
Epuizată de război, Rusia ar putea ceda presiunilor lui Trump de a face pace, pe care elitele ar vinde-o ca o victorie, scrie presa independentă. Aceasta analizează, totodată, stilul de a negocia al lui Trump și pierderile uriașe înregistrate de ruși în Ucraina.
MEDIAZONA totalizează pierderile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
În ultimele săptămâni ale anului 2024, mai multe canale Telegram au publicat o mulțime de video-uri în care militarii ruși efectuează acțiuni ofensive folosind automobile civile, în loc de tehnică blindată. Z-canalele relatează că UAZ „Buhanka” și alte autovehicule sunt de fapt folosite nu doar pentru logistică, ci și în atacuri. Rusia a declanșat războiul cu un avantaj copleșitor de tehnică militară – tancuri și blindate. Mii de unități de tehnică militară au fost expediate pe front, iar alte mii au rămas în depozite. Cea mai mare parte din tehnică a fost produsă în timpul URSS și conservată. Odată cu declanșarea războiului, depozitele au început să fie golite: tehnica a fost dusă la uzinele de reparație a blindatelor, pentru a fi recondiționată, parțial modernizată și trimisă pe front. Youtube bloggerul Covert Cabal urmărește situația de la aceste baze de depozitare, de la începutul războiului. În ultima relatare el susține că, în timpul războiului, Rusia a scos din depozite cel puțin 52% din tancuri, 48% de blindate BMP și BMD, 55% de BTR și MT LG. Cercetătorii observă că tehnica rămasă în depozite este în general în stare proastă sau foarte proastă, într-o stare „acceptabilă” ar fi 279 de tancuri. De la păstrare au dispărut în totalitate tancurile T-90 și au fost scoase aproape toate T-80, în același timp mai sunt rezerve destule de T-72, cu dotări învechite. Proiectul OSINT Oryx a confirmat că Rusia a pierdut aproximativ 3700 de tancuri. În același timp, experții subliniază că tancurile rusești nu se vor termina: Rusia produce aproximativ 200-250 de mașini noi de luptă pe an. Totuși, în 2025, comandamentul trebuie fie să reducă numărul ofensivelor, fie să substituie tehnica blindată deficitară. Acțiunile de luptă cu microbuze „Buhanka” și automobile civile reprezintă primul semn că se fac astfel de economii. Deficitul de tehnică blindată în acțiuni ofensive va duce în mod inevitabil la pierderi mai mari: mașinile civile se strică mult mai ușor și nu pot apăra echipajul nici de mine, nici de drone, nici de loviturile de artilerie.
[...] Din 24 februarie 2022 până pe 13 ianuarie 2025, MEDIAZONA a confirmat din surse deschise numele a cel puțin 88 726 de militari ruși decedați în război. Mediazona, împreună cu BBC și o echipă de voluntari, monitorizează din surse deschise, nominal, lista militarilor ruși decedați în război. Numărul acestora este mult mai mare, desigur, întrucât în această listă nu sunt incluși cei al căror deces nu a fost anunțat public. Aproximativ 120 de mii ar fi numărul celor morți, conform numărului de dosare de moștenitor. De la începutul verii și până la mijlocul toamnei 2022, cele mai multe pierderi le-au suferit voluntarii, iarna și la începutul verii cele mai mari pierderi le-au avut trupele aeropurtate, iar mai târziu – trupele de infanterie motorizate. La sfârșitul anului 2022, începutul lui 2023, au crescut simțitor pierderile în rândul deținuților înrolați de grupul Wagner. Aceștia au fost organizați în formațiuni de asalt pentru atacarea pozițiilor ucrainene de lângă orașul Bahmut. În martie 2023, deținuții trimiși pe front au constituit cea mai numeroasă categorie la capitolul pierderi de război. În septembrie 2024, cele mai numeroase pierderi, din nou, s-au înregistrat în rândul voluntarilor. La acel moment se diminuase racolarea deținuților, nu a fost anunțată o nouă mobilizare, însă fluxul de voluntari nu s-a oprit nici o zi.
La data de 17 ianuarie s-a confirmat decesul a peste 4 600 de ofițeri din cadrul forțelor armate și altor structuri de forță. […] Oficial este confirmat decesul a doi adjuncți de comandanți de armată – generalul-maior Andrei Suhovețkii din cadrul Armatei a 41-a și generalul-maior Vladimir Frolov din Armata a 8-a. Pe 22 mai 2022 și-a pierdut viața pilotul Kanamit Botașev, de 63 de ani, general-maior în rezervă, cel mai probabil înrolat ca voluntar în război. A decedat și adjunctul comandantului Flotei Mării Negre, căpitanul de rangul 1 Andrei Palii. Pe 5 iunie 2022 a fost anunțat decesul generalului-maior Roman Kutuzov. În iunie 2023 și-a pierdut viața generalul-maior Serghei Goreacev. Acesta era șeful statului major al Armatei a 35-a și conducea respingerea contraofensivei ucrainene în regiunea Zaporojie. În iulie 2023 a fost confirmat decesul primului general-locotenent – Oleg Țokov, adjunctul comandantului Districtului militar Sud. În decembrie 2024, la Moscova, a fost asasinat comandantul trupelor de apărare radiologică, chimică și biologică, Igor Kirillov, al doilea general-locotenent decedat în timpul războiului. În noiembrie 2023 a decedat generalul-maior Vladimir Zavadskii, adjunctul comandantului Corpului de armată al 14-lea. În noiembrie 2024, a decedat generalul-maior Pavel Klimenko, comandantul brigăzii a 5-a de infanterie motorizată (fosta brigadă „Oplot” din DNR). […]
Frenezia tranzacționismului: de ce calea către succes pentru Trump începe la Kiev, explică RE:RUSSIA.
Donald Trump a revenit la Casa Albă într-o atmosferă de agitație ieșită din comun și așteptări contradictorii în privința celui de al doilea mandat al său. Dacă prima sa inaugurare, acum opt ani, părea un accident, o neînțelegere, de data aceasta s-au grăbit să-i declare loialitate funcționari, corporații și lideri de state. Oameni din diverse părți ale lumii își pun speranțe în Trump, iar mai critice față de el sunt țările și regiunile a căror securitate se poate diminua în urma venirii lui la putere. Paradoxal, printre acestea sunt cei mai de încredere și vechi aliați ai Americii: Europa, Marea Britanie, Coreea de Sud.
Opinia analiștilor și intelectualilor în privința lui Trump de asemenea s-a schimbat esențial. Acum el nu mai este perceput drept un populist iresponsabil, ci ca un tranzacționist care, deși își enunță intențiile într-o manieră scandaloasă, de fapt este mai realist decât adepții valorilor liberale. Principala misiune a lui Trump este descurajarea Chinei, care trebuie să se soldeze cu o tranzacție globală, în interesul ambelor părți. În acest caz, el se va ridica la nivelul lui Ronald Reagan. În același timp, pentru a negocia cu China de pe o poziție de forță, Trump nu trebuie să piardă Ucraina. Acest lucru, probabil, este conștientizat acum și de echipa lui Trump. Din această perspectivă, înțelegerea cu privire la Ucraina nu mai este un episod secundar, care nu are nicio importanță principială pentru Trump, ci preludiul pentru deschiderea unui dialog dificil cu Pechinul. În momentul de față, însă, Trump nu dispune de pârghii de presiune asupra Moscovei, care consideră că în conflictul cu Ucraina are o poziție mai puternică. Amenințările precum scăderea prețurilor la petrol nu par convingătoare. Cel puțin nu vor schimba situația pentru următoarea jumătate de an, timp în care Trump promite să pună capăt războiului. Pentru a schimba raportul de forțe în conflictul ucrainean, e nevoie de mai mult timp și măsuri rezultative de susținere a Ucrainei. […] Crearea unor condiții favorabile pentru negocieri necesită fie o amenințare eficientă imediată, de exemplu primirea Ucrainei în NATO, fie eforturi mai îndelungate de schimbare a raportului de forțe în detrimentul Moscovei. Pentru aceasta e necesară elaborarea și aprobarea unui plan de susținere militară și economică a Ucrainei pe termen lung. Noua administrație culege roadele strategiei de reducere a sprijinului pentru Ucraina, pe care Trump și anturajul său au aplicat-o în ultimul an. Avantajul creat în favoarea părții ruse, deși nu e atât de convingător pe cât dorește să-l prezinte Moscova, nu-i permite acum echipei lui Trump să exercite presiune asupra Kremlinului.
Autoritățile ruse se pregătesc de negocieri de pace. „Se pregătesc să se mulțumească cu puțin”.
Politologul Abbas Galliamov explică într-un interviu pentru „MO” de ce lui Putin nu îi convine să se certe cu Trump din cauza Ucrainei și cum îi va fi prezentată populației „victoria”. Rusia, Ucraina și SUA vor fi nevoite să facă cedări pentru a pune capăt războiului, a declarat în cadrul audierilor în Senat candidatul la postul de secretar de stat Marco Rubio. După inaugurare, Trump a declarat că „Rusia va avea probleme mari”, dacă Putin refuză reglementarea. Până la inaugurare, Simonean (redactor-șef RT) a presupus într-un interviu că este posibilă înghețarea conflictului pe linia frontului – iar Moscova va trebui să renunțe la acapararea regiunilor Herson și Zaporojie. Kremlinul va încerca să prezinte drept victorie orice rezultat al războiului care trenează, a spus într-un interviu pentru „MO”, politologul Abbas Galliamov. „Orice rezultat ar obține, vor organiza cu această ocazie o sărbătoare grandioasă, vor triumfa. Altceva e cât vor reuși să fie de convingători. Există dubii că poporul și elitele vor crede cu adevărat în această victorie. Oamenii se vor bucura, dar nu de victorie, ci pur și simplu de încheierea acestui coșmar”.
Trump îl împinge pe Putin să pună capăt războiului: „El face presiuni, și nimeni nu vrea să se certe cu el, ar fi culmea prostiei să te cerți acum cu Trump. Te puteai pune cu președintele SUA în 2022, când mai exista speranța pentru cucerirea Kievului „în trei zile”, când mai credeai în forța armatei tale. Acum, însă, e clar că sancțiunile au efect, că treburile merg tot mai prost și există riscul real ca la un moment dat să izbucnească o revoluție”. Declarațiile propagandiștilor denotă că autoritățile ruse sunt gata să facă compromisuri, spune Galliamov. „În sinea lor, ei se pregătesc de faptul că va trebui să se mulțumească cu puțin. Evenimentele din toamnă au arătat foarte clar că până la o victorie reală ar mai fi de mers cam atât, cât ai face de pe Pământ până la Lună pe jos. Operațiunea Forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk, pe care până în prezent Kremlinul nu o poate contracara, problemele economice despre care deja vorbesc public practic toți oficialii din fiecare domeniu, toate se văd și toți înțeleg că resursele sunt pe terminate - de aceea vor fi nevoiți să se mulțumească cu puținul ce le mai rămâne”.