruși.

UPDATE 305: „Rusia organizează în grabă simulacre de referendumuri” în Ucraina - a acuzat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. El a afirmat, din nou, că „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra părților presupus anexate ale Ucrainei.” Potrivit lui Sullivan, aceste referendumuri, precum și intenția Moscovei de a mobiliza mai multe forțe în Ucraina dovedesc impasul în care se află forțele ruse, nevoite să se retragă din mai multe regiuni pe care le ocupaseră încă din februarie. „Aceștia nu sunt pași pe care i-ar face o țară încrezătoare” - a menționat el. „Nu arată forță, ci dimpotrivă”. Și un înalt oficial al Departamentului de Stat a vorbit  despre un „gest disperat” din partea președintelui rus, Vladimir Putin, care „pierde în mod clar teren în fața contraofensivei ucrainene”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a subliniat că, și dacă Moscova ar anexa oficial teritoriile ucrainene, Washingtonul își va continua sprijinul militar pentru Ucraina. „Din punctul meu de vedere, aceasta este doar o operațiune mediatică, menită să distragă atenția de la situația dificilă în care se află, în prezent, armata rusă” - a mai spus generalul Ryder. „Aceste referendumuri fictive  sunt inacceptabile” - a declarat și cancelarul german, Olaf Scholz, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, le-a numit „parodii”. Reacțiile survin după ce, în plină contraofensivă ucraineană, așa-zisele autorități instalate de Moscova în patru regiuni ocupate, Donețk și Lugansk, din est, respectiv Herson și Zaporojie, din sud, au anunțat organizarea urgentă, în perioada 23-27 septembrie, a „referendumurilor” de anexare la Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit „tuturor prietenilor și partenerilor Ucrainei pentru condamnarea masivă și fermă a intențiilor Rusiei de a organiza încă un pseudo-referendum”, similar celui care, în 2014, a condus la anexarea, fără luptă, a peninsulei Crimeea. În obișnuitul său discurs nocturn adresat națiunii, el a ironizat anunțul privind așa-zisul plebiscit de anexare.  „Au venit niște știri destul de tari astăzi din Rusia. Dar ce s-a întâmplat? Ce a fost nou în comparație cu ceea ce s-a spus deja înainte?" - s-a intrebat el retoric. Potrivit lui Zelenski, „situația de pe front arată clar că inițiativa se află în tabăra ucraineană”. La rândul său, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Iermak, a spus denunțat un „șantaj” rusesc, motivat de „teama de înfrângere”.

La Moscova, Putin s-a întâlnit cu producători de arme și oficiali din securitate și a cerut „mărirea capacităților de producție”, pentru a se „livra cât mai curând armamentul necesar” trupelor sale. Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat un text legislativ ce mărește considerabil pedepsele cu închisoarea pentru militarii care se predau inamicului, dezertează sau comit jafuri.

MARȚI, 20 septembrie, ZIUA 209. Kremlinul neagă masacrul de la Izium. „Ocupanții sunt în mod clar în panică” – susține președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Armata lui e la câțiva kilometri de orașul Lisiciansk.

UPDATE 304: Kremlinul califică drept „minciuni” descoperirea a sute de civili uciși într-o pădure din apropierea orașului Izium, din est, eliberat recent de forțele ucrainene, după luni de ocupație rusească. „Desigur că vom apăra adevărul în acest caz" - a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, după ce autoritățile ucrainene au anunțat descoperirea gropii comune, în care ar fi fost înhumate circa 450 de cadavre, multe cu urme de tortură.  Președinția cehă a Uniunii Europene a cerut crearea unui tribunal internațional special pentru Izium, iar ONU a anunțat că dorește să trimită „în curând” acolo o echipă de investigatori.

„Ocupanții sunt în mod clar în panică” - a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în obișnuitul  său discurs nocturn adresat națiunii. El a lăudat ceea ce a numit „viteza cu care se mișcă trupele noastre”, precum și rapiditatea cu care viața revine la normal în așezările eliberate. Forțele armate ale Ucrainei au recâștigat controlul complet asupra satul Bilohorivka și se pregătesc să recupereze toată provincia Lugansk de la ocupanții ruși – susține și guvernatorul regional, Serghei Gaidai. Satul este la numai 10 kilometri vest de orașul Lisiciansk, care a căzut în mâinile rușilor în iulie, după săptămâni de lupte. Lugansk și provincia vecină Donețk formeză bazinul industrial Donbass, devenit ținta prioritară a Moscovei. Șeful separatiștilor pro-ruși din Donețk, Denis Pușilin, i-a cerut omologului său din Lugansk, Leonid Pasecinik, să-și unească eforturile pentru pregătirea rapidă a unui așa-zis referendum privind anexarea la Rusia. Inițiativa e considerată de media internaționale dovada nervozității care i-a cuprins pe oamenii Moscovei în fața înaintării trupelor ucrainene. Tot la Donețk, oraș controlat de separatiști, 13 civili ar fi fost uciși într-o lovitură „punitivă” ucraineană. În regiunea Lugansk, separatiștii au condamnat doi angajați ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la 13 ani de închisoare, sub acuzația de „înaltă trădare”, pentru că ar fi furnizat „informații confidențiale” serviciilor de informații străine.

În sud, unde contraofensiva ucraineană progresează mai lent, forțele Kievului susțin că au scufundat o barjă care transporta trupe și echipamente rusești peste un râu, lângă orașul Nova Kahovka din regiunea Herson.

 

LUNI, 19 septembrie, ZIUA 208. Generalul Mark Milley, numărul unu al armatei americane: lucrurile nu „merg prea bine pentru Rusia.” Trei mii de dolari pe lună pentru așa-zișii voluntari ruși, recrutați cu camionul. S-a revoltat regina show-biz-ului sovietic, Alla Pugaciova.

UPDATE 303: Lucrurile nu „merg prea bine pentru Rusia în acest moment” în războiul din Ucraina – a afirmat generalul american Mark Milley. Președinte al șefilor de Stat Major din armata Statelor Unite, Milley a vizitat o bază militară din Polonia, vecină Ucrainei. El s-a întâlnit cu militarii americani găzduiți acolo, cărora le-a cerut să rămână vigilenți. Anterior, experții ministerului britanic al Apărării, care monitorizează permanent situația de pe front, au apreciat că Rusia a extins lista țintelor din Ucraina pe care este pregătită să le lovească, pentru a submina moralul Guvernului și poporului ucrainean.

Media internaționale scriu că armata rusă caută soldați sub contract pentru ceea ce numește „operațiunea militară specială” din Ucraina și folosește camioane mobile de recrutare ca să atragă voluntari, cărora le oferă aproape 3.000 de dolari americani pe lună.

Armata ucraineană susține că forțele sale au respins atacurile trupelor ruse de invazie în regiunile Harkov, din nord-est, și Herson, în sud, precum și în anumite zone din Donețk, în sud-estul țării. Harkovul și Hersonul sunt teatrul unei contraofensive energice a trupelor Kievului, care, luna aceasta, au eliberat sute de așezări ocupate de ruși. Kremlinul nu a comentat public descoperirea gropii comune de la Izium, unde trupele de ocupație ar fi înhumat circa 450 de civili ucraineni, torturați și uciși. Moscova neagă în mod regulat săvârșirea de atrocități pe front sau atacarea deliberată a civililor.

Regina muzicii pop din epoca sovietică, Alla Pugaciova, a denunțat războiul declanșat de președintele rus, Vladimir Putin, în Ucraina. Ea l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că ucide soldați în scopuri iluzorii, împovărează oamenii de rând și transformă Rusia într-un stat paria la nivel global.

DUMINICĂ, 18 septembrie, ZIUA 207. Cehia solicită înființarea unui tribunal internațional special. „Așa au făcut naziștii, așa fac rusciștii." . Rusia ar fi extins lista ţintelor pe care este pregătită să le lovească.

UPDATE 302: Președinția cehă a Uniunii Europene a cerut înființarea unui tribunal internațional special, după descoperirea a sute de cadavre îngropate lângă Izium, oraș din estul Ucrainei recucerit de trupele Kievului după luni de ocupaţie rusească. „În secolul XXI, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și odioase” - a declarat pe Twitter ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a cărui țară asigură președinția semestrială rotativă a Uniunii. Autoritățile ucrainene au raportat „450 de cadavre de civili, purtând urme de moarte violentă și de tortură, îngropate într-o pădure de la periferia Iziumului. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că „procesul de exhumare continuă”. Zelenski adaugă că  „tortura a fost o practică răspândită în teritoriile ocupate” şi aminteşte că „așa au făcut naziștii, așa fac rusciștii" (fasciștii ruși, n. red.). El promite că îi va găsi pe vinovaţi, "pe câmpul de luptă sau în justiție".

Președintele american, Joe Biden, și-a avertizat încă o dată omologul rus, Vladimir Putin, împotriva folosirii armelor chimice sau nucleare în Ucraina. O astfel de măsură „ar schimba cursul războiului, ca niciodată” de la cea de-a doua conflagraţie mondială – a spus Biden, promițând un „răspuns substanțial” al Statelor Unite dacă acest pas ar fi făcut. Probabil că Rusia a extins lista ţintelor pe care este pregătită să le lovească, pentru a submina moralul guvernului și poporului ucrainean - apreciază armata britanică, ai cărei experţi monitorizează permanent situaţia de pe front, din momentul declanşării invaziei ruse, pe 24 februarie.

În teren, luptele și bombardamentele continuă. Potrivit unui comunicat al Statului Major ucrainean, „inamicul a efectuat în cursul zilei patru lovituri cu rachete și 15 lovituri aeriene, precum și peste 20 de lovituri multiple cu lansatoare de rachete asupra unor ţinte civile și militare din Ucraina.” La Kupiansk, oraş preluat săptămâna trecută de forţele ucrainene, armata rusă de invazie bombardează cu artileria, iar locuitorii se aventurează rareori pe străzile pe care circulă soldați și voluntari ucraineni. În regiunea Harkov (nord-est), o fetiță de 11 ani a fost ucisă de un tir de rachete rusești asupra orașului Şuighiv - a declarat guvernatorul regional, Oleg Sinegubov. Guvernatorul regiunii Donețk (est), Pavlo Kirilenko, a raportat, la rândul său, doi civili uciși și 11 răniți de tirurile ruseşti. În regiunea vecină Dnipropetrovsk, „rușii au tras toată noaptea cu lansatoare de rachete multiple și cu artilerie grea” şi au ucis două persoane – susţin autorităţile locale. În sud, o persoană a murit în Dmitrivka, în bombardamentele inamicului – anunţă şi guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim.

SÂMBĂTĂ, 17 septembrie, ZIUA 206. „Soldații ruși au împușcat oamenii doar pentru distracție”. Oroare în cancelariile occidentale. Putin vrea să continue războiul.

UPDATE 301: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat trupele ruse care i-au invadat țara drept o  armată de „torționari”. După descoperirea a sute de cadavre, îngropate sumar, într-o zonă eliberată de forțele ucrainene, el afirmă că există și dovezi că „soldații ruși au împușcat oamenii doar pentru distracție”. În groapa comună dintr-o pădure de la periferia orașului Izium, din estul Ucrainei, sunt persoane „torturate și executate”, potrivit autorităților locale. „99%” dintre cadavrele exhumate poartă semne de moarte violentă” - a afirmat guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, care precizează că sunt multe cadavre cu mâinile legate la spate și o persoană este îngropată cu o frânghie în jurul gâtului. Au fost îngropate în total „450 de cadavre de civili purtând urme de moarte violentă și de tortură”, între care și copii - a adăugat el. Oficialul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a declarat că sunt, „probabil, peste 1.000 de cetățeni ucraineni torturați și uciși în teritoriile eliberate din regiunea Harkov”. Și șeful poliției ucrainene, Igor Klimenko, a anunțat descoperirea a 10 „săli de tortură” în localități preluate de la ruși din regiunea Harkov, între care șase în Izium și două în orașul Balaklia.

Rusia acționează „într-un mod îngrozitor (...). Vedem ce lasă în urma ei” - a comentat, la Washington, șeful diplomației americane Antony Blinken. Responsabilii Uniunii Europene s-au declarat „profund șocați”. „Rusia, liderii săi politici și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului internațional umanitar în Ucraina vor fi trași la răspundere” - a declarat șeful diplomației comunitare, Josep Borrell. În Franța, președintele Emmanuel Macron a condamnat „cu cea mai mare fermitate atrocitățile comise la Izium, Ucraina, sub ocupație rusă”.

Prezent alături de președintele rus, Vladimir Putin, la un summit regional în Uzbekistan, șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut încetarea conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”. Și premierul indian, Narendra Modi, a solicitat oprirea ostilităților. Putin a declarat mai întâi că vrea să pună capăt războiului „cât mai repede posibil” și a acuzat Kievul că „refuză orice proces de negociere”, pentru ca apoi să sugereze că ofensiva trupelor sale sale va continua. „Planul nu necesită schimbări... Nu ne grăbim” - a spus liderul de la Kremlin.

Pe front, luptele au continuat. În regiunea Harkov, din nord-est, 12 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești „masive” asupra zonelor recent eliberate de ucraineni. Potrivit autorităților regionale, alți patru oameni au fost răniți chiar în orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Kievul a raportat „bătălii de poziție” în regiunea Lugansk, din est, în timp ce în Donețkul învecinat bombardamentele rusești au făcut cinci morți și șase răniți. Pe frontul de sud, unde forțele ucrainene întâmpină mai multă rezistență decât la Harkov, „situația rămâne dificilă”, potrivit președinției de la Kiev.

VINERI, 16 septembrie, ZIUA 205. Groapă comună la Izium. „Putin trebuie să piardă acest război și să răspundă pentru acțiunile sale”.

UPDATE 300: O groapă comună a fost descoperită în oraşul Izium, din estul Ucrainei, recucerit de armata Kievului după ce trupele ruseşti de invazie au fugit – a anunţat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Vineri, „jurnaliști ucraineni și străini vor veni la Izium. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium..." - a spus  Zelenski în obişnuitul său mesaj video nocturn adresat naţiunii. El nu a oferit detalii despre numărul de persoane îngropate sau despre cauzele morții acestora, dar un oficial al poliției regionale, Serghei Botvinov, , a vorbit despre „440 de cadavre”. „Știm că unii au fost împușcați, alții au murit din cauza focurilor de artilerie, de la exploziile de mine. Unii au murit în lovituri aeriene. Avem și informații că multe cadavre nu au fost încă identificate” - a adăugat Botvinov.

Casa Albă a anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, de până la 600 de milioane de dolari. Aceasta constă în echipamente și servicii, precum și în stagii de instruire – afirmă Executivul american, care nu oferă detalii despre armamentul furnizat. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit Kievulu mai mult de 15 miliarde de dolari sub formă de asistență militară. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a avertizat Washingtonul împotriva trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Aceasta ar constitui depăşirea unei „linii roșii” și ar obliga Moscova să „reacționeze” – susţine ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost în vizită la Kiev, i-a promis lui Zelenski sprijin din partea instituţiilor comunitare atât timp cât va fi nevoie. „Suntem prieteni pentru totdeauna” – a declarat ea. Şefa Executivului comunitar mai afirmă că preşedintele rus Vladimir „Putin trebuie să piardă acest război și să răspundă pentru acțiunile sale”, sugerând că liderul de la Kremlin va trebui adus în faţa instanţei.

La Samarkand, în Uzbekistan, Putin s-a întânit cu omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summitului regional al organizației de cooperare de la Shanghai (SCO). El a salutat „poziția echilibrată” a liderului comunist chinez cu privire la Ucraina. Beijingul nici nu a susținut, nici nu a criticat public invazia rusă, dar și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Moscova în fața sancțiunilor economice occidentale.

JOI, 15 septembrie, ZIUA 204. Ruşii au încercat să inunde Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Zelenski. Lupte pe toate fronturile.

UPDATE 299: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a vizitat regiunea Harkov, „aproape în întregime” eliberată de armata sa de sub ocupația trupelor ruse de invazie, a promis, la Izium, „victoria” Kievului în războiul cu Moscova. El a anunţat recucerirea a „400 de localități”, ceea ce înseamnă revenirea la „o viață normală și sigură pentru cei 150.000 de ucraineni care au rămas pe acest teritoriu”. Zelenski a denunțat o „încercare (a inamicului) de a inunda Krivoi Rog” (centru), oraşul său natal, după ce bombardamentele ruseşti au avariat infrastructura hidraulică de acolo. Cei 600.000 de locuitori ai oraşului sunt ameninţaţi de ieşirea din albie a râului Inguleţ. „În punctul de impact, se observă un debit de apă de 100 m3 pe secundă, ceea ce reprezintă un volum mare. Nivelul apei la Inguleţ se modifică la fiecare oră" - a spus adjunctul șefului administrației prezidențiale, Kirilo Timoşenko, care a dat asigurări că situația este „sub control”. Șeful administrației militare a orașului, Oleksandr Vilkul, le-a cerut locuitorilor de pe mai multe străzi să se „evacueze”, ca măsură de precauție. Când s-a întors de la Izium, Zelenski a suferit un accident de mașină la Kiev, după ce „o mașină a intrat” în coliziune cu vehiculul său. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Serghei Nikiforov, „președintele a fost examinat de un medic şi nu au fost depistate răni grave”.

Armata rusă, ale cărei bombardamente au provocat întreruperi majore de curent în mai multe regiuni ucrainene, susţine că lovește forțele ucrainene pe toate fronturile, dar în special în regiunea Harkov.Ţinte au fost acolo oraşele Dvoricina, Balaklia și Kupiansk, potrivit ministerul rus al Apărării. La Mikolaiv, în sud, două clădiri au fost lovite și două persoane au murit - anunţă autoritățile locale. La Bahmut, un oraș din regiunea Donețk, pe care Moscova încearcă, de luni în şir, să-l cucerească, cinci civili au fost uciși. În regiunea vecină Lugansk, guvernatorul Serghei Gaidai a anunțat că ruşii au recăpătat controlul asupra localității Kremina.

MIERCURI, 14 septembrie, ZIUA 203. Rușii bombardează masiv. „200 de crime de război comise zilnic” și 300 de mașini furate.

UPDATE 298: Armata rusă susține că a recurs la „lovituri masive” pe toate fronturile din Ucraina, ca răspuns la contraofensiva fulgerătoare a trupelor Kievului. Ministerul rus al Apărării a raportat bombardamente în apropierea orașelor Slaviansk, Konstantinivka și Bahmut, din estul Ucrainei, în regiunile sudice Mikolaiv și Zaporojie, precum în Harkov (nord-est), de unde soldații ruși s-au retras aproape complet din fața trupelor ucrainene. Bombardamentele rusești au făcut cel puțin opt morți și 19 răniți în 24 de ore, în regiunile Harkov și Donețk (est), potrivit președinției ucrainene. „Ucraina înregistrează până la 200 de crime de război comise zilnic de ruși” – afirmă și  statul major ucrainean. Acesta adăugă că trupele ruse de invazie continuă jafurile în timp ce se retrag și că aproximativ 300 de mașini au fost furate numai în regiunea Harkov.

La rândul său, Rusia  pretinde că armata ucraineană recurge la represalii împotriva civililor în teritoriile pe care le-a recuperat. „Conform informațiilor noastre, există multe acțiuni punitive împotriva locuitorilor din regiunea Harkov. Oamenii sunt torturați, maltratați” - a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că „este îngrozitor”.

Rușii „nu reușesc să consolideze noua linie a frontului după succesele ucrainene regiunea Harkov și fug din zonă în număr mare sau sunt redistribuiți pe alte axe” - constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, care monitorizează permanent situația de pe frontul din Ucraina. La nivel diplomatic, cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, să dispună „retragerea completă” din Ucraina. În cursul unei conversații telefonice de 90 de minute, Scholz l-a îndemnat pe Putin „să găsească cât mai curând o soluție diplomatică, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor ruse și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.”

MARŢI, 13 septembrie, ZIUA 202. Ucrainenii au ajuns la graniţa cu Rusia. Cadavre de civili cu „urme de tortură”. Ruşii bombardează aşezările eliberate.

UPDATE 297: Ucraina afirmă că armata sa a înregistrat noi succese în luptele cu trupele ruseşti de invazie. În regiunea Harkov, din nord-est, forţele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia. Doar luna aceasta, mai afirmă ucrainenii, trupele  lor au eliberat un teritoriu de șapte ori mai mare decât suprafața capitalei, Kiev. În total, „de la începutul lunii septembrie, soldații noștri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi în est și în sud și continuă să avanseze” - a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în obişnuitul său videoclip nocturn adresat naţiunii. Şeful său de cabinet, Andrii Iermak, a postat, la rândul său, un videoclip în care o voce în off explică: „A 14-a brigadă mecanizată a ajuns la granița regiunii Harkov cu Rusia. Acesta este satul Ternova”, situat la cinci kilometri de frontieră. Tot în regiunea Harkov, procuratura ucraineană a anunţat descoperirea a patru cadavre de civili cu „urme de tortură” în satul Zaliznişne, recent recapturat de la ruşi. „Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de soldații ruși în timpul ocupației ” - a precizat parchetul. „Ucraina a provocat Rusiei o înfrângere operațională majoră prin recucerirea aproape în întregime a regiunii Harkov (...), dar actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului” - a avertizat  Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington. Acesta mai notează că „soldații ucraineni au recâștigat teren și în regiunea Lugansk”, unde separatiștii pro-ruși au proclamat unilateral, în 2014, ca şi în Donețkul vecin, o aşa-zisă republică populară.

Rusia a ripostat bombardând intens zonele recucerite de Ucraina, nu departe de Harkov, în sectoarele Kupiansk și Izium. Statul major ucrainean a numărat zeci de tiruri ruseștiasupra unor  instalații militare și civile şi a raportat distrugeri în ceea ce a numit „orașele pașnice” Harkov, Zaporojie, Sloviansk și Kramatorsk. Ofensiva rusă lansată pe 24 februarie va continua „până la atingerea obiectivelor” - a afirmat Kremlinul, potrivit căruia, în prezent, „nu există perspective de negocieri” între Moscova și Kiev. Unul dintre principalii lideri separatiști pro-ruși din estul Ucrainei, Denis Pușilin, a recunoscut că situația e „dificilă” pe frontul de est, dar a pretins forțele ruse rezistă. Un bombardament ucrainean la punctul de frontieră rusesc Logacevka a făcut cel puțin un mort și patru răniți, potrivit guvernatorului rus al regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

LUNI, 12 septembrie, ZIUA 201. Ruşii, împinşi spre graniţă. Naţionaliştii îi cer vehement preşedintelui Putin să schimbe ceva. „Numai Ucraina (poate) determina agenda negocierilor de pace.”

UPDATE 296: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că armata sa a recucerit de la trupele ruse de invazie orașul strategic Izium, din estul ţării. Potrivit experților militari, pierderea acestuia de către Moscova riscă să-i zdruncine serios ambițiile militare din est, unde bazinul minier Donbass a devenit obiectivul prioritar al aşa-zisei operaţiuni militare speciale ordonate de preşedintele Vladimir Putin pe 24 februarie. Şi ceva mai la nord, în regiunea Harkov, forțele ucrainene au înaintat şi se află la numai câteva zeci de kilometri de granița cu Rusia – susţine comandantul lor șef, generalul Valeri Zalujnîi. El adaugă că, luna acesta, contraofensiva ucraineană a eliberat peste 3.000 de kilometri pătrați din teritoriile ocupate de inamic. Ministerul britanic al Apărării, care monitorizează permanent situaţia de pe front, apreciază că Moscova a ordonat retragerea trupelor sale din întreaga regiune ocupată Harkov la vest de râul Oskil. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), cu sediul la Washington, ucrainenii au recâştigat în cinci zile „mai mult teritoriu decât au cucerit rușii în toate operațiunile lor din aprilie”. Naționaliștii ruși i-au cerut vehement președintelui Vladimir Putin să schimbe imediat comandanţii şi strategia, pentru a câştiga în războiul din Ucraina.

Zone extinse din Ucraina au suferit întreruperi ample de curent, atribuite de către preşedintele Zelenski „teroriştilor ruşi”. El a vorbit despre „o întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov și Donețk, una parțială în regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî”, dar a precizat că „nicio instalație militară” nu a fost afectată. „Scopul este acela de a priva oamenii de lumină și încălzire” – a conchis Zelenski. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, aceste atacuri sunt „un act de disperare, după pierderile imense și retragerea Rusiei din estul Ucrainei”.

Numai Ucraina (poate) determina agenda negocierilor de pace” – a afirmat un consilier al președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, care adaugă că aceasta „se cunoaște: 1. Eliberarea tuturor teritoriilor 2. Plata despăgubirilor de către ruși 3. Pedepsirea criminalilor de război”.

DUMINICĂ, 11 septembrie, ZIUA 200. Kievul anunță noi victorii pe front. Armata rusă a făcut „alegerea corectă de a fugi”. Săteni torturați și asasinați.

UPDATE 295: Ucraina a anunțat că forțele sale au avansat semnificativ în nord-estul țării, în regiunea Harkov, unde au recucerit orașul cheie Kupiansk, în timp Moscova pretinde că și-a retras trupele de invazie din această zonă, pentru a-și consolida efectivele din regiunea separatistă Donețk, situată mai la sud. În obișnuitul său mesaj video nocturn adresat națiunii,  președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat încântat că „aproximativ 2.000 kilometri din teritoriul nostru” au fost „eliberați de la începutul lunii septembrie.” El spune că armata rusă a făcut „alegerea corectă de a fugi”, pentru că „în Ucraina nu este și nu va fi loc pentru ocupanți”. „Kupiansk este Ucraina” - a scris și un oficial regional pe rețelele de socializare, postând o fotografie cu soldați ucraineni în orașul care avea 27.000 de locuitori înainte de război. Și forțele speciale au arătat imagini cu ofițerii lor „în Kupiansk, care a fost și va fi întotdeauna ucrainean”. Pierderea orașului, spun experții militari, ar putea afecta semnificativ capacitatea Rusiei de a le oferi trupelor sale un sprijin logistic eficient. Reporterii de război au văzut acolo camioane și vehicule blindate rusești carbonizate, unele dintre ele fiind încă însemnate cu litera Z, simbolul invadării Ucrainei, declanșate pe 24 februarie. Soldații ucraineni patrulează și în Balaklia, unde au arborat steagul național în prezența comandantului forțelor terestre, Oleksandr Sîrski.  În ultimele trei zile, forţele armate ruse ''au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie'' – susține ministerul Apărării de la Moscova, care recunoaște, însă, retragerea acestora din orașele Kupiansk și Izium.

În satul Grakove, tocmai preluat de forțele ucrainene, jurnaliștii au văzut distrugeri care mărturiseau violența luptelor, stâlpi de electricitate dărâmați și cabluri răspândite la sol. „A fost înfricoșător, au fost bombardamente și explozii peste tot” - a declarat un sătean sexagenar.  Acolo au fost descoperite cadavrele a doi civili, cu urme de tortură și găuri de gloanțe în ceafă - a anunțat biroul procurorului general ucrainean, care a deschis o anchetă. Potrivit surse, după recucerirea satului, unul dintre locuitorii acestuia a mers la poliție, susținând că soldații ruși l-au obligat să îngroape cele două cadavre.

În Liman, oraș care a căzut în mâinile rușilor la sfârșitul lunii mai, situația rămâne destul de dificilă, ca și în alte localități din nordul așa-zisei Republicii Populare Donețk, fondată de secesioniștii pro-moscoviți - a recunoscut liderul acesteia, Denis Pușilin. Informații neconfirmate susțin că Pușilin ar fi demisionat și ar fi fugit din calea contraofensivei ucrainene. „Forțele ucrainene avansează în estul Ucrainei, eliberând mai multe orașe și sate. Curajul lor, adăugat sprijinului militar occidental, dă rezultate surprinzătoare" - a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko. Și pe frontul de sud, susține purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar regional al Ucrainei, Natalia Gumeniuk, „soldații noștri avansează în mai multe zone.”

SÂMBĂTĂ, 10 septembrie, ZIUA 199. Rușii trimit întăriri și evacuează civilii de lângă Harkov. „Este dificil, dar facem progrese” – afirmă comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zaloujnîi.

UPDATE 294: Armata rusă a trimis întăriri în regiunea ucraineană Harkov (nord-est), după ce Kievul a anunțat că trupele sale și-au restabilit controlul asupra a 30 de localități din această zonă de graniță. Printre așezările eliberate figurează și orașul Balaklia, unde un așa-zis oficial al administrației de ocupație instalate de ruși, Vitali Gancev, susține că au loc în continuare „lupte aprige”. Circa o mie de kilometri pătrați ar fi fost eliberați, în total, în ultimele zile, în regiunea Harkov, potrivit comandantului armatei ucrainene, generalul Valeri Zaloujnîi, care afirmă că „este dificil, dar facem progrese”. Kievul mai afirmă că a provocat „pierderi semnificative” inamicului și că a remarcat o demoralizare a trupelor ruse. În ciuda câștigurilor teritoriale înregistrate de forțele ucrainene, guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecați să nu se întoarcă, din cauza lipsei de electricitate sau de gaz în satele recucerite de la ruși. Mass-media ruse au difuzat videoclipuri în care apar vehicule blindate, obuziere și camioane, ce se îndreaptă spre regiune. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfășurare de forțe, mulțumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainenilor. La rândul lor, autoritățile pro-ruse ale teritoriilor ocupate din nord-estul Ucrainei au anunțat că vor evacua locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia, ceea ce, potrivit comentatorilor, e un semn că panica s-a instalat printre colaboraționiști. De la Bruxelles, secretarul american de Stat, Antony Blinken, a apreciat că trimiterea de întăriri de către Moscova dovedește că Rusia plătește „un preț uriaș” pentru invadarea țării vecine. Pe lângă victoriile de lângă Harkov, Kievul a anunțat o serie de succese în sud și în est, unde afirmă că trupele sale au recâștigat teren și au eliberat câteva localități. Dacă vor fi consolidate, aceste câștiguri  sunt cele mai mari pentru Ucraina de la retragerea trupelor ruse din jurul Kievului, la sfârșitul lunii martie.

 

VINERI, 9 septembrie,  ZIUA 198. Kievul anunţă noi victorii pe front. Sprijinul Statelor Unite continuă „până când agresiunea (rusă) încetează și Ucraina va fi pe deplin suverană”.

UPDATE 293: Ucraina afirmă că trupele sale au străpuns liniile de apărare ale armatei ruse de invazie şi au recuperat părţi însemnate din teritoriile ocupate din sud şi est. Președintele Volodimir Zelenski a anunţat că armata sa a eliberat orașul Balaklia, din regiunea Harkov (nord-est). „Lucrurile stau așa cum trebuie să stea. Steagul ucrainean flutură deasupra unui oraș ucrainean eliberat, sub cerul ucrainean" - a scris Zelenski lângă un videoclip care arată soldați ucraineni defilând prin orașul cu 27.000 de locuitori, cucerit de armata rusă la începutul lunii martie. În regiunea Harkov, situată lângă granița cu Rusia, forțele ucrainene afirmă că au avansat zeci de kilometri. Progrese similare s-ar fi înregistrat şi în sud, în regiunea Herson, unde trupele Kievului „au eliberat mai multe localități”, potrivit generalului Oleksi Gromov. În bazinul minier Donbass, din est, devenit obiectivul prioritar al Moscovei, trupele  ucrainene au înaintat câţiva kilometri în apropierea oraşelor Kramatorsk și Sloviansk și au recucerit satul Ozerne. Aceste victorii, care nu au putut fi verificate din surse independente, ar fi cele mai mari pentru Ucraina, după ce, la sfârșitul lunii martie, rezistenţa acerbă a trupelor sale i-a silit pe ruşi să se retragă din jurul Kievului.

Progresul contraofensivei ucrainene este constant – afirmă șeful Statului Major american, Mark Milley. Şeful diplomației americane, Antony Blinken, care a făcut o vizită surpriză la Kiev, a doua de la începutul invaziei ruse,  apreciază că „este încă foarte devreme, dar observăm progrese clare și reale pe teren, în special în zona din jurul Hersonului, precum și evoluții interesante în Donbass”. El le-a promis președintelui Zelenski și ministrului de Externe, Dmitro Kuleba, sprijinul Statelor Unite  „până când agresiunea (rusă) încetează și Ucraina va fi pe deplin suverană”. Washingtonul oferă o nouă tranșă de ajutor, însumând 2,8 miliarde de dolari, pentru Ucraina și vecinii acesteia, inclusiv România. 675 milioane vor merge direct la Kiev, sub formă de livrări de armament, muniție și sisteme de artilerie HIMARS, care le-au permis, deja, militarilor ucraineni să lovească liniile de aprovizionare rusești. Restul de 2,2 miliarde vor fi plătite sub formă de împrumuturi și subvenții Ucrainei și țărilor care se simt amenințate de Rusia, pentru achiziționarea de arme americane. Această nouă tranșă ridică la 15,2 miliarde de dolari suma totală a ajutorului Statelor Unite pentru Ucraina de la declanşarea invaziei ruseşti, pe 24 februarie.

JOI, 8 septembrie, ZIUA 197. Contraatac ucrainean lângă Harkov. „Transferuri forțate de copii”. Pseudo-referendumuri de anexare pe 4 noiembrie.

 

UPDATE 292: Armata ucraineană susține că a făcut progrese pe frontul din nord-est și că ar fi eliberat mai multe așezări ocupate de trupele ruse de invazie. „Săptămâna aceasta, avem vești bune din regiunea Harkov” - a declarat președintele, Volodimir Zelenski, în obișnuitul său discurs nocturn adresat națiunii. Fără să le numească, el a evocat „localități în care steagul ucrainean a revenit”. Regiunea Harkov a fost parțial ocupată de armata rusă încă de la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie. Orașul omonim, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente intense, dar forțele Moscovei nu au reușit niciodată să-l cucerească. Contraatacul ucrainean din nord-est se poartă simultan cu cel din sud, din regiunea Herson. Președintele Zelenski a afirmat, în repetate rânduri, că vrea să recupereze „toate regiunile aflate sub ocupație rusă”, inclusiv peninsula Crimeea, anexată, fără luptă, de Rusia în 2014 .

Subsecretarul general al ONU pentru Drepturile Omului, Ilze Brands, a anunțat că există „acuzații credibile” privind „transferuri forțate ale copiilor neînsoțiți pe teritoriul ocupat de Rusia sau chiar în Federația Rusă”. „Suntem îngrijorați de faptul că autoritățile ruse au adoptat o procedură simplificată pentru acordarea cetățeniei ruse copiilor care nu sunt în grija părinților lor și că acești copii sunt eligibili pentru adopție de către familiile ruse” - a adăugat ea. Și Statele Unite au acuzat biroul președintelui rus, Vladimir Putin, că a organizat deplasarea forțată a mii de ucraineni în Rusia, „ca parte a eforturilor sale de a anexa părți din teritoriile ucrainene aflate sub control” rusesc. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins toate aceste acuzații, pe care le-a calificat drept „nefondate” și „fabulații”.

La Moscova, partidul prezidențial, Rusia Unită, a propus organizarea, pe 4 noiembrie, în teritoriile ocupate a unor așa-zise referendumuri de anexare a acestora la Federația Rusă. Recent, serviciul ucrainean de informații militare (GUR) a anunțat că a distrus, în regiunea ocupată Zaporojie, un depozit în care erau buletinele de vot pentru referendum.  Tocmai „eram pregătiți pentru vot, am vrut să organizăm referendumul foarte curând, dar, din cauza ultimelor evenimente, cred că vom lua o pauză” - a declarat, la televiziunea publică rusă, șeful administrației de ocupație a regiunilor Herson și Zaporojie, Kiril Stremusov. Cotat drept unul dintre cei mai activi colaboraționiști ucraineni, Stremusov a revenit, la scurt timp după aceea, asupra primelor declarații și a scris că „referendumul va avea loc, orice s-ar întâmpla”, dar că data acestuia nu poate fi precizată.

 

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , Vladimir Putin , UE , NATO , Crimeea , Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte știri
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, întemnițat și aflat în greva foamei de 40 de zile, a fost spitalizat

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, întemnițat și aflat în greva foamei de 40 de zile, a fost spitalizat

Premierul Irakli Garibașvili a scandalizat opinia publică după ce a declarat că Saakașvili are dreptul să se sinucidă.

Câștigatorul la limită al alegerilor parlamentare de pe 11 iulie din Bulgaria renunță la formarea unui nou guvern

Câștigatorul la limită al alegerilor parlamentare de pe 11 iulie din Bulgaria renunță la formarea unui nou guvern

După dizolvarea fostului Parlament, preşedintele Rumen Radev a desemnat un Execurtiv interimar, dominat de fildelii săi, care gestionează problemele curente.

Rusia a anunțat, marți, că în India se vor produce anual 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

Rusia a anunțat, marți, că în India se vor produce anual 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

Vaccinul rusesc ar putea să nu fie niciodată omologat în Uniunea Europeană – aprecia, la sfârșitul lui iunie, premierul italian Mario Draghi.

Veridica

07 Apr 2022

Actualizat la: 26 Sep 2022 05:43:47
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 39 min
Încă un masacru într-o școală din Rusia
Încă un masacru într-o școală din Rusia

Au fost uciși nouă oameni, între care cinci copii.

Veridica News
Veridica News
26 Sep 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: „Bucătarul lui Putin” recunoaşte că e fondatorul armatei de mercenari Wagner
RĂZBOI ÎN UCRAINA: „Bucătarul lui Putin” recunoaşte că e fondatorul armatei de mercenari Wagner

Aşa „s-a născut un grup de patrioți” – susţine oligarhul Evgheni Prigojin.

Veridica News
Veridica News
26 Sep 2022
Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) a câştigat alegerile legislative
Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) a câştigat alegerile legislative

Şefa sa, fosta jurnalistă Giorgia Meloni (45 de ani) ar deveni cea dintâi femeie premier din istoria ţării.

Veridica News
Veridica News
26 Sep 2022
„Mafia drogurilor” ar fi plănuit să-l răpească pe ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne
„Mafia drogurilor” ar fi plănuit să-l răpească pe ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne

El s-a declarat decis să continue lupta împotriva „crimei organizate”.

Veridica News
Veridica News
26 Sep 2022