Analize

Republica Moldova 2023: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Cetăţeni şi veterani pro-europeni participă la Adunarea Naţională „Moldova Europeană” din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Moldova, 21 mai 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Cetăţeni şi veterani pro-europeni participă la Adunarea Naţională „Moldova Europeană” din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Moldova, 21 mai 2023.

Susține jurnalismul independent

Propaganda rusă nu a dezamăgit nici în 2023 – Kremlinul, instituții și oficialități ruse, precum și mass-media controlată au continuat pe parcursul întregului an să arunce în spațiul public narațiuni, falsuri și dezinformări legate direct sau indirect de Republica Moldova. Unele dintre acestea au fost preluate și la Chișinău, de presa și politicienii afiliați Moscovei. La fel ca în 2022, s-a pus accentul pe narațiuni conexe invaziei ruse în Ucraina, cum ar fi riscul implicării Moldovei în război, al unui atac asupra Transnistriei sau pericolul „anexării la România”. Au fost, de asemenea, promovate narațiuni false cu privire la Uniunea Europeană și procesul de integrare al Republicii Moldova, dar și legate de guvernarea pro-europeană de la Chișinău.

Top 5 narațiuni

Pregătirea, înarmarea și/sau obligarea Republicii Moldova să intre în războiul din Ucraina împotriva Rusiei a fost principala narațiune utilizată de propaganda rusă, pe de o parte pentru a alimenta temerile populației și a submina guvernarea pro-europeană, pe de altă parte, pentru a prezenta Rusia pentru publicul intern drept o victimă a Occidentului care intenționează să o distrugă. Occidentul forțează Moldova să urmeze calea Ucrainei, Moldova devine cap de pod pentru acțiuni militare împotriva Rusiei sunt doar câteva dintre narațiunile demontate de Veridica, în timp ce propaganda rusă a ajuns să catalogheze și Summitul Comunității Politice Europene drept o acțiune împotriva Moscovei.

Tot aici, dar cu o reverberație distinctă, se înscrie și narațiunea despre intenția Chișinăului/Bucureștiului/Occidentului/NATO/Washingtonului  de a ataca Transnistria, regiunea secesionistă din estul Republicii Moldova. Nu este o narațiune nouă. A fost utilizată și înainte de războiul din Ucraina, dar a devenit una dintre preferatele propagandei ruse, mai ales după ce oficiali ucraineni au exprimat disponibilitatea de a rezolva problema. Kievul și Chișinăul au căzut de acord să lichideze Transnistria, Moldova acceptă atacarea Transnistriei pentru ca Ucraina să ia muniția rusă de acolo, au fost printre narațiunile destructurate de Veridica, pentru că se bazau pe interpretări sau afirmații eronate, iar autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că nu iau în calcul altă soluție pentru conflictul transnistrean decât cea pașnică.

Americanii pregătesc ocuparea Moldovei de către România este o parte a meta-narațiunii mai vechi despre pregătirea „anexării” Republicii Moldova. Aici e Washingtonul, în altă parte e UE, dar obiectivul e același – să alarmeze minoritățile naționale, „moldoveniștii” și populația din stânga Nistrului, să mențină curentul anti-occidental și ideea de „dușman de clasă”, rămasă încă din perioada sovietică, și să împiedice apropierea Republicii Moldova de comunitatea europeană, menținând-o în sfera de influență a Moscovei.

Într-un context similar se poate înscrie și narațiunea legată de rusofobia pe care ar promova-o autoritățile de la Chișinău, prin interzicerea presei ruse sau chiar amendarea vorbitorilor de limbă rusă. Și, bineînțeles, România a obligat Kievul și Chișinăul să interzică „limba moldovenească” – un atavism pseudoștiintific al propagandei sovietice, preluat și promovat și de cea a Kremlinului în secolul XXI.

O altă narațiune pe care a pedalat presa Kremlinului, dar și cea pro-rusă de la Chișinău, alimentată și de politicieni din Rusia și Republica Moldova, a fost și, cel mai probabil se va menține și în 2024, despre așa-numitul regim dictatorial instaurat de Maia Sandu și de guvernarea PAS. Moldova se-ndreaptă spre dictatură cu binecuvântarea Occidentului este doar unul dintre fake-urile în acest sens,demontate de Veridica în 2023.

Top 5 FAKE NEWS

FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război. Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, a scris presa rusă. Ca argument pentru această narațiune a utilizat livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență. Unul dintre obiectivele acesteia este să inducă frica despre pericolul implicării Republicii Moldova într-un conflict militar de anvergură (împotriva Rusiei) dacă va continua apropierea de Occident (NATO) și să provoace, astfel, presiuni asupra autorităților.

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea. Ucraina și Republica Moldova s-ar pregăti de o operațiune militară împotriva Transnistriei iar în ajutor va veni și o „armadă” de tancuri care staționează în România, scrie publicația rusă politnavigator, care face referire la afirmațiile unor așa-ziși experți ruși. La doar trei zile după publicarea narațiunii false în presă, aceasta a fost reluată oficial, într-o formă ușor modificată, de ministerul rus al Apărării. Printre obiectivele acestui fake erau să justifice afirmațiile și acuzațiile liderilor de la Kremlin că Ucraina este condusă de un regim neonazist care prezintă pericol pentru Rusia și ruși, dar și să inducă panică în rândul locuitorilor din Transnistria în privința unui potențial atac militar asupra regiunii și să prezinte Rusia drept „colac de salvare”. Este adevărat că unii oficiali ucraineni au sugerat în câteva cazuri că Ucraina ar fi gata să elibereze regiunea transnistreană de sub controlul regimului pro-rus și al forțelor militare ale Rusiei, dar autoritățile de la Chișinău au exclus de fiecare dată acest scenariu și au reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică.

FAKE NEWS: Americanii pregătesc ocuparea Moldovei de către România. NATO și americanii pregătesc ocuparea Moldovei, un scenariu posibil fiind prin anexarea la România, afirmă un deputat din legislativul separatist de la Tiraspol. Este un scenariu relativ nou după cele promovate până acum despre intenția Chișinăului de a adera la NATO sau despre împingerea Republicii Moldova în războiul din Ucraina. Obiectivul este să alimenteze fobiile anti-NATO, create încă în perioada sovietică și întreținute de propaganda rusă, în rândul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

FAKE NEWS: În UE, Transnistria va fi un loc cu industrii nocive și migranți din Orient. Dacă Moldova ajunge în UE, Transnistria devine o destinație pentru migranți și industrii poluante, potrivit unei publicații pro-Kremlin. Aceasta a scris, în același timp, și că promisiunile de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei au fost făcute doar în scopul de a îndepărta cele două țări de Rusia și că niciuna nu are, de fapt, cum să ajungă membră UE. Asocierea UE cu sărăcia și migrația ține de narațiunile lansate de Kremlin pentru a alimenta fricile unei părți a populației din regiune, dar și pentru a reduce numărul adepților integrării europene. De fapt, integrarea europeană presupune liberalizarea comerțului și accesul la cea mai bogată piață comună din lume. Toate noile state membre, majoritatea din fostul lagăr socialist, au beneficiat în urma integrării europene, standardele de viață și veniturile populației au crescut și niciuna dintre acestea nu a fost invadată de migranți.

FAKE NEWS: Maia Sandu a instaurat un regim dictatorial similar cu cel al lui Plahotniuc. În Moldova a fost instaurat un regim oligarhic și dictatorial similar celui de pe timpul lui Plahotniuc, a afirmat o publicație din R. Moldova care a citat narațiuni ale propagandei ruse care, la rândul său, a implicat și Occidentul „în schemă”. Obiectivul fakeului a fost să prezinte guvernările pro-europene din spațiul ex-sovietic, în cazul de față cu accent pe Republica Moldova, ca fiind autoritare și gata să abandoneze intereselor naționale pentru cele ale Occidentului. De asemenea, să submineze încrederea în instituțiile și valorile democrațiilor occidentale, dar și să abată atenția de la autoritarismul din Rusia, unde libertatea presei a fost practic eliminată iar societatea civilă și opoziția au fost anihilate.

Top 5 DEZINFORMĂRI

DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru. Presa de propagandă rusă a reluat narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. În noua variantă, Sputnik, unul dintre cele mai cunoscute canale ale propagandei rusești, a citat un deputat al regiunii separatiste transnistrene, care a afirmat că România și-a masat trupele la frontieră cu Republica Moldova, forțe speciale românești sunt deja în Chișinău, iar organele de securitate ale Republicii Moldova sunt coordonate de români. Narațiunea falsă a masării de trupe, folosită și anterior, a fost reluată la scurt timp după ce Moscova și-a asumat la nivel oficial dezinformări mai vechi privind iminența unui război în Transnistria, dar și în contextul în care Chișinăul a acuzat Rusia de pregătirea unei lovituri de stat în Republica Moldova.

DEZINFORMARE: Moldova iese din CSI la indicația Occidentului. Decizia Chișinăului de a denunța acordul de participare la Adunarea Interparlamentară a CSI a fost impusă de Occident. Obiectivul dezinformării a fost să prezintă guvernarea de la Chișinău ca fiind subordonată Occidentului și, respectiv, deciziile sale ca fiind luate împotriva Federației Ruse. Autoritățile de la Chișinău au anunțat, într-adevăr, că vor renunța la calitatea de membru în structurile CSI, care nu-i aduc beneficii, dar nu există vreo dovadă că Occidentul i-a impus acest lucru. Șeful delegației UE a declarat în repetate rânduri că această situație urmează să fie examinată în viitor, după începerea negocierilor de aderare, astfel încât în prezent nu se pune problema apartenenței Republicii Moldova la CSI.

DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române.  Tezele lansate de Eparhia de Bălți și Fălești pornesc de la narațiunea că doar în cadrul Patriarhiei Ruse Mitropolia Moldovei se poate „bucura” de o anumită autonomie or, din moment ce nici măcar nu au început discuțiile cu Patriarhia Română, nu se cunosc condițiile pentru Biserica Ortodoxă din Moldova care ar putea fi convenite. În plus, Biserica dintre Prut și Nistru a ajuns în subordinea Moscovei ca urmare a ocupației, iar în perioada interbelică a optat pentru a trece în subordinea Patriarhiei române

DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău. Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus. Narațiunea promovată de diplomația rusă și preluată intens de presa de la Moscova, dar și din Republica Moldova, a fost lansată la sfârșitul lui noiembrie, când s-au împlinit 20 de ani de la respingerea de Chișinău a documentului respectiv, care presupunea federalizarea Republicii Moldova. De fapt, la Chișinău acesta a provocat dezbateri și proteste masive ale societății, îngrijorate că, de fapt, prin prevederile sale ar fi dus la așa-numita „transnistrizare”  a R. Moldova, adică la menținerea acesteia în sfera de influență a Rusiei.

DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar. UE nu este pregătită să se extindă, potrivit unei dezinformări apărute în presa rusă, care a încearcat să demonstreze că Republica Moldova nu are vreo perspectivă europeană. Scopul era să inoculeze ideea că aderarea la Uniunea Europeană este un deziderat irealizabil și astfel să reducă sprijinul populației pentru acest obiectiv. Veridica a prezentat mai multe argumente de ce afirmația e un fals, dar dovada cea mai irefutabilă este decizia Consiliului European din 14 decembrie, prin care a aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.

Cele mai bizare 3

FAKE NEWS: Pentru a adera la UE, Republica Moldova trebuie să trimită soldați în războiul din Ucraina. Republica Moldova va trebui să trimită soldați „în războiul lansat de NATO împotriva Rusiei”, a fost o variație a narațiunilor propagandei ruse despre implicarea Republicii Moldova în războiul pe care, de fapt, l-a provocat Moscova împotriva Ucrainei. Aceasta a fost lansată de Rubaltic.ru și preluată și de presa de la Chișinău. Cu alte cuvinte, cei aproximativ 6.000 de militari moldoveni, echipați, în cea mai mare parte, cu tehnică și muniție sovietică, ar fi fost gata să schimbe echilibrul pe frontul din Ucraina.

FAKE NEWS: Maia Sandu închide școli pentru că Occidentul vrea mână de lucru ieftină Maia Sandu și guvernarea PAS distrug sistemul de învățământ din Moldova la ordinele Occidentului, care vrea ca țara să fie sursă de forță de muncă ieftină, potrivit unei narațiuni false din presa rusă. Narațiunea despre „sute de școli” pe care le-ar fi închis Maia Sandu în perioada când a deținut funcția de ministru al Educației (2012-2015) a fost una dintre cele mai vehiculate de contracandidații săi pro-ruși la alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, dar și în alte campanii electorale.Veridica a demontat și anterior falsurile și exagerările legate de numărul de școli care au fost închise (optimizate) în perioada mandatului Maiei Sandu. Dacă e să urmărim „logica” propagandei ruse, reiese că Republica Moldova cu o populație care reprezintă 0,5% din cea a Uniunii Europene va rezolva problemele demografice și de pe piața muncii ale blocului comunitar.

DEZINFORMARE: Emigrarea de azi din Moldova este similară deportărilor staliniste. Deportarea basarabenilor în perioada URSS este similară cu migrația economică actuală, potrivit unei narațiuni prin care s-a încercat bagatelizarea uneia din marile crime staliniste. Scopul narațiunii a fost relativizarea abuzurilor comise în perioada sovietică și menținerea în mentalul colectiv a succeselor, care să fie asociate cu Rusia actuală. Propaganda rusă sau pro-rusă a negat sau relativizat și anterior efectele abuzurilor comise în perioada sovietică, sau a exagerat reușitele și dezvoltarea  țărilor ex-sovietice. Veridica a demontat dezinformări legate de negarea foametei organizate în anii 1946-47.

BONUS: Dezinformări din categoria „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”

DEZINFORMARE: Rusia nu se implică în afacerile interne ale Moldovei, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, încercând să prezinte Rusia ca pe un partener internațional corect, în comparație cu Occidentul care se amestecă în afacerile interne ale statelor suverane (Republica Moldova). Georgia 2008, Ucraina 2014-prezent, sunt o dovadă concludentă în acest sens.

DEZINFORMARE: În Republica Moldova nu există propagandă rusă. Chișinăul a înființat o instituție anti-propagandă pentru a dezinforma, a spus ex-președintele Igor Dodon, potrivit căruia Rusia nu face propagandă în Moldova. Dodon este politicianul conectat la serviciile secrete ruse și care a beneficiat de susținerea financiară și politică a Moscovei, după cum au arătat mai multe investigații jurnalistice. Nu ai cum să nu-l crezi.

Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin
Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin

Propaganda pro-Kremlin a lansat deja narațiuni despre moartea lui Navalnîi, scrie presa rusă independentă. Aceasta amintește și de curajul lui Navalnîi și notează suspiciunile legate de moartea lui.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Feb 2024
Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale
Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale

Experimente medicale pe ucraineni și naziștii de la Kiev sunt teme exploatate în continuare de presa de propagandă rusă, dar demontată de jurnaliștii ruși independenți. Publicații monitorizate de Veridica au mai scris și că vinovat de războiul din Ucraina e filozoful german Immanuel Kant (din secolul XVIII) și au „explicat” cum a devenit Moldova un „cap de pod antirusesc”.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 Feb 2024
Presa rusă independentă: Putin seamănă cu Ceaușescu și mai are un an la putere
Presa rusă independentă: Putin seamănă cu Ceaușescu și mai are un an la putere

Vladimir Putin are multe în comun cu Ceaușescu, de la modul de a face politică până la fobii, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre cum au trișat rușii la Olimpiadă, bombardarea rafinăriilor de către ucraineni și alegerile prezidențiale din Rusia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
08 Feb 2024
SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est
SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est

Protestele fermierilor și transportatorilor sunt folosite pentru răspândirea propagandei anti-ucrainene, notează SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe. MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale în care sunt demontate narațiuni false cu privire la refugiați și propaganda rusă de război.

Veridica
Veridica
04 Feb 2024