Știri

Autocolantele cu „Babușka Z”, simbol al invaziei, la mare căutare în Rusia

O fotografie făcută în timpul unei vizite la Mariupol organizată de armata rusă arată un militar rus care ajustează steagul sovietic pe o statuie a Babușkăi Z în Piața Leninsky Komsomol din centrul orașului Mariupol, Ucraina, 18 mai 2022.
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   O fotografie făcută în timpul unei vizite la Mariupol organizată de armata rusă arată un militar rus care ajustează steagul sovietic pe o statuie a Babușkăi Z în Piața Leninsky Komsomol din centrul orașului Mariupol, Ucraina, 18 mai 2022.

Susține jurnalismul independent

„Babușka Z”, transformată de propaganda rusă într-unul din simbolurile războiului din Ucraina, a fost preluată și de întreprinzători, care vând imaginea sa. Femeia a ieșit în stradă cu steagul sovietic, crezând că s-au întors rușii. Erau, de fapt, militari ucraineni.

Babușka Z se vinde bine pe siteuri rusești și există și autocolante speciale pentru LADA

Unul dintre marile magazine online din Rusia, OZON, vinde cu succes de mai multe luni autocolante pentru mașini cu imaginea „Bătrânica cu steag sovietic”, cunoscută ca Babușka Z, devenită simbol al invaziei la scară largă asupra Ucrainei. Sunt puse în vânzare opt tipuri de autocolante cu imaginea Babușka Z, prețul variind între 157 și 383 de ruble.

Autocolant „Babușka Z”. Sursa: OZON

Pe pagina magazinului OZON au fost publicate imagini cu mașinile rușilor care au cumpărat astfel de autocolante, iar unii s-au plâns pe calitatea materialului sau au scris că „produsul a ajuns mototolit”.

Este comercializat și un tip de autocolant pentru mașini LADA din Rusia. De exemplu, produsul care apare pe website cu descrierea „Autocolant pentru mașină. Armata rusă. SVO (operațiunea militară specială – n.red.). Bătrânica cu steagul URSS. 17×12 cm” este recomand pentru mașini LADA, dar și pentru motociclete sau camioane. De asemenea, imaginea cu Babușka Z pe fundalul stelei sovietice roșii este numită pe site ca unul dintre cele mai bine vândute autocolante.

Autocolant „Babușka Z” pe LADA. Sursa: OZON

Un astfel de autocolant se vinde și pe AliExpress.ru,  denumirea produsului fiind Victory T-34, după principalul tanc de luptă al Armatei Roșii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Autocolantul poate fi cumpărat chiar și de pe un site de jucării din Moscova, care descrie produsul ca „simbolul credinței și eroismului”.

Babușka Z, a devenit simbol al propagandei ruse după ce i-a confundat pe ucraineni cu rușii

Propaganda rusă a făcut-o celebră pe o bătrână din Ucraina, filmată în 2022 în timp ce flutura steagul sovietic în fața a doi soldați ucraineni. Un videoclip care arată o bătrână salutând militarii ucraineni cu un steag sovietic roșu a devenit atunci viral. Pensionara a crezut că în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei au intrat trupele ruse, spunându-le militarilor ucraineni că ea și cu soțul ei  „au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”. Văzând că unul dintre militari i-ar aruncat jos simbolul sovietic, ea a refuzat la ajutorul ucrainenilor. „Bătrânica (în limba rusă – „babușka”) a declarat că ține foarte mult la drapelul URSS pentru care au luptat părinții ei și l-a acuzat pe președintele Volodimir Zelenski că nu a știut cum să negocieze cu Moscova.” 

Imagini cu Babușka Z au împânzit internetul în Rusia, în timp ce picturi stradale cu aceasta au fost desenate în întreaga țară. În unele orașe au fost ridicate monumente consacrate bătrânei cu drapelul sovietic, cu scopul de a convinge opinia publică că oamenii sunt în așteptarea „eliberatorilor”.

Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor

O treime o consideră o idee proastă.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova

E un pas rușinos, mai ales în contextul actual de război și de ucidere a opozanților Kremlinului - consideră comentatorii politici de la Chișinău.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza

Sâmbătă, el şi-a reiterat solicitările, chiar dacă unele au fost descrise drept „delirante” de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Femeie arestată în Rusia, sub acuzația de trădare
Femeie arestată în Rusia, sub acuzația de trădare

Aduna „fonduri în beneficiul unei organizații ucrainene, care le-a folosit, apoi, pentru a achiziționa materiale medicale, echipamente, arme și muniții pentru forțele armate” al Kievului.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024