Statul paralel din România a distrus democrația printr-o lovitură de stat împotriva lui Călin Georgescu, scrie presa pro-Kremlin, care folosește narațiuni și terminologie identice cu cele ale extremiștilor români. Scopul „loviturii de stat” ar fi, potrivit propagandei, pregătirea unui război lansat de NATO contra Rusiei de pe teritoriul României.
Rusia vrea pace în Ucraina, iar „dictatorul” Zelenski și europenii, război, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta ignoră faptul că rușii sunt cei care continuă războiul de tip imperial, avansând în țara pe care au invadat-o încă din 2014.
Virulentul Dmitri Medvedev, care a amenințat constant cu arme nucleare, spune că ucrainenii trebuie să se simtă ruși, iar Maria Zaharova, de la MAE, că dacă se luptă cu Rusia, vor fi uciși. Presa pro-Kremlin continuă și să promoveze dezinformări și știri false – americanii luptă în Ucraina, ucrainenii asasinează opozanți ruși, iar europenii sunt obligați să mănânce viermi.
SUA pregătește „Maidane” în țări UE, neoliberalii au capturat Moldova și NATO formează o armată anti-rusă, scrie presa pro-Kremlin, care explică și de ce rușii boicotează comemorările de la Auschwitz.
Rusia nu va pune capăt războiului cu Ucraina și asaltului său hibrid asupra Moldovei decât dacă cele două țări vor capitula, rezultă din declarații făcute de oficiali și preluate de presa pro-Kremlin. Aceasta scrie și despre așa-zise atacuri teroriste organizate de Ucraina și ia, totodată, în vizor și România
Propaganda rusă descrie Republica Moldova drept o țară infestată de nazism pe care NATO vrea să o folosească drept avanpost împotriva Rusiei. Narațiuni false identice au fost folosite pentru a justifica invadarea Ucrainei. Veridica a observat, în presa pro-Kremlin, și reluarea tezelor privind amenințările la adresa identității naționale și democrației și „eterna” luptă a „lumii ruse” cu nazismul.
Presa rusă pro-Kremlin comentează decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor în termeni similari celor folosiți de reprezentanții partidelor suveraniste din România.
Presa pro-Kremlin comentează cu satisfacție că un pro-rus anti-NATO, Călin Georgescu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România și reia, în context, povești cu „sorosiști” și „deep state”. Mas-media pro-Putin observă până și că Georgescu „practică judo” (și toți rușii știu că acesta e sportul lui Vladimir Vladimirovici).
Moldova nu are președinte legitim, va fi vândută și o să renunțe la neutralitate, potrivit unor narațiuni false rusești post-electorale. Propaganda a luat în vizor și Ucraina, acuzată de terorism nuclear.
Occidentul destabilizează Moldova cu ajutorul puterii, deși moldovenii vor să se apropie de Rusia, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta afirmă și că Ucraina vrea conflict în Georgia și că summitul BRICS arată că Rusia e respectată.
Înainte de referendumul pentru integrare în UE, propaganda rusă vrea să îi convingă pe moldoveni că opțiunea pro-UE ar fi dezastroasă. Presa pro-Kremlin scrie și de Ucraina, unde armata ar pregăti un Maidan.
România intervine în războiul din Ucraina, potrivit presei pro-Kremlin, care scrie și cum Bucureștiul și-a infiltrat agenți printre pro-rușii de la Chișinău și că Moldova va primi gaze gratis dacă respinge UE.
Germania are probleme economice, SUA se îndreaptă spre dictatură și întreg Occidentul e infiltrat, afirmă propaganda rusă. Aceasta încearcă, totodată, să atribuie Ucrainei tentativa de asasinare a lui Donald Trump.
Moldova ar putea fi anexată de România și pregătește, împreună cu aceasta, un război în Transnistria, scrie presa de stat. Subiectul e abordat și de purtătoarea de cuvânt MAE rus, care amenință și Marea Britanie.
Republica Moldova e luată în vizorul presei ruse, care reia narațiuni false privind amenințarea românească, pericolul unui război și „garanțiile” oferite de Moscova. Tonul e dat de purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Între ocolirea sancțiunilor occidentale și spălarea banilor cu instrumente digitale
Agenția rusă de stat RIA Novosti acordă o atenție sporită Republicii Moldova, amplificând narațiuni false privind transformarea sa într-un cap de pod al NATO, urmând scenariul ucrainean.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Raportează