Știri

Dezbateri publice la Kiev pentru instituirea Zilei limbii române în Ucraina

Studenții din Moldova care studiază la universitățile românești organizează un protest la București vineri, 25 ianuarie 2002, pentru a manifesta împotriva planurilor autorităților modovene de a introduce limba rusă ca limbă oficială în școli și universități.
© EPA PHOTO EPA/DANIEL MIHAILESCU   |   Studenții din Moldova care studiază la universitățile românești organizează un protest la București vineri, 25 ianuarie 2002, pentru a manifesta împotriva planurilor autorităților modovene de a introduce limba rusă ca limbă oficială în școli și universități.

Susține jurnalismul independent

Guvernul de la Kiev organizează pe 7 februarie dezbateri publice drept reacție la inițiativa de instituire a Zilei române în Ucraina. În acest sens, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea Conștiinței le-a solicitat tuturor părților interesate, în special organizațiilor reprezentative ale minorității naționale românești din Ucraina, să trimită un punct de vedere privind această propunere și data care trebuie aleasă pentru marcarea acestei sărbători.

Instituția guvernamentală ucraineană menționează faptul că inițiativa îi aparține Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, care le-a solicitat autorităților de la Kiev instituirea Zilei limbii române în Ucraina pe 31 august. Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea Conștiinței amintește de celebrarea Zilei limbii ucrainene în România în urma unei inițiative a președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi. Mediul asociativ românesc din Ucraina este invitat de Guvernul ucrainean să se pronunțe pe marginea faptului dacă data de 31 august este una potrivită și dacă instituirea acestei zile corespunde intereselor minorității românești.

„Contăm pe sprijinul tuturor românilor din Ucraina"

Într-o scrisoare deschisă remisă autorităților ucrainene pe 27 octombrie 2023, de Ziua scrierii și a limbii ucrainene, Asociației „Basarabia”, organizație membră a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, a argumentat că instituirea Zilei limbii române în Ucraina pe 31 august trebuie să aibă loc în contextul întâlnirilor bilaterale româno-ucrainene constructive.

„Contăm pe sprijinul tuturor românilor din Ucraina. În cazul adoptării unei decizii pozitive, româna va fi prima limbă, după cea ucraineană, care se va bucura de o sărbătoare oficială în Ucraina”, a declarat pentru Veridica Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia”.

Săptămâna aceasta inițiativa Asociației „Basarabia” a fost sprijinită de Centrul de Informare Românesc de la Ismail, de cadrele didactice din instituțiile școlare și preșcolare cu predare în limba română, dar și de membrii Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa. De asemenea, demersul a fost sprijinit de societățile pentru cultura română din regiunea Cernăuți.

La finele anului trecut Ministerul Culturii de la Kiev nu a agreat inițiativa comunității românești din Ucraina, considerând că instituirea Zilei limbii române la nivel de stat „ar poate stimula alte grupuri etnice să ceară recunoașterea zilei limbii acestora, fapt care poate crea tensiune în societate”.

 

 

 

Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor

O treime o consideră o idee proastă.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova

E un pas rușinos, mai ales în contextul actual de război și de ucidere a opozanților Kremlinului - consideră comentatorii politici de la Chișinău.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza

Sâmbătă, el şi-a reiterat solicitările, chiar dacă unele au fost descrise drept „delirante” de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024