
Rusia a fost nevoită să invadeze Ucraina în contextul înarmării nejustificate a Kievului de către Occident, potrivit presei pro-Kremlin, care o citează pe Maria Zaharova.
Propagandă: SUA și Marea Britanie au înarmat pe parcursul mai multor ani Ucraina, iar Rusia a fost nevoită să se apere și să-și consolideze securitatea națională
ȘTIRE: Rusia vorbește de mai mulți ani despre înarmarea Ucrainei de către SUA și Marea Britanie, precum și despre activitatea militară NATO care violează granițele rusești, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentând cuvintele secretarului de stat american Antony Blinken.
El a afirmat anterior că Statele Unite au început cu mult înainte de începerea operațiunii speciale să înarmeze autoritățile de la Kiev cu diverse tipuri de armament, în special cu complexe de rachete Stinger și sisteme antitanc Javelin.
„Rusia vorbește despre asta de mulți ani. Atât despre înarmarea Ucrainei de către SUA și Marea Britanie, cât și despre exercițiile NATO în Marea Neagră care violează granițele rusești [...] De aceea, una dintre sarcinile operațiunii speciale este demilitarizarea Ucrainei și asigurarea securității țării noastre”.
NARAȚIUNI: 1. SUA și Marea Britanie au înarmat Ucraina cu mult timp înainte de declanșarea războiului. 2. „Operațiunea militară specială” a fost necesară pentru ca Rusia să se apere de Occident. 3. NATO a violat în repetate rânduri granițele Rusiei.
OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.
Realitate: Ucraina a fost înarmată ca urmare a agresiunii rusești
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Propaganda rusă încearcă să inverseze cronologia evenimentelor și să prezinte reacția Occidentului față de agresiunea militară a Moscovei ca fiind o cauză a războiului. Deși ajutorul militar occidental a existat și în decembrie 2021 și în ianuarie-februarie 2022, acesta a avut loc în contextul avertismentelor repetate ale administrației americane despre o invazie iminentă a Ucrainei. SUA i-au cerut Rusiei să nu atace Ucraina la scară largă, iar refuzul acesteia a generat o inițiativă occidentală de a sprijini mai mult Kievul. Oricum, în 2022, Ucraina se afla deja de opt ani în război, fiind atacată în 2014, când Rusia a invadat și a anexat Crimeea și a declanșat, cu așa-numiții „omuleți verzi”, războiul din Donbass.
Livrările de arme letale la scară largă către Ucraina din partea SUA și a Marii Britanii au crescut semnificativ abia după 24 februarie 2022. Înainte de acest eveniment, ajutorul militar era mai redus și mai mult orientat către echipamente defensive și asistență neletală (căști, truse medicale, echipamente). Nici Stinger și nici Javelin nu sunt arme ofensive, ajutând foarte mult trupele ucrainene să se apere de atacurile Rusiei în primele luni ale războiului la scară largă. Despre oferirea de rachete Stinger și sisteme antitanc Javelin se știa, informația nu a reprezentat vreo taină militară.
„Operațiunea militară specială” nu are vreo legătură cu „amenințări” venite dinspre Occident sau Ucraina pentru securitatea Rusiei. Occidentul sau NATO nu au lansat și nu pregăteau vreo agresiune militară directă asupra Rusiei care să justifice o acțiune de autoapărare de această magnitudine. Războiul Rusiei nu este de autoapărare, ci de agresare a unui stat vecin și independent. Invazia Ucrainei a fost percepută de multe țări ca o încălcare a suveranității ucrainene și a dreptului internațional. În acest sens, Adunarea Generală a ONU a cerut în repetate rânduri retragerea tuturor trupelor Federației Ruse de pe teritoriul Ucrainei.
Este lipsită de orice logică și afirmația despre violarea de către NATO a frontierelor rusești. O astfel de acțiune ar implica o acțiune militară directă care să încalce suveranitatea teritorială a unui stat. NATO nu a desfășurat operațiuni militare pe teritoriul Rusiei. De la sfârșitul Războiului Rece, mai multe țări foste membre ale Pactului de la Varșovia și republici sovietice au ales să adere la NATO pentru a-și asigura securitatea, ceea ce NATO vede ca un proces democratic de extindere. Aceasta extindere este catalogată de Rusia drept o amenințare, dar nu constituie o încălcare a frontierelor rusești.
O serie de exerciții militare NATO din Marea Neagră au avut loc în parteneriat cu Ucraina. Rusia consideră ca fiind apele sale teritoriale o parte din spațiul legal ucrainean, pe care l-a anexat în ultimii ani. De fapt, nave NATO s-au aflat în apele teritoriale ucrainene, pe care Rusia le consideră ale sale. Afirmațiile despre agresiunea NATO sunt formulate strict dintr-o perspectivă rusă, care consideră orice formă de expansiune a NATO în apropierea granițelor sale ca o provocare. Acest amalgam de argumente false are ca scop final să justifice invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.
CONTEXT: Ucraina a achiziționat încă în 2020 de la SUA armament și echipamente necesare pentru consolidarea apărării în contextul războiului din Donbas și anexării Crimeii. Pe lângă Javelin, au mai fost achiziționate 16 nave Mark VI. În ianuarie 2022, SUA au luat decizia să-i ofere Ucrainei alte sisteme antitanc Javelin în contextul comasării trupelor rusești la frontierele țării. Ajutorul militar a crescut în progresie geometrică după ce Rusia a atacat la scară largă Ucraina pe 24 februarie 2022.
Verifică sursele: