Veridica urmărește războiul din Ucraina și toate implicațiile sale locale, regionale și internaționale. Încă de la începutul invaziei la scară largă, echipa Veridica a realizat știri, analize, editoriale, materiale video și a demontat sute de fake news, dezinformări și materiale de propagandă legate de războiul din Ucraina. Veridica urmărește situația de pe front, principalele bătălii ale războiului, declarațiile liderilor politici și militari, informațiile legate de crimele de război cum ar fi cele de la Bucea, Herson și Izium. Sunt reflectate, totodată, inițiativele internaționale de sprijinire a Ucrainei, inclusiv cele privind livrările de armament occidental și transferul de expertiză în domeniu. Eforturile diplomatice, economice, politice și umanitare menite să reducă din impactul conflictului asupra populației civile sunt reflecate, de asemenea, în materialele realizate de echipa Veridica. Printre crizele legate de război care sunt monitorizate constant de echipa regională de colaboratori Veridica sunt cea a refugiaților și cea a energiei. Impactul campaniilor de dezinformare cu privire la războiul din Ucraina, divizarea opiniei publice în țări ex-sovietice și din Europa Centrală și de Est sunt monitorizate în permanență și apar cu regularitate în editorialele și analizele realizate de echipa regională a Veridica. Echipa regională a Veridica urmărește impactul războiului în țări ca Republica Moldova, România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Letonia, Estonia, Belarus și Georgia.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a anunțat că a doborât 58 din cele 132 de drone lansate peste noapte de armata rusă de invazie.
Le-a trimis rușilor o scrisoare în care justifica invadarea țării sale de către trupele Moscovei.
Ucrainenii au lovit un depozit petrolier din centrul Rusiei
Apărarea ucraineană a raportat aproape 300 de rachete și drone rusești
Neonaziștii de la Kiev, încurajați de Occident, șterg memoria istorică a ucrainenilor, iar Rusia a declanșat „operațiunea militară specială” ca să o salveze.
Un videoclip difuzat pe rețelele de socializare îl arată în mijlocul trupelor, conferind medalii în tranșee întunecate, într-o zonă împădurită.
0,25% din Produsul Intern Brut vor fi alocați, anual, ajutoarelor militare pentru Ucraina.
O femeie de 44 de ani i-ar fi trimis fiului ei, soldat în armata ucraineană, informații despre forțele de ocupație.
Comandantul armatei ucrainene spune că este nevoie de decizii neconvenţionale pentru a întări apărarea.
Drona a lovit acoperişul unei cazărmi şi a provocat un incendiu
Moscova spune că atacul ucrainean cu rachete americane asupra unui aerodrom militar nu va rămâne fără răspuns
Președintele rus susține că poziția Kievului exclude posibilitatea încheierii unui acord de pace.
Ruşii au o bază aeriană în apropierea orașului, de unde analiștii militari spun că pleacă drone şi bombardiere.
Şase morţi, 22 de răniţi, inclusiv o fetiță de cinci ani.
Țara sa preia președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene pe 1 ianuarie.
De la declanșarea invaziei din Ucraina, mii de persoane au fost sancționate, amenințate sau închise în Rusia, din cauza opoziției lor față de conflict.
De la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, numeroși occidentali, în special americani, au fost arestați în Rusia, sub acuzații grave.
Ucraina insistă să obţină garanţii de securitate pentru a împiedica o invazie rusă viitoare
Forțele aeriene ale Ucrainei invadate de ruși afirmă că inamicul a lansat două rachete de croazieră Kh-59/69 și 37 de drone.
Fostul și viitorul lider de la Casa Albă, Donald Trump, declarase că, de la declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie 2022, Ucraina a pierdut „în mod ridicol” 400.000 de militari și „mult mai mulți civili”.
Media internaționale, care preiau informația, precizează că n-au putut-o verifica în teren.
Preşedintele american ales și președintele Ucrainei s-au întâlnit la Paris la invitația lui Emmanuel Macron
„Prea multe vieți au fost pierdute în zadar, prea multe familii au fost distruse" – afirmă el.
Moscova susține că inamicul a țintit cinci regiuni rusești.
Kievul a primit din Danemarca un nou lot de avioane de luptă F-16.
Corporațiile occidentale dețin majoritatea terenurilor agricole din Ucraina în schimbul sprijinului oferit statului ucrainean în război, potrivi propagandei ruse.
Narațiuni identice sau similare cu cele ale propagandei rusești au fost promovate și în România în actuala campanie electorală. Ele nu au apărut doar în discursul extremei drepte, care și le-a asumat de mai mulți ani, ci şi în cele ale unor politicieni care, oficial, susțin apartenența României la structurile euro-atlantice.
„Alte trei persoane au fost grav rănite și spitalizate”.
În zonă se găsesc zăcăminte de cocs și litiu.