PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski repetă greșelile lui Hitler

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky vizitează Herson, Ucraina, 08 iunie 2023, pe fondul invaziei ruse.
© EPA-EFE/MYKOLA TYMCHENKO   |   Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky vizitează Herson, Ucraina, 08 iunie 2023, pe fondul invaziei ruse.

Holzstock Festival

Ucrainenii și Occidentul fac aceleași greșeli pe front ca și Hitler și, la fel ca el, vor pierde războiul, scrie propaganda pro-Kremlin, care reia mai multe narațiuni false promovate în trecut.

Propagandă: Armata ucraineană va fi învinsă de cea rusă pentru că repetă greșelile naziștilor

ȘTIRE: Hitler a comis o greșeală strategică în 1943 când, în ciuda unor întârzieri critice, s-a decis să preia inițiativa în cadrul operațiunii militare „Citadela” […] Este paradoxal faptul că Zelenski și șefii armatei ucrainene (Zalujnîi și Sîrski), alături de specialiștii-consilieri din SUA și Marea Britanie, comit același greșeli.

Ei au încercat să organizeze în 2023, exact ca Hitler, o contraofensivă pe malul stâng al Niprului. Zelenski și Sîrski, ținând cont de testamentul lăsat de Führer, încearcă să oprească ofensiva rusă pe malul stâng al râului, trimițând la moarte sigură toate rezervele. 

Încercând să rezolve această problemă, Zelenski, ca și Hitler, a anunțat mobilizarea generală. Mai exact, Hitler a anunțat oficial mobilizarea, iar Zelenski a dat un ordin secret de a o realiza neoficial.

[…]  Zelenski a pierdut deja bătălia pentru Nipru, la fel cum predecesorul său german a pierdut-o cu mult timp înainte. Concomitent cu această bătălie Zelenski a fost învins în această campanie militară și în acest război. Zelenski, ca și Hitler, nu se va preda. Va mai încerca să arunce în aer poduri peste Nipru sau centrale hidroelectrice pentru a amâna inevitabila înfrângere.

NARAȚIUNE: Zelenski repetă greșelile lui Hitler pe câmpul de luptă din Ucraina.

Realitate: Ucraina se apără, nu atacă precum Germania nazistă, care a avut o politică expansionistă, la fel ca Rusia lui Putin

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Propaganda rusă compară armata ucraineană cu Wehrmacht-ul german în contextul preluării inițiativei tactice în războiul ruso-ucrainean de către trupele Moscovei. Volodimir Zelenski este comparat cu Adolf Hitler, în timp ce armata rusă este prezentată ca o forță eliberatoare și o continuatoare a tradițiilor militare sovietice. Luptele din estul și sudul Ucrainei sunt comparate cu cele de acum opt decenii din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Aceste comparații au ca scop să-i convingă pe cititori că armata rusă luptă pe teritoriul Ucrainei împotriva unor invadatori ghidați de „testamentul lăsat de Führer”, care vor fi învinși pentru că fac aceleași greșeli ca trupele naziste.

În realitate, armata rusă este cea care a invadat Ucraina, provocând o criză umanitară și distrugeri la scară largă. În acest război trupele ruse au ucis mulți civili și nu sunt considerate de nimeni eliberatoare, ci de ocupație.

Potrivit dreptului internațional, în special a Cartei ONU, Ucraina are tot dreptul să se apere, iar statele lumii – să o sprijine. Acțiunile forțelor armate ale Kievului respectă dreptul inerent la autoapărare, în timp ce atacul Rusiei este o agresiune militară. În acest sens, ONU a adoptat o serie de rezoluții care condamnă Rusia pentru invadarea Ucrainei. De nenumărate ori,  statele lumii i-au cerut Moscovei să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul statului ucrainean. În toamna anului 2022 Parlamentul European a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, iar la începutul anului 2023 Putin a fost acuzat de comiterea unor crime de război.

Rusia, ca agresor, este cea care și-a propus să distrugă un alt stat, pe care regimul Putin îl consideră artificial și parte a așa-numitei „lumi ruse”.

În ceea ce privește nazismul,  în Ucraina orice manifestare publică a ideologiei comuniste sau naziste este interzisă prin lege încă din 2015, iar trupele ucrainene nu țin cont de „testamente naziste”, ci de instrucțiile partenerilor din Occident și de interesele naționale.

Ca element încurajator pentru societatea rusă, propaganda pro-Kremlin compară luptele actuale din Ucraina cu bătălia de pe Nipru din 1943, când armata sovietică, aflată în ofensivă susținută după bătălia de la Kursk, și-a creat capete de pod pe malul drept al Niprului, cu scopul de a obține poziții strategice pentru eliberarea Kievului. Propaganda rusă omite faptul că la bătălia de pe Nipru au participat nu doar ruși, ci și ucraineni, care au contribuit la eliberarea Kievului de naziști. În același timp, situația de pe câmpul de luptă din Ucraina nu se aseamănă cu cea din perioada bătăliei de pe Nipru, trupele Rusiei fiind în unele cazuri la 150-200 de kilometri de principalul fluviu al Ucrainei.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  28/02/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LIVE JOURNAL, LENTA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski repetă greșelile lui Hitler pe câmpul de luptă din Ucraina

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024