FAKE NEWS: Moldova își va trimite militarii în războiul din Ucraina sub drapel francez

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatii și Ministrul Apărării al Franței, Sebastien Lecornu, fac schimb de documente bilaterale în timpul unei conferințe de presă a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și a Președintelui Franței Emmanuel Macron, înaintea unui prânz de lucru la Palatul Elysee din Paris, Franța, 7 martie 2024.
© EPA-EFE/CHRISTOPHE ENA / POOL   |   Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatii și Ministrul Apărării al Franței, Sebastien Lecornu, fac schimb de documente bilaterale în timpul unei conferințe de presă a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și a Președintelui Franței Emmanuel Macron, înaintea unui prânz de lucru la Palatul Elysee din Paris, Franța, 7 martie 2024.

Susține jurnalismul independent

Militari moldoveni ar putea lupta în Ucraina sub drapel francez, afirmă presa rusă, care comentează astfel semnarea unui acord de securitate Franța – Moldova.

ȘTIRI: [...]Acum, la Chișinău se va deschide o misiune militară a fostei țări a galilor și acum o jumătate de ramură a Africii și Orientului Mijlociu. Toată această „splendoare” are loc pe fundalul a două evenimente foarte importante.

Primul. Republica Moldova [...] poate cumpăra sau primi sub formă de asistență câte arme dorește pentru a obține superioritate totală asupra Transnistriei. Ce ar trebui să facă Transnistria? Împreună cu Rusia să își consolideze cantitativ și calitativ potențialul de apărare. Iar aceasta este o cursă regională a înarmării.

Doi. Unele mijloace de informare în masă au relatat că trupele franceze ar putea la un moment dat să intre în Moldova și chiar în Transnistria. Afirmațiile au fost „corectate” de Macron: potrivit unor politicieni locali care s-au întâlnit cu el, acesta a spus că trupele franceze ar putea ajunge în Ucraina dacă omologii lor ruși se vor apropia de Kiev sau Odesa. Nu au existat dezmințiri din partea președintelui francez [...] (ng.ru, 10 martie)

[...] În opinia fostului viceministru moldovean de externe Valeriu Ostalep, apariția francezilor în calitate de consilieri și vânzători de arme, semnarea documentelor privind apărarea și colaborarea serviciilor speciale, precum și „discuția constantă despre livrările de arme în Moldova ridică suspiciuni în pregătirea unei posibile provocări folosind teritoriul nostru și, cel mai probabil, poporul nostru”.

Există speculații că acordul de apărare semnat de miniștrii moldovean și francez ai apărării în timpul vizitei președintelui moldovean Maia Sandu la Paris va permite, dacă va fi necesar, utilizarea republicii ca un coridor pentru trimiterea de trupe NATO în Ucraina. Fostul ministru al securității din Republica Moldova, Anatol Plugaru, a declarat pentru NG: „Chișinăul a deschis cerul pentru alianță, acum deschide un coridor terestru, atrăgând astfel Republica Moldova în conflict, ceea ce face din Moldova o țintă legitimă pentru Forțele Armate ale Rusiei”

[...] În comunitatea experților moldoveni a început să se vorbească despre faptul că, dacă Franța va decide să-și introducă trupele în Ucraina, lucru pe care Emmanuel Macron nu-l exclude, soldații moldoveni ar putea fi puși sub drapelul francez. (ng.ru, 13 martie)

NARAȚIUNI:  1. Franța se va implica în războiul din Ucraina, iar militarii moldoveni vor fi trimiși în calitate de „carne de tun” în lupte. 2. Republica Moldova va permite amplasarea trupelor și muniției militare străine pe teritoriul său după suspendarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa (FACE)

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este prevăzut în Constituția votată în 1994 de un parlament de stânga. Menținerea status quo-ului este promovată de politicienii pro-Moscova, care îl prezintă drept un garant al securității țării.

Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse. În aceste condiții, sondajele arată că doar aproximativ 30% din populație ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la NATO.

Pe de altă parte, tot mai mulți experți și politicieni atrag atenția asupra faptului că statutul de neutralitate nu este un garant al securității, așa cum a arătat invazia rusă în Georgia în 2008, iar mai apoi anexarea Crimeii de către Rusia și crearea unor „republici” separatiste, sprijinite de Moscova, în estul Ucrainei, în 2014. Invazia militară rusă în Ucraina în 2022 a determinat mai multe state tradițional neutre să-și revadă politicile de securitate și neutralitate, iar două dintre acestea – Finlanda și Suedia – au aderat la Alianța Nord-Atlantică.

După invadarea Ucrainei, guvernarea de la Chișinău a lansat mai multe acțiuni pentru consolidarea capacităților de apărare a țării, în condițiile în care se simte amenințată de Federația Rusă, care a lansat un război hibrid împotriva Republicii Moldova și ar fi conceput inclusiv un plan pentru a înlătura conducerea pro-europeană a acesteia. Eforturile de consolidare a securității au fost însă comentate de propaganda rusă drept pregătiri pentru război, atac asupra Transnistriei, sau pentru aderarea la NATO.

OBIECTIV: Să instaureze frica în societate în privința implicării Republicii Moldova în războiul din Ucraina și a riscului că militari moldoveni vor fi trimiși pe front.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea despre participarea moldovenilor sub drapel francez în războiul din Ucraina pornește de la semnarea, la 7 martie a unui acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, cu care mai fusese semnat un acord și în 1998. Acordul din 2024 prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată. Documentul nu se referă la participarea în comun la acțiuni militare, mai ales în condițiile în care Republica Moldova este stat neutru.

Misiunea franceză în domeniul apărării la care face referire publicația va fi compusă dintr-o singură persoană, o doamnă locotenent-colonel, care în prezent este acreditată pentru Republica Moldova, dar își are sediul la București, a precizat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Sunt lipsite de sens și afirmațiile legate de implicarea Republicii Moldova în război, folosindu-se ca „argument” creșterea investițiilor pentru securitatea țării. Bugetul pentru apărare al Republicii Moldova pentru anul 2024 este de aproximativ 100 de milioane de euro, cam cât cheltuie Ucraina într-o zi de război pentru a se apăra de Rusia. Respectiv, capacitățile militare ale Republicii Moldova sunt profund exagerate de propaganda rusă, mai ales ținând cont de faptul că armata acesteia este considerată penultima din lume.

Constituția Republicii Moldova statuează neutralitatea permanentă a țării și interzice dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Astfel că, în prezent, singurul stat care încalcă aceste prevederi este Federația Rusă, care menține în regiunea secesionistă din estul Republicii Moldova trupe și muniții militare.

 • Publicație / Media:
  ng.ru
 • Data publicării:
  13/03/2024
 • Public țintă:
  locuitorii regiunii transnistrene, adepții menținerii statutului de neutralitate
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Franța se va implica în războiul din Ucraina, iar militarii moldoveni vor fi trimiși în calitate de „carne de tun” în lupte

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024