Ce mai rămâne din aeroporturile Ucrainei?

Impactul bombelor care au lovit aeroportul Antonov, situat la 10 kilometri în afara Kievului, poate fi văzut chiar și din satelit. Printre cratere, se văd avioanele distruse si mormane de vehicule arse. Accesul public este interzis pe aeroportul Antonov, însă cu permisiune specială și escortați de armată, ni s-a permis accesul pentru a vedea ce mai rămâne din aeroportul ocupat de ruși la începutul razboiului.

În februarie 2022, la câteva ore după ce Putin anunța operațiunea militară în Ucraina, declarând astfel război, elicoptere rusești și parașutiști ajungeau deja la aeroportul Hostomel. Capturarea aeroportului însemna accesul liber la un aeroport care putea fi folosit pentru a transporta mai mulți soldați și echipament pentru a facilita invazia. Chiar dacă în prima zi, ucrainenii au respins atacul, un al doilea asalt aerian și terestru cu blindate venite din Belarus a străpuns apărarea ucraineana, aeroportul fiind capturat astfel de armata rusă. 

În zilele după capturarea aeroportului, el a fost folosit ca bază pentru armata rusă, care a dorit să creeze un pod aerian pentru a aduce trupe și echipamente. Din cauza bombardamentelor intense, pista aeroportului a devenit inutilizabilă. Clădirile aeroportului în care se adăposteau soldații ruși, au fost și ele distruse, în ciuda eforturilor rușilor de a repara parțial aeroportul.  Bombardamentele au continuat, rușii pierzând astfel echipament și trupe. La sfârșit de martie 2022, armata rusă s-a retras în grabă, arzând o parte echipamentul lăsat în urmă, cealaltă parte fiind distrusă în bombardamente. În urma incendiilor, zeci de mașini militare, venite din Rusia, au ars pe teritoriul aeroportului, caroseriile lor rămânând și azi în același loc

Aeroportul Antonov Hostomel e în continuare închis, la fel ca toate aeroporturile din Ucraina. Niciun civil avion nu poate zbura acum peste teritoriul Ucrainei, spațiul aerian fiind închis din cauza războiului. Doar 4 zboruri au fost efectuate în Ucraina de la începutul războiului, iar toate 4 au fost doar pentru a muta avioane, ele neavând niciun pasager la bord. Chiar dacă există intenția redeschiderii spațiului aerian, încă nu este cert când va reuși Ucraina sa asigure din nou pistele și să dezvolte sisteme de apărare antiaeriană suficient de bune încât siguranța zborurilor să fie garantată. Unele surse vorbeau despre reluarea zborurilor la finalul lui 2024, însă cel mai probabil acest lucru nu va fi posibil. Până atunci, fuzelajele avioanele distruse rămân abandonate în hangare și pe pistele aeroporturilor care poate intr-o zi se vor redeschide.

 

Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Mai multe documentare