Resturi de dronă au căzut în apropierea oraşului-port Sevastopol, unde e sediul flotei de la Marea Neagră.
Comandantul ucrainean explică şi importanţa loviturilor asupra Crimeei pentru descurajarea forţelor inamice.
În locul lui Oleksi Reznikov vine etnicul tătar Rustem Umerov.
Săptămâna trecută, Ucraina anunțase că a desfășurat o rară operațiune de comando în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și că forțele sale speciale au arborat acolo steagul național.
Ucraina pregătește masacrarea rușilor din Crimeea, potrivit propagandei pro-Kremlin care interpretează intenționat greșit cuvintele șefului spionajului ucrainean.
Potrivit presei locale, preluată de agențiile internaționale de știri, un rol în această decizie îl joacă luările sale de poziție pro-ruse.
Atacurile cu drone pe teritoriul rus s-au înmulţit din primăvară.
Vasului i s-a interzis accesul în apele teritoriale ale Rusiei.
Nava, „Serghei Kotov”, se afla la 370 km sud-vest de orașul-post Sevastopol, din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruși în 2014.
„S-a luat decizia de evacuare a populației pe o rază de 5 kilometri” – anunţă aşa-zisul guvernator din Crimeea anexată, Serghei Aksionov.
Mass-media online rusești apropiate serviciilor de securitate scriu că un depozit de muniții este în flăcări.
Rușii susțin că nu există victime.
Traseul alternativ propus de oamenii Moscovei are de 400 kilometri și trece prin teritorii afectate de lupte.
Moscova a încălcat articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează „dreptul la viață”.
Parlamentul European agreează planul de pace al Rusiei, potrivit presei pro-Kremlin. Aceasta citează, de fapt, un singur eurodeputat, cunoscut pentru colaborarea sa cu Rusia.
Un cetățean rus, născut în 1988, a fost arestat, sub acuzația că ar fi fost „racolat de ofițerii SBU”, serviciul secret ucrainean.
Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruşi în martie 2014, găzduia încă din 1965 un centru de antrenament pentru mamifere marine.
Moscova a blocat procesul de amplasare a unor baze militare străine în Marea Azov după ce aceasta a devenit în mod legal o mare internă a Rusiei, potrivit presei pro-Kremlin.
Supranumit „nemuritorul”, pentru longevitatea sa în politică, el a condus nouă ani guvernul de la Roma şi era considerat un prieten al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Media internaționale nu au putut confirma în mod independent informația, iar marina militară ucraineană nu a reacționat.
Rușii au confiscat și o clădire a minorității tătare, reprimată atât în perioada sovietică, cât și după anexarea peninsulei de către Moscova.
Media apropiate autorităților ruse de ocupație susțin că incidentul a fost provocat de o explozie, care a produs un crater de 15 metri diametru și a deteriorat 50 de metri de șine.
„Angajații au fost evacuați rapid. Nimeni nu a fost rănit" – susțin oficialitățile.
Valul de atacuri din Rusia și din peninsula anexată Crimeea ar putea umbri festivitățile militare de pe 9 mai, când, din ordinul Kremlinului, rușii celebrează cu mare fast victoria din 1945 a Uniunii Sovietice staliniste asupra Germaniei hitleriste, la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Sevastopolul a fost atacat frecvent după ce trupele ruse au invadat Ucraina pe scară largă, în februarie 2022.
La începutul lunii aprilie, șeful securității, FSB, Aleksandr Bortnikov, a acuzat Ucraina și Occidentul că încearcă să-i incite pe ruși la sabotaj și la rebeliune armată.
Media internaționale nu au putut verifica informația lansată de ruși.
Comunitatea tătară, care reprezintă 12 până la 15 procente din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare măsură așa-zisul referendum organizat de Moscova în 2014 pentru anexarea peninsulei.
Bucureştiul reafirmă că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.
Imperialismul rusesc de astăzi este rezultatul politicilor din „liberalii” ani 90, tolerate la vremea respectivă de Occident și de Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta mai arată că, invadând Ucraina, Rusia i-a făcut pe europeni să își regăsească solidaritatea, dar și cum, anterior, Moscova a plătit parlamentari din UE pentru a susține anexarea Crimeii de către Rusia. Jurnaliștii au analizat și atitudinea artiștilor ruși față de război și au constatat că aceia care sunt relevanți pentru tineri au evitat să îl susțină sau chiar l-au condamnat.
Valoarea totală a bunurilor confiscate nu a fost comunicată, dar „o parte din profituri va fi destinată sprijinirii participanților la operațiunea specială”, cum numesc oficialii ruşi invazia din Ucraina.
Guvernatorul instalat de Moscova, Serghei Aksionov, a salutat „sosirea unui jucător atât de important”, care „va îmbunătăți (...) dezvoltarea economiei” locale.