Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram
Forțele autoproclamatei Republici Populare Donețk se pregătesc să tragă cu un mortar autopropulsat 2S4 „Lalea” nu departe de Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, 1 decembrie 2022.
©EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA  |   Forțele autoproclamatei Republici Populare Donețk se pregătesc să tragă cu un mortar autopropulsat 2S4 „Lalea” nu departe de Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, 1 decembrie 2022.

Grupul Wagner: armata de mercenari și infractori pe care mizează Kremlinul pentru a obține victorii în Ucraina

La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră meritele grupului Wagner în Ucraina. Tensiunile dintre armată și grupul Wagner, al cărui patron a criticat modul în care generalii poartă războiul, sunt de notorietate. În plus, Kremlinul a preferat să fie în general discret, în ultimii ani, cu privire la legăturile sale cu grupul Wagner și activitățile acestuia. Recunoașterea meritelor acestei armate de mercenari – care e ilegală chiar și conform legislației ruse – arată rolul tot mai mare pe care grupul Wagner îl joacă în război.

„Armata nimănui” care a invadat Donbassul în 2014

Ucraina a fost primul stat în care grupul Wagner a fost testat în teren, încă din 2014, când mercenarii au luptat alături de forțele separatiste din Donbass. La vremea respectivă era numită o „armată a nimănui”, chiar dacă era evident că acționează la ordinele Moscovei.

Au urmat războiul din Siria, unde mercenarii Wagner au fost folosiți ca forțe de infanterie, apoi gruparea a fost implicată într-o serie de conflicte din Africa (Sudan, Mali, Republica Centrafricană), miza implicării fiind exploatarea unor resurse minerale. În paralel, Wagner contribuie și la proiectarea forței Rusiei în toate acele regiuni ale lumii, permițându-i, în același timp, Kremlinului să se delimiteze de anumite acțiuni și operațiuni (sau de pierderi de personal) cu care nu vrea să fie asociat public. Toate aceste avantaje sunt obținute gratis, fără să fie nevoie ca statul să plătească pentru operațiunile externe ale Wagner.

Grupul Wagner este finanțat și coordonat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, aşa-numitul „bucătar” al lui Vladimir Putin, care este responsabil și cu „fabrica de troli” de la Sankt Petersburg, probabil cel mai cunoscut centru de dezinformări online de dinainte de război. Prigojin este emblematic pentru sistemul de relații client – patron din Rusia lui Putin: finanțează fabrica de troli, coordonează grupul Wagner și alte proiecte dar, ca răsplată, asigură prin firmele sale, din banii publici, alimentația tuturor școlilor, grădinițelor din capitala Rusiei și a armatei.

Războiul din Ucraina a forțat Rusia să își asume grupul Wagner

După ce Rusia a invadat Ucraina, Kremlinul a negat o perioadă de timp orice implicare a grupului Wagner în război. Pe 1 mai 2022 ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că grupul Wagner nu activează pe teritoriul Ucrainei, fiind vorba de o dezinformare a Kievului.

„Acolo sunt foarte mulți mercenari din Occident. Discuțiile despre grupul Wagner în Ucraina sunt lansate pentru a distrage atenția de la acțiunile colegilor noștri din Occident”, a spus Lavrov. Șeful diplomației ruse a răspuns și acuzațiilor Franței că grupul Wagner luptă în Mali, precizând că mercenarii ruși au fost invitați acolo să asigure ordinea publică. El a adăugat că Moscova nu răspunde de acțiunile grupului Wagner pentru că este vorba de „o companie privată”.

În iulie, corespondenții ruși din estul Ucrainei scriau deja despre succesele grupului Wagner, care ar fi reușit să distrugă „un centru de observare a neonaziștilor ucraineni” de la centrala termică din Uglegorsk. Tot atunci, Ministerul Apărării al Marii Britanii a publicat un raport, potrivit căruia grupul Wagner era responsabil de unele zone ale frontului din cauza lipsei de personal militar. „Noul nivel de integrare a grupului în structurile armatei subminează politica autorităților ruse de a nega legăturile dintre compania militară privată și stat”, a precizat ministerul britanic.

Legitimarea discursivă a grupului de către autoritățile ruse s-a produs pe 13 ianuarie, când Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră meritele mercenarilor în desfășurarea unor ofensive de succes pe teritoriul Ucrainei. A fost menționată, în special, vitejia luptătorilor Wagner în perioada „eliberării” orașului Soledar din Donbass. Această „legitimare” a grupului Wagner de către armată a părut oarecum surprinzătoare, dat fiind că sunt notorii tensiunile dintre Prigojin și conducerea militară. De altfel, cu doar câteva zile înainte, Prigojin afirmase prima oară că trupele sale controlează Soledarul doar pentru a fi contrazis public de armată, care a transmis că luptele continuă și a sugerat că ea este cea care duce greul bătăliei pentru Soledar, nu grupul Wagner.

O armată de pușcăriași care atacă în valuri, fără să țină cont de pierderi

În septembrie 2022 publicația independentă rusă Meduza a publicat un video de la o pușcărie care cuprinde un discurs al lui Prigojin în fața unui grup de deținuți. „Probabil că ați auzit de Wagner. Războiul e greu. Nu se compară cu cele din Afganistan și Cecenia. Am consumat deja de două ori și jumătate mai multă muniție decât la Stalingrad”, a declarat Prigojin. El le-a promis pușcăriașilor libertate în schimbul înscrierii în armata sa.

În timpul vizitelor din vară, Prigojin ar fi fost însoțit și de alți reprezentanți ai grupului Wagner. Potrivit mărturiilor, „bucătarul” lui Putin le-a zis deținuților că are o misiune specială din partea președintelui de a câștiga războiul din Ucraina.

La mijlocul lunii ianuarie presa din Ucraina a scris că în Rusia au început să fie vizitate și închisorile pentru femei cu scopul de a le înrola în armată. Mai mult decât atât, ar fi existat un grup de femei din Krasnodar care au fost trimise pe front în decembrie, fără să se știe prea multe informații despre soarta lor.

Nu se știe exact câți deținuți au ales până acum să se alăture grupului Wagner, dar estimările variază între câteva mii și douăzeci de mii. La fel, nu se știe câți din acești deținuți au fost uciși în Ucraina; Statele Unite estimau că doar în zona Bahmut – Soledar și-ar fi pierdut viața peste 4000 de luptători Wagner; cu siguranță că, dată fiind ponderea deținuților în organizație, ei reprezintă o parte importantă a pierderilor. Partea ucraineană a vorbit în repetate rânduri de o tactică a atacurilor în valuri umane în luptele de la Bahmut – Soledar, acuzându-i pe ruși că nu țin cont de pierderi și literalmente avansează călcând pe cadavrele celor trimiși înainte. Informația este greu de verificat din surse independente, dată fiind natura brutală a bătăliei, care face aproape imposibil accesul presei, dar amploarea pierderilor, recunoscută chiar și de Prigojin, sugerează că ucrainenii nu mint. Cu toate acestea, recrutările continuă, mai ales că, la începutul acestui an, a avut loc grațierea unui prim lot de deținuți, după ce și-au finalizat serviciul de șase luni în Ucraina.

Deținuți recrutați de Wagner ar fi asistat la sau ar fi fost implicați în execuții publice, torturi și alte crime de război.  

Mizele lui Prigojin: mai mulți bani și mai multă putere

Evgheni Prigojin nu și-a fondat (și nu își folosește) armata de mercenari din patriotism. Mizele sale sunt economice și politice: vrea mai mulți bani și mai multă putere. Implicarea Wagner în conflictele africane cu scopul de a obține acces la resurse minerale este documentată de ani de zile. Statele Unite afirmă că Prigojin încearcă să facă acum același lucru și în Ucraina, iar obsesia pentru zona Bahmut – Soledar se explică și prin faptul că în zonă sunt importante mine de ghips și de sare. Bahmutul are, desigur, și o importanța strategică, putând fi folosit ca rampă de lansare a unei ofensive în direcția Slaviansk, dar câștigurile strategice generate de posibila sa capturare (sau de cea a Soledarului) nu sunt atât de semnificative încât să justifice în vreun fel pierderile mari suferite de ruși. Observatorii străini și ucraineni au observat însă în repetate rânduri că Rusia are nevoie disperată de a obține o victorie, în condițiile în care ultimele câștiguri semnificative le-a obținut, cu mari sacrificii, în vară, tot în Donbass, iar de atunci a fost forțată de mai multe ori să bată în retragere în fața contra-ofensivelor ucrainene. Iar acesta este obiectivul politic al lui Prigojin, să îi ofere patronului său, Vladimir Putin, o victorie. Acest obiectiv trebuie văzut ca parte a eforturilor de a-i demonstra președintelui rus că grupul Wagner este mult mai eficient decât armata guvernamentală.

În această cheie, a luptei pentru influență pe lângă Putin – și poate chiar de poziționare pentru ca într-o bună zi să îi devină succesor – pot fi privite și criticile lui Prigojin la adresa armatei conduse de Serghei Șoigu, și el un apropiat și un posibil succesor al președintelui.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, după cucerirea orașului Soledar, Kremlinul ar fi recunoscut victoria simbolică a lui Prigojin în confruntarea cu Șoigu, subliniind meritele grupului Wagner. Totuși, Vladimir Putin nu îi va permite coordonatorului grupului Wagner să se bucure de o prea mare popularitate pentru a nu-i fi umbrită propria imagine de lider politic.

În același timp, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, crede că Moscova va miza tot mai mult pe grupul Wagner în timpul războiului, dar va încerca să-l elimine din spațiul informațional pe Evgheni Prigojin. Putin se teme de orice concurență politică, de aceea ar putea să promoveze grupul Wagner ca un proiect propriu, fără să-i facă reclamă coordonatorului acestei companii. Oleksii Danilov a mai adăugat că militarii profesioniști ruși sunt nemulțumiți că trebuie să comunice și colaboreze cu pușcăriașii din batalionul Wagner.

Grupul Wagner și statutul Rusiei de paria internațional

La nici unsprezece luni de război, grupul Wagner s-a transformat dintr-o armată secretă, nerecunoscută, hibridă, semioficială, într-o adevărată „poveste de succes” în Rusia. De altfel, Evgheni Prigojin se și laudă presei că mercenarii săi „sunt cea mai experimentată armată din lume”.

Recunoașterea publică a meritelor grupului Wagner sugerează că Moscova va miza tot mai mult pe metodele lui Prigojin și pe armata sa. Iar de la o forță cu statut legal incert (în cel mai bun caz!), formată în mare parte din infractori și condusă de un fost pușcăriaș pe care îl lasă rece chiar și moartea propriilor oameni, nu se poate aștepta un comportament care să respecte legislația internațională în ceea ce privește războiul. În fond, grupul Wagner și-a arătat brutalitatea și lipsa de respect pentru drepturile omului cu ani înainte de izbucnirea războiului la scară largă din Ucraina; de ce s-ar comporta altfel atunci când însăși armata regulată rusă comite crime de război?

Recrutarea masivă de pușcăriași și trecutul de infractor al oligarhului Prigojin fac din grupul Wagner un soi de hibrid între o organizație de mercenari și una infracțională. Crimele de război adaugă o dimensiune care amintește de grupări teroriste.  

Prin astfel de asocieri, Kremlinul alunecă și mai mult către statutul de paria al comunității internaționale și promotor al terorismului de stat.

 

Citește pe Veridica și Grupul Wagner: „armata nimănui” în războiul hibrid al Rusiei

Tags: Vladimir Putin , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Alte articole
Unsprezece luni lungi: cum s-au adaptat refugiații ucraineni într-o Polonie din ce în ce mai extenuată

Unsprezece luni lungi: cum s-au adaptat refugiații ucraineni într-o Polonie din ce în ce mai extenuată

După ce Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei la începutul lui 2022, milioane de civili au fugit în Occident, departe de pericol. Mulți au ales să rămână în Polonia. Au primit ceva ajutoare din partea statului, dar cel mai mult au fost sprijiniți de o rețea de voluntari care le-au pus la dispoziție tot ce le-a trebuit, de la strictul necesar până la locuințe și locuri de muncă. Unsprezece luni mai târziu, în timp ce unii dintre polonezi simt că au cam încept să îi obosească refugiații, aceștia din urmă tot mai încearcă să se integreze în societate și, în același timp, să depășească și trauma provocată de război.

Republica Moldova: Noul șef al Procuraturii Anticorupție va avea de rezolvat inclusiv dosarele liderilor opoziției actuale

Republica Moldova: Noul șef al Procuraturii Anticorupție va avea de rezolvat inclusiv dosarele liderilor opoziției actuale

Un procuror care a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, instituție similară cu DNA-ul românesc. Numirea noului procuror este importantă atât pentru reformarea justiței și apropierea Republicii Moldova de UE, cât și pentru asanarea clasei politice de la Chișinău, în special a opoziției din Parlament, întrucât liderii acestei opoziții, orientate spre Rusia, par să aibă, cu toții, probleme de integritate.

Ce spun barometrele de opinie după șase luni de război: ucrainenii se despart definitiv de „lumea rusă” și vor în UE, dar nu cu orice preț

Ce spun barometrele de opinie după șase luni de război: ucrainenii se despart definitiv de „lumea rusă” și vor în UE, dar nu cu orice preț

Obiectivul lui Putin de a readuce țara vecină în orbita Moscovei și în așa-numita „lume rusă” pare, mai mult ca oricând, sortit eșecului: ucrainenii nu mai cred în posibilitatea unei reconcilieri cu Rusia nici măcar după căderea regimului Putin. Majoritatea populației Ucrainei vrea acum integrarea europeană, dar nu pare dispusă să accepte toate condițiile UE.

Marin Gherman

16 Jan 2023

Actualizat la: 20 Jan 2023 16:20:52
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
La un an de la declanșarea războiului, Bulgaria încă nu are o strategie clară de integrare a refugiaților ucraineni
La un an de la declanșarea războiului, Bulgaria încă nu are o strategie clară de integrare a refugiaților ucraineni

La aproape un an de la debutul invaziei rusești în Ucraina, autoritățile bulgare nu s-au decis cum să îi integreze în societate pe refugiații ucraineni. Activiștii continuă să depună eforturi să îi ajute, dar cei mai mulți ucraineni merg mai departe, spre alte țări europene.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
06 Feb 2023
Cum a pierdut Viktor Orban pariul pe Vladimir Putin și iliberalism: în loc de prosperitate, ungurii s-au ales cu o criză economică
Cum a pierdut Viktor Orban pariul pe Vladimir Putin și iliberalism: în loc de prosperitate, ungurii s-au ales cu o criză economică

Ungaria are un contract „preferențial” pentru importul de gaze din Rusia, dar a ajuns să plătească mai mult decât alte state europene. Prețurile la benzină și motorină au explodat, iar inflația este cea mai mare din UE. În plus, ignorarea regulilor și valorilor europene de către Budapesta au determinat Comisia Europeană să blocheze fonduri de șapte miliarde de euro pentru Ungaria. Toate acestea sunt elemente ale unei crize generate, în cea mai mare măsură, de politicile lui Viktor Orban.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
03 Feb 2023
Petr Pavel, generalul care vrea să redefinească președinția Cehiei după era pro-rusului Miloš Zeman
Petr Pavel, generalul care vrea să redefinească președinția Cehiei după era pro-rusului Miloš Zeman

Președinția cehă pare să se îndrepte către o schimbare drastică, când generalul în rezervă Petr Pavel va prelua ștafeta de la Miloš Zeman. Spre deosebire de predecesorul lui, un politician pro-rus și pro-chinez care nu a ezitat să testeze limitele Constituției și atribuțiile guvernelor din Cehia, Pavel este un pro-occidental convins, care promite că va coopera cu actualul cabinet, tot de orientare pro-occidentală. Președintele-ales și-a exprimat și sprijinul față de Ucraina și a provocat deja o dispută (minoră) cu China.

Michael Švec
Michael Švec
02 Feb 2023
De la Z la Sfânta Javelina: simboluri ale celor două tabere în războiul din Ucraina
De la Z la Sfânta Javelina: simboluri ale celor două tabere în războiul din Ucraina

Litera Z, scrisă cu vopsea pe tancurile rusești, o pictură murală cu „Sfânta Javelina” pe un bloc din Kiev, „babușka Z” ieșind în întâmpinarea armatei ruse sau insulta „Idi nahui!” adresată forțelor de invazie – sunt câteva dintre simbolurile asociate războiului din Ucraina. Moscova folosește simbolurile pentru a-și justifica invazia și a-i convinge pe bărbații ruși să se înroleze; Ucraina, ca să ridice moralul și hotărârea de a rezista, dar și pentru a consolida identitatea națională a populației.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Feb 2023