Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Rușii amenință Lituania

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, sosește pentru a participa la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2022.
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, sosește pentru a participa la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2022.

Daruieste Viata

Rusia a amenințat, marți, că va adopta măsuri, pe care le-a numit „serioase”, împotriva Lituaniei, după ce aceasta a introdus restricții pentru anumite mărfuri ce tranzitează, pe teritoriul său, din Federație către enclava Kaliningrad. „Rusia, desigur, va reacționa la astfel de acte ostile. Se elaborează măsuri adecvate la nivel interministerial și vor fi adoptate în curând" - a declarat secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, în timpul unei vizite la Kaliningrad. Aceste măsuri vor avea consecințe negative grave pentru poporul Lituaniei – a continuat septuagenarul Patrușev, congener și coleg cu președintele rus, Vladimir Putin, în KGB, poliția politică a regimului dictatorial sovietic, și, ulterior, șef al serviciului rus de securitate, FSB. Anterior, guvernatorul Kaliningradului, Anton Alihanov, a denunțat o așa-zisă blocadă lituaniană asupra regiunii sale și a estimat că între 40% și 50% din importurile enclavei ar putea face obiectul restricțiilor, de la cărbune la metale și la materiale de construcție. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus că Lituania a aplicat sancțiunile comunitare asupra tranzitului unor mărfuri între Rusia și Kaliningrad, dar nu a impus nicio blocadă asupra enclavei ruse. Kaliningradul, fost teritoriu german cunoscut drept Prusia Orientală şi anexat de Uniunea Sovietică stalinistă după Al Doilea Război Mondial, este un cap de pod strategic pentru Moscova, care a instalat acolo rachete balistice Iskander, capabile să aplice lovituri nucleare în vest.

Lituanienii, alături de Ucraina

La începutul lunii, producătorul turc de drone de luptă Bayraktar a anunțat că oferă gratuit unul dintre produsele sale Lituaniei, țară în care populația s-a mobilizat pentru a cumpăra un astfel de dispozitiv, ca să-l dăruiască armatei ucrainene. Compania privată Baykar, condusă de frații Haluk și Selcuk Bayraktar, ultimul fiind ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, a sugerat ca fondurile strânse de lituanieni pentru achiziționarea unei drone să le fie, mai degrabă, trimise ucrainenilor, ca ajutor umanitar. Media internaționale speculează că anunțul  firmei Bayraktar are acordul președintelui Erdogan. Peste cinci milioane de euro au adunat oamenii din Lituania, din mici donații, în doar trei zile și jumătate, în cadrul unei chete la nivel național, ca să le poată oferi ucrainenilor o dronă, în ceea ce media internaționale numesc o demonstrație de solidaritate cu o ţară aflată anterior, ca și Lituania, sub ocupația Moscovei. „Înainte de declanșarea acestui război, niciunul dintre noi nu credea că va cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal” - a declarat pentru presă Agne Belickaite, 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat după ce a fost lansată  strângerea de fonduri. Ea recunoaște că a fost parțial motivată de temerile că Rusia ar putea ataca și Lituania. Achiziția dronei militare Byraktar TB2, produsă în Turcia, e intermediată de ministerul lituanian al Apărării. În ultimii ani, Ucraina a cumpărat din Turcia peste 20 de drone Bayraktar TB2 și a primit alte 16 la începutul lunii martie, după ce fusese, deja, invadată de armata rusă.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
O dronă rusească a ucis un om care mergea pe stradă
O dronă rusească a ucis un om care mergea pe stradă

Procurorii ucraineni au deschis o anchetă pentru crime de război.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Israelul își continuă ofensiva în Gaza
Israelul își continuă ofensiva în Gaza

Aproape 17.500 de oameni, majoritatea femei și copii, ar fi fost uciși acolo în cele două luni de război.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Românii, pe primul loc în UE la numărul de ore lucrate în 2022
Românii, pe primul loc în UE la numărul de ore lucrate în 2022

Ei sunt urmați în clasament de muncitorii bulgari și greci.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Rusia amenință că va ataca membri ai NATO, inclusiv România, dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul acestora
Rusia amenință că va ataca membri ai NATO, inclusiv România, dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul acestora

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a avertizat că avioanele de luptă F-16 livrate Ucrainei vor fi o țintă „corectă” pentru Rusia dacă vor fi staționate în țările NATO.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023