Veridica urmărește războiul din Ucraina și toate implicațiile sale locale, regionale și internaționale. Încă de la începutul invaziei la scară largă, echipa Veridica a realizat știri, analize, editoriale, materiale video și a demontat sute de fake news, dezinformări și materiale de propagandă legate de războiul din Ucraina. Veridica urmărește situația de pe front, principalele bătălii ale războiului, declarațiile liderilor politici și militari, informațiile legate de crimele de război cum ar fi cele de la Bucea, Herson și Izium. Sunt reflectate, totodată, inițiativele internaționale de sprijinire a Ucrainei, inclusiv cele privind livrările de armament occidental și transferul de expertiză în domeniu. Eforturile diplomatice, economice, politice și umanitare menite să reducă din impactul conflictului asupra populației civile sunt reflecate, de asemenea, în materialele realizate de echipa Veridica. Printre crizele legate de război care sunt monitorizate constant de echipa regională de colaboratori Veridica sunt cea a refugiaților și cea a energiei. Impactul campaniilor de dezinformare cu privire la războiul din Ucraina, divizarea opiniei publice în țări ex-sovietice și din Europa Centrală și de Est sunt monitorizate în permanență și apar cu regularitate în editorialele și analizele realizate de echipa regională a Veridica. Echipa regională a Veridica urmărește impactul războiului în țări ca Republica Moldova, România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Letonia, Estonia, Belarus și Georgia.
Rusia lui Putin neagă represiunile staliniste și condamnă oameni la închisoare pentru donații de 50 de dolari, scrie presa independentă. Tot acolo, ultimul discurs al opozantului Alexei Navalnîi în fața unei instanțe.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, recunoaște că inamicul a trecut la contraofensivă.
Obuzele lansate de armata rusă de invazie au distrus un camion cu ajutor umanitar.
Acțiunea s-a petrecut în rediunea rusă Belgorod, atacată adesea de forțele ucrainene
„Lecțiile învățate din (războiul din) Ucraina arată cât este de important să asigurăm funcționarea sectoarelor cheie ale societății” – afirmă Executivul de la Stockholm.
Cel puțin 14 persoane au fost rănite.
Costul aeronavei este estimat la 50 de milioane de dolari.
A fost deschisă o anchetă privind „un atac care a cauzat prejudicii semnificative”.
Ucrainenii susțin că au doborât 20 din cele 25 de drone lansate de inamic.
Kievul vrea să producă anul acesta „mai mult de un milion de drone” - anunță premierul Denis Șmîhal.
În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au avansat rapid în regiunea Donețk și sunt foarte aproape de orașul Pokrovsk, un important centru logistic pentru armata ucraineană.
O femeie a fost ucisă la Moscova şi mai multe aeroporturi au fost închise.
Statele Unite spun că un transfer iranian de rachete în Rusia ar escalada războiul din Ucraina.
Memryk e situat la aproximativ 20 de kilometri de orașul Pokrovsk, un important nod logistic ucrainean, și la mai puțin de 5 kilometri de orașul Selydove.
Ucraina spune că a respins mare parte din atacurile ruseşti de peste noapte.
Experţii spun că trupele Kievului sunt depășite numeric și lipsite de putere de foc.
Apărarea ucraineană anunţă că le-a doborât pe toate
Numeroși analiști și experți au observat că această prezență ucraineană pe teritoriul rusesc subminează unul din miturile fundamentale ale regimului Putin, acela de a le asigura rușilor securitatea.
Comentatorii notează că autoritățile de la Moscova duc o campanie nemiloasă de represiune contra criticilor și a presei independente.
Trei dintre răniți sunt copii, de 4, 9 și 11 ani.
Statele Unite îi oferă un nou ajutor militar, de 250 de milioane de dolari.
Cel puțin cinci persoane au fost rănite.
Ofensiva din Kursk a reușit să le ridice moralul ucrainenilor, atât pe front cât și acasă; mai mult, i-a făcut pe mulți ruși să se întrebe dacă războiul chiar merge așa de bine cum li se spune.
Moldova ar putea fi anexată de România și pregătește, împreună cu aceasta, un război în Transnistria, scrie presa de stat. Subiectul e abordat și de purtătoarea de cuvânt MAE rus, care amenință și Marea Britanie.
El mai afirmă că în regiunea Kursk armata sa „a stabilizat situația și a început să expulzeze treptat” trupele inamice.
Preşedintele rus a numit şi ţările pe care le-ar dori mediatoare
La Externe, în locul lui Dmitro Kuleba va fi învestit primul său adjunct, Andrii Sybiga.
Echipele de slavare caută încă dispăruţi sub dărâmături.
Orașul din vestul Ucrainei a fost atacat cu rachete de ruși.