Analize

Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin

Veghe pentru liderul opoziției ruse Alexei Navalny în Piața Dam, Amsterdam, Țările de Jos, 17 februarie 2024.
© EPA-EFE/Remko de Waal   |   Veghe pentru liderul opoziției ruse Alexei Navalny în Piața Dam, Amsterdam, Țările de Jos, 17 februarie 2024.

Susține jurnalismul independent

Propaganda pro-Kremlin a lansat deja narațiuni despre moartea lui Navalnîi, scrie presa rusă independentă. Aceasta amintește și de curajul lui Navalnîi și notează suspiciunile legate de moartea lui.

Forțele lui Putin au intervenit la manifestările spontane de comemorare a lui Navalnîi

În regiunile Rusiei au avut loc rețineri în masă ale persoanelor ieșite la acțiuni de comemorare a lui Navalnîi. În secția de poliție din Petersburg nu mai erau locuri în celulele pentru reținuți, relatează THE INSIDER. […] În Vladidostok poliția a luat datele celor care au mers să depună flori la un memorial improvizat. La fel s-a întâmplat în Rostov-pe Don. În Novosibirsk, poliția a instalat un cordon în jurul monumentului în memoria victimelor represiunilor politice, timp de 16 ore. Reprezentanții MAI afirmau în seara de 16 februarie că au izolat monumentul din cauză că au parvenit informații „că ar fi minat”, însă acolo nu se aflau nici geniști, nici chinologi. La scurt timp după ce au început să vină oameni să aducă flori, au avut loc primele rețineri.

OVD-Info informează că în timpul acțiunilor în memoria lui Alexei Navalnîi poliția a ridicat peste 350 de persoane și publică numele lor. În seara zilei de 17 februarie erau reținuți aproape 300 de oameni, în 31 de orașe. La secțiile de poliție pot fi mai mulți reținuți decât în listele publicate, notează organizația. Potrivit datelor organizației pentru apărarea drepturilor omului OVD-Info, cel puțin 143 de persoane au fost reținute la Sankt-Petersburg, la Moscova cel puțin 49, la Stavropol 19, la Reazani minimum 11 reținuți, 7 la Nijnii Novgorod, 10 în orașul Hantî-Mansiisk etc. […]

MEDIAZONA relatează că în timpul nopții, memorialele improvizate în mai multe orașe din Rusia drept omagiu lui Alexei Navalnîi au fost distruse. În noaptea spre 17 februarie, persoane necunoscute au înlăturat florile de la memorialele improvizate din Moscova, la Piatra Solovețk, Podul Moskvorețki și la Zidul plângerii. […] Au fost luate și florile depuse în memoria lui Navalnîi la monumentul dedicat victimelor represiunilor politice de la Institutul Culturii din Habarovsk. Și la Voronej au dispărut florile depuse în timpul acțiunii de comemorare. De asemenea, au fost înlăturate florile la Ulianovsk, Kransodar, Nahodka, Kransoturinsk. […]

Navalnîi „și-a dat viața pentru libertate – valoare supremă pentru oamenii cu demnitate”. Suspiciuni legate de moartea lui

Moștenirea istorică a lui Navalnîi. Și cum va rămâne în memoria omenirii ucigașul acestuia – Vladimir Putin, scrie jurnalistul Roman Anin, într-un editorial ISTORIES. De ce a revenit în Rusia? Fiecare dintre noi, cel puțin o dată, și-a pus această întrebare, după ce Alexei Navalnîi a fost reținut pe Aeroportul din Șeremetievo, pe 18 ianuarie 2021. Aceea a fost ultima sa zi în libertate. Astăzi, când s-a aflat că Navalnîi a murit în închisoare după ce a fost îndelung torturat la ordinul lui Putin, această întrebare și-o pun din nou milioane de oameni din întreaga lume. […] Dacă eroii și-ar pune de fiecare dată întrebări pe care ni le punem noi, muritorii de rând, atunci nu ar face niciodată fapte eroice. Esența adevăratului eroism e să faci ceea ce crezi că trebuie făcut, fără a ține cont de riscuri. Chiar dacă pe acest cântar sunt puse cele mai prețioase lucruri pe care le ai – libertatea și viața. Alexei Navalnîi a fost cel mai curajos om pe care l-am întâlnit vreodată. Un erou al cărui spirit nu a fost înfrânt nici de încercările de a-l otrăvi, nici de condițiile din închisoare. Un erou care și-a dat viața pentru libertate – valoare supremă pentru oamenii cu demnitate, și care nu are niciun sens pentru cei lipsiți de aceasta. Demnitatea înseamnă conștientizarea drepturilor pe care le ai, a valorilor morale și disponibilitatea de a le apăra, în pofida riscurilor. Renunțând la drepturi, în primul rând la dreptul de a alege conducerea, individul renunță la demnitatea sa, devenind sclav de bunăvoie. De aceea, rușii care îl susțin pe Putin nu vor înțelege niciodată fapta lui Navalnîi. […] Ucigașul lui – Vladimir Putin – de asemenea va rămâne în memoria oamenilor. El va ocupa locul printre cei mai infami reprezentanți ai speciei umane – undeva între Hitler și Gaddafi. […]

HOLOD: „Este o crimă politică”. Moartea lui Navalnîi este o crimă politică, cu toții știm acest lucru, scrie Taisia Bekbulatova, redactor-șef al publicației Holod.media. Dictatura le-a răpit cetățenilor ruși aproape totul: un viitor prosper și încrederea că fiecare om are drepturi inalienabile. Le-a răpit posibilitatea de a protesta și de a se opune. Le-a răpit votul. Uciderea lui Navalnîi este încercarea dictatorului de a-i fura societății ruse ultima speranță. Navalnîi a fost simbolul unei, posibile încă, Rusii libere. A faptului că cetățenii ruși au dreptul la o țară prosperă și pașnică. Că schimbările cu siguranță vor veni. Navalnîi a tratat dictatura și corupția ca pe niște inadvertențe care pot fi îndreptate, readucând țara pe o cale firească de dezvoltare. El a crezut acest lucru și i-a făcut și pe alții să creadă. […] Datorită acestei credințe a revenit în Rusia, știind că ar putea fi închis și ucis. Această credință i-a încurajat pe susținătorii săi și i-a speriat pe cei care sunt la putere. Pentru că nu poți să-l învingi pe cel care râde, chiar și extenuat, de după gratii, dincolo de Cercul polar. El poate fi doar ucis. […]

Comunicatul privind decesul lui Alexei Navalnîi a fost scris în Administrația Prezidențială, este convinsă cunoscuta apărătoare a drepturilor omului Olga Romanova, președinta mișcării „Rusia de după gratii”, citată de ATEO BREAKING. „Sunt o persoană care a studiat timp zece ani comunicatele de presă ale Serviciului Penitenciarelor. Cunosc foarte bine cum sunt alcătuite acestea, le recunosc „după scris”. […] Acesta (privind decesul lui Naavalnîi) nu a fost formulat de serviciul de presă, nu în regiunea Iamalo-Nenențk și nu la acea oră, s-a întocmit din timp. Deoarece Serviciul Federal al Penitenciarelor nu scrie astfel, ei nu pot înjgheba trei cuvinte fără zece greșeli. Comunicatul respectiv a fost scris în administrația președintelui. Cred că Alexei Navalnîi a decedat în ajun”, a declarat Olga Romanova.

Propaganda pro-Kremlin a început să răspândească narațiuni despre moartea lui Navalnîi, iar presa oficială a tratat subiectul succint, la „Diverse”

Politologul Vladimir Pastukhov comentează că firul justificării publice a Kremlinului în legătură cu decesul lui Navalnîi va fi același ca și în „cazul Magnițki”:

  1. Lansarea a două versiuni care se exclud reciproc: oficială și neoficială. Oficială – accident nefericit, neoficială – de „jertfă sacrală” (l-au otrăvit dușmanii Rusiei ca să compromită guvernarea actuală).
  2. Cu timpul, versiunea oficială se va transforma în cea neoficială și, la modul serios, va demara o investigație pe cazul lui Navalnîi, care a fost otrăvit în închisoare de opozanții regimului actual, susținuți de CIA, MI6 și MOSSAD.
  3. Principala teză va fi afirmația că „moartea lui Navalnîi este în dezavantajul Rusiei”. Kremlinul nu a avut motive, deci nu s-a produs nicio crimă.
  4. Peste o vreme, teza lipsei motivelor în interesul Kremlinului se va transforma în teza că motive au avut Occidentul și opoziția. Aceasta va fi principala dovadă.
  5. Kremlinul va fi rezervat în declarații, însă pe sursele propagandistice se va declanșa o furtună. Posturile oficiale vor prezenta mesajul ambasadorului (la ONU) Nebenzea: „Niciodată nu veți putea demonstra nimic”.

Boții Kremlinului au început să scrie că uciderea lui Navalnîi nu ar fi fost în interesul autorităților ruse, constată AGENTS. Boții, care acționează la comanda Kremlinului pe rețelele VK și X, lansează mesaje că moartea lui Alexei Navalnîi este în dezavantajul  autorităților ruse. În același timp, pe rețeaua VKontakte, după cum susține Botnadzor (proiect de identificare a boților VK), este promovată intens versiunea decesului din cauza unui tromb. Pe rețeaua X, această versiune nu este menționată, a relatat editorul proiectului „Bot Bloker”. „Kremleboții” au publicat peste 700 de comentarii pe rețeaua VK la postările în legătură cu Alexei Navalnîi. 42 dintre acestea menționează versiunea unui cheag de sânge, tromb. Kremleboții explică formarea trombului prin problemele de sănătate pe care le-ar fi avut politicanul din cauza grevei foamei (el a ținut greva foamei în martie 2021 și a întrerupt-o în aprilie). De asemenea, kremleboții promovează ideea că autorităților ruse le-ar fi dezavantajoasă uciderea lui Navalnîi în special „în ajunul alegerilor prezidențiale”. Boții au lăsat 59 de comentarii în care este menționat Navalnîi și „avantajul”. Aceeași idee este promovată și pe rețeaua X. Pe ambele rețele, boții fac referire la interesul țărilor occidentale privind moartea lui Navalnîi, iar în unele cazuri scriu direct că acesta a fost ucis de Occident. În plus, o parte din postările de pe ambele rețele subliniază că se acordă prea multă atenție lui Navalnîi și morții acestuia. Versiunea despre formarea unui tromb a fost promovată de postul oficial RT (Rossia Today), cu trimitere la surse. Această versiune nu a fost confirmată de alte surse. Specialiștii sunt sceptici cu privire la formarea unui cheag de sânge. De exemplu, fosta expertă în cadrul Comisiei publice de supraveghere a penitenciarelor și apărare a drepturilor deținuților, Anna Karetnikova, a scris că un astfel de diagnostic este pus de medicii din penitenciare și pentru a justifica și alte cazuri de deces. […] Medicul Alexandr Polupan, care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit, a afirmat că o asemenea concluzie nu poate fi făcută fără autopsie.

Posturile oficiale au acordat mai puțin de un minut știrii despre moartea lui Navalnîi, observă AGENTS. „Rossia 1” și „Pervîi kanal” au acordat mai puțin de un minut în programele principale de știri noutății că Alexei Navalnîi a murit în închisoare. Ambele posturi de televiziune au plasat știrea în a doua jumătate a programului. În cadrul ediției de la ora 20:00, „Rossia1” a relatat despre moartea lui Navalnîi la 41 de minute după începerea programului. Postul a anunțat că Comitetul de anchetă a demarat cercetarea pe faptul decesului lui Navalnîi și că potrivit autorităților „moartea deținutului” a fost subită. Subiectul a avut 36 de secunde. „Pervîi kanal”, în ediția de la ora 21:00 a anunțat moartea lui Navalnîi abia la 32 de minute de la începutul programului de știri. Prezentatoarea a reprodus anunțurile Serviciului Federal al Penitenciarelor privind decesul politicianului și pe cel al Comitetului de anchetă. Relatarea a durat 27 de secunde. […]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 May 2024
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a transformat dronele într-una din cele mai redutabile arme din arsenalul celor două tabere, iar inovațiile în acest domeniu continuă într-un ritm rapid.

Victor Sămărtinean
Victor Sămărtinean
13 May 2024
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024