Presa pro-Kremlin comentează cu satisfacție că un pro-rus anti-NATO, Călin Georgescu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România și reia, în context, povești cu „sorosiști” și „deep state”. Mas-media pro-Putin observă până și că Georgescu „practică judo” (și toți rușii știu că acesta e sportul lui Vladimir Vladimirovici).
Moldova nu are președinte legitim, va fi vândută și o să renunțe la neutralitate, potrivit unor narațiuni false rusești post-electorale. Propaganda a luat în vizor și Ucraina, acuzată de terorism nuclear.
Occidentul destabilizează Moldova cu ajutorul puterii, deși moldovenii vor să se apropie de Rusia, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta afirmă și că Ucraina vrea conflict în Georgia și că summitul BRICS arată că Rusia e respectată.
Înainte de referendumul pentru integrare în UE, propaganda rusă vrea să îi convingă pe moldoveni că opțiunea pro-UE ar fi dezastroasă. Presa pro-Kremlin scrie și de Ucraina, unde armata ar pregăti un Maidan.
România intervine în războiul din Ucraina, potrivit presei pro-Kremlin, care scrie și cum Bucureștiul și-a infiltrat agenți printre pro-rușii de la Chișinău și că Moldova va primi gaze gratis dacă respinge UE.
Germania are probleme economice, SUA se îndreaptă spre dictatură și întreg Occidentul e infiltrat, afirmă propaganda rusă. Aceasta încearcă, totodată, să atribuie Ucrainei tentativa de asasinare a lui Donald Trump.
Moldova ar putea fi anexată de România și pregătește, împreună cu aceasta, un război în Transnistria, scrie presa de stat. Subiectul e abordat și de purtătoarea de cuvânt MAE rus, care amenință și Marea Britanie.
Republica Moldova e luată în vizorul presei ruse, care reia narațiuni false privind amenințarea românească, pericolul unui război și „garanțiile” oferite de Moscova. Tonul e dat de purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Între ocolirea sancțiunilor occidentale și spălarea banilor cu instrumente digitale
Agenția rusă de stat RIA Novosti acordă o atenție sporită Republicii Moldova, amplificând narațiuni false privind transformarea sa într-un cap de pod al NATO, urmând scenariul ucrainean.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Raportează