Media internaționale nu au putut confirma în mod independent informația, iar marina militară ucraineană nu a reacționat.
Rușii au confiscat și o clădire a minorității tătare, reprimată atât în perioada sovietică, cât și după anexarea peninsulei de către Moscova.
Media apropiate autorităților ruse de ocupație susțin că incidentul a fost provocat de o explozie, care a produs un crater de 15 metri diametru și a deteriorat 50 de metri de șine.
„Angajații au fost evacuați rapid. Nimeni nu a fost rănit" – susțin oficialitățile.
Valul de atacuri din Rusia și din peninsula anexată Crimeea ar putea umbri festivitățile militare de pe 9 mai, când, din ordinul Kremlinului, rușii celebrează cu mare fast victoria din 1945 a Uniunii Sovietice staliniste asupra Germaniei hitleriste, la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Sevastopolul a fost atacat frecvent după ce trupele ruse au invadat Ucraina pe scară largă, în februarie 2022.
La începutul lunii aprilie, șeful securității, FSB, Aleksandr Bortnikov, a acuzat Ucraina și Occidentul că încearcă să-i incite pe ruși la sabotaj și la rebeliune armată.
Media internaționale nu au putut verifica informația lansată de ruși.
Comunitatea tătară, care reprezintă 12 până la 15 procente din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare măsură așa-zisul referendum organizat de Moscova în 2014 pentru anexarea peninsulei.
Bucureştiul reafirmă că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.
Imperialismul rusesc de astăzi este rezultatul politicilor din „liberalii” ani 90, tolerate la vremea respectivă de Occident și de Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta mai arată că, invadând Ucraina, Rusia i-a făcut pe europeni să își regăsească solidaritatea, dar și cum, anterior, Moscova a plătit parlamentari din UE pentru a susține anexarea Crimeii de către Rusia. Jurnaliștii au analizat și atitudinea artiștilor ruși față de război și au constatat că aceia care sunt relevanți pentru tineri au evitat să îl susțină sau chiar l-au condamnat.
Valoarea totală a bunurilor confiscate nu a fost comunicată, dar „o parte din profituri va fi destinată sprijinirii participanților la operațiunea specială”, cum numesc oficialii ruşi invazia din Ucraina.
Guvernatorul instalat de Moscova, Serghei Aksionov, a salutat „sosirea unui jucător atât de important”, care „va îmbunătăți (...) dezvoltarea economiei” locale.
După eliberarea peninsulei Crimeea și a raioanelor ocupate din Donbass, companiile străine rusofobe vor avea dreptul să sfâșie aceste teritorii, potrivit presei din Rusia, care îl citează pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În realitate, liderul ucrainean a vorbit despre proiectele de refacere a Ucrainei la care să fie invitate unele companii străine. Nici vorbă de „rusofobie” sau „sfâșiere”, după cum afirmă propaganda rusă.
Desfășurarea de către Ucraina a unei operațiuni militare pe teritoriul Crimeii este egală cu o declarație de război a SUA împotriva Rusiei, iar Moscova poate răspunde bombardând Washingtonul, scrie presa guvernamentală rusă, citând un oficial de la Moscova. În realitate, Ucraina are dreptul să își recupereze acest teritoriu iar comunitatea internațională nu a recunoscut vreodată anexarea ilegală a Crimeii sau apartenența sa la Rusia.
Tătarii din Crimeea au fost primele victime ale agresiunii rusești din Ucraina și continuă să fie persecutați de Moscova, potrivit ministrului adjunct de externe de la Kiev, Emine Japarova. Într-un interviu acordat Veridica, Japarova, care coordonează strategia pentru Platforma Crimeea și este responsabilă, printre altele, cu diplomația publică și relația cu organizații internaționale, a explicat cum încalcă Rusia convențiile de Geneva și de ce crimele sale din Ucraina pot fi considerate genocid.
O dronă a fost doborâtă de flota rusă cu sediul la Sevastopol, în peninsula ucraineană anexată în 2014.
Încă din septembrie, activiștii pro-ucraineni au împrăștiat afișe prin care le cer cetățenilor să fie pregătiți pentru eliberarea peninsulei.
Rusia a acuzat Kievul de atac terorist și a lansat bombardamente extinse ca represalii.
Legislația rusă prevede, în astfel de cazuri, întărirea măsurilor de securitate, interzicerea adunărilor publice, evacuarea companiilor strategice, interdicția de părăsi teritoriile în cauză, internarea populației, cenzura in telecomunicații etc.
Termenul de încheiere a lucrărilor e 1 iulie 2023, potrivit unui ordin semnat, vineri, de premierul rus, Mihail Mișustin.
Explozibilii care au deteriorat podul ar fi fost plimbaţi din portul ucrainean Odessa, la Marea Neagră, prin Bulgaria, Georgia şi Armenia, înainte de a ajunge în Rusia.
Podul, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci și era utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele de invazie din sudul Ucrainei.
Postarea pozelor de către ambasada rusă la Roma e calificată drept perfidă, fiindcă survine înaintea alegerilor parlamentare din Italia, programate duminică.
Cehia e una dintre țările care au susținut cel mai puternic Ucraina după ce aceasta a fost invadată la scară largă de către Rusia, pe 24 februarie. Cu toate acestea, grupările pro-ruse sunt din ce în ce mai active în Cehia, încercând să profite de pe urma problemelor financiare și economice ale populației.
Președinția ucraineană spune de mai multă vreme că războiul cu Rusia se va încheia doar după eliberarea peninsulei
„În această dimineață, naționaliștii ucraineni au decis să ne strice ziua” – s-a lamentat guvernatorul de la Sevastopol, Mihail Razvojaiev.
Așa-zisele autorități instalate acolo de Moscova „par să constrânga populația să-și dezvăluie datele personale, în vederea alcătuirii registrelor de vot” – susțin experții militari britanici.
Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile lui Oleksii Reznikov, despre utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate.
Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014, prefigurând invazia pe scară largă de acum.
La operațiunile de salvare participă atât ministerul Apărării, cât și serviciul federal de securitate, FSB – susţine guvernatorul Serghei Aksionov, instalat de Moscova după anexarea Crimeei, în 2014.
Ucrainenii numesc eliminarea câte unui șef inamic demilitarizarea și denazificarea lui oficială.