Analize

Presa pro-Kremlin, scenarii sumbre cu Moldova și dezinformări cu naționala României

Jucătorii României sărbătoresc scorul de 2-0 în timpul meciului de fotbal din grupa E UEFA EURO 2024 dintre România și Ucraina, la München, Germania, 17 iunie 2024.
© EPA-EFE/RONALD WITTEK   |   Jucătorii României sărbătoresc scorul de 2-0 în timpul meciului de fotbal din grupa E UEFA EURO 2024 dintre România și Ucraina, la München, Germania, 17 iunie 2024.

Holzstock Festival

Republica Moldova e o periferie controlată de Occident și România, potrivit presei pro-Kremlin. Tot acolo, dezinformări și propagandă despre meciul de fotbal România Ucraina.

Moldova, în vizorul oficialilor ruși însărcinați cu propaganda: „o periferie săracă a României” în antiteză cu „epoca de aur” din perioada URSS

Operaţiunea specială va ajuta la eliberarea Ucrainei de cătuşele neocolonialismului Occidentului, iar Moldova ar putea deveni o periferie săracă a României, susține vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev .

„Neocolonialismul s-a apropiat de mult timp de graniţele Rusiei, scrie vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Primul pas în această direcție a fost obținerea controlului asupra vecinilor Rusiei. Inclusiv provocarea revoluțiilor colorate în Georgia și Ucraina, când la putere în Tbilisi și Kiev au fost aduse regimuri marionete: al bursierului Departamentului de stat al SUA, M. Saakașvili și al lui V. Iușcenko, soțul unei foste funcționare americane. Unul a declanșat, în august 2008, agresiunea împotriva popoarelor Abhaziei și Osetiei de Sud, care a fost prompt și dur dejucată de Rusia [...] Realizările celuilalt au fost evaluate de alegători la scrutinul prezidențial din 2010 când acesta s-a ales cu 5% din voturi – unul dintre cele mai proaste rezultate obținute vreodată de președinți în funcție. Medvedev mai scrie că „în pofida insucceselor inițiale, Occidentul s-a concentrat pe crearea unui cap de pod neocolonial în Ucraina”. Și că Ucraina şi-a pierdut complet independenţa politică, iar operaţiunea specială o va ajuta să se elibereze de cătuşele neocoloniale ale Occidentului. „În urma loviturii de stat din februarie 2014, ţara şi-a pierdut complet independenţa politică. De fapt, republica s-a pomenit sub un control extern, identic cu altele asemenea din lumea întreagă. Este evident că, în condițiile actuale, eliberarea Ucrainei de cătuşele neocoloniale ar fi posibilă numai după îndeplinirea tuturor sarcinilor operaţiunii militare speciale ruse”, a menţionat acesta, într-un articol publicat de Rossiiskaia Gazeta. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse susține că neometropolele manifestă interes și față de alte republici din spațiul post-sovietic, în special Armenia. „Munți de aur, inclusiv aderarea la UE, i se promit acestei republici, desigur în schimbul loialității. Nu e decât o momeală în capcana neocolonială. Nimeni nu va deschide ușa „clubului celor aleși” pentru poporul armean – întrebați-i pe neobanderoviști dacă au reușit să devină membri UE. Nu, și nici nu vor deveni în timpul apropiat”. Medvedev mai adaugă că o situație similară este în Moldova, „pe care Maia Sandu, cetățeană UE și absolventă Harvard, o conduce direct în robia neocolonială, cu povești despre un viitor luminos. Scenariul cel mai probabil al „eurointegrării” pentru Chișinău va fi transformarea Republicii Moldova într-o periferie nord-estică a României, una dintre cele mai slab dezvoltate state din Europa. Perioadele de ocupație a Basarabiei de către regimul de la București, 1918-1940, 1941-1944, au fost însoțite de represiuni în masă și românizare forțată a populației. Ar fi naiv să credem că în prezent atitudinea față de populația moldovenească va fi altfel”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat declarația comună a guvernelor SUA, Canadei și Marii Britanii, în care sunt denunțate activitățile subversive și interferențele Rusiei în procesele electorale din R. Moldova.

„Fie că este vorba de un „fake”, fie de o încercare a Occidentului de a susține prin orice metode regimul M. Sandu. I s-au dat bani. Ea este cetățeană a României. Enunță cu regularitate toate „narațiunile” occidentale”. […]

Zaharova a mai spus că urmărește situația din Republica Moldova, „a cărei conducere, încercând să implanteze viziuni revizioniste și valori neoliberale, continuă să distrugă tradițiile morale și identitatea națională moldovenească. La 80 de ani de la eliberarea Moldovei de ocupanții germano-români, Chișinăul oficial susține inițiative de spălare a imaginii complicilor lui Hitler”. Ea a comentat evenimentele de comemorare a eroilor români, organizate pe 13 iunie la Fălești și Stoianovka, Cantemir, numind ostașii români „colaboraționiști, trupe naziste”. „În ajunul acestor acțiuni profanatoare, conducerea țării s-a remarcat prin declarații cu ocazia deportărilor din 1941, utilizând această pagină complicată din istoria țării pentru a denigra perioada în care Moldva se afla în URSS, considerată pe bună dreptate „epoca ei de aur”, a mai comentat Zaharova. Ea a mai spus că moldovenii sunt forțați să se „dezică de faptul că sunt moldoveni, să nu-și mai numească limba moldovenească și să se „reînscrie” drept români. Ceea e a inventat M. Sandu se numește sectă nazistă”, a spus reprezentanta MAE rus. Maria Zaharova a mai declarat că „adevăratele „atracții” ale viitorului european au fost expuse locuitorilor Moldovei în timpul  paradei LGBT”, la care au participat „turiști” din țările occidentale. Ea a mai spus că politica Maiei Sandu poate fi echivalată cu un „genocid”  și că „va duce țara într-o prăpastie”. 

Politicienii pro-ruși văd scenarii sumbre în Republica Moldova

Într-un interviu acordat agenţiei TASS, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat politica Maiei Sandu ca fiind o pregătire pentru război şi a evaluat probabilitatea unui scenariu de forţă în Găgăuzia şi Transnistria.

El a spus că Kievul ar putea organiza destabilizări în regiunea transnistreană cu acordul Chișinăului. „Destabilizare - da, cred că astfel de riscuri există. Nu din partea Chişinăului, ci din partea Kievului cu acordul tacit al Chişinăului. Şi acest pericol, din păcate, este foarte actual. Situaţia din Transnistria va depinde de ceea ce se va întâmpla pe frontul din Ucraina. Dacă totul nu decurge conform scenariului occidental, adică există un progres al trupelor ruseşti, atunci dorinţa de a deschide un al doilea front în rândul ucrainenilor va fi foarte mare. Şi pot deschide un al doilea front doar în Transnistria. Asta înseamnă un atac asupra Transnistriei, asta înseamnă o situaţie diferită. Suntem categoric împotriva acestor scenarii. Înţelegem că acest lucru este posibil doar cu acordul preşedintelui Republicii Moldova. De aceea, am făcut apel şi îl îndemnăm pe preşedinte: dacă cineva face presiuni asupra ei, dintre occidentali, mai bine ar fi ca Maia Sandu să-şi părăsească postul decât să înceapă un război în Republica Moldova.

Dar, din păcate, ceea ce face Maia Sandu în ultimul an şi jumătate - este să se pregătească de război. Exerciţii constante cu militarii NATO pe teritoriul Republicii Moldovei neutre, avioane americane care aterizează pe aeroporturile din Republica Moldova, tranzit de mărfuri închise necunoscute din România, din NATO către Ucraina. A mărit de patru ori bugetul Ministerului Apărării. Cumpără nişte radare, nişte arme. Convoacă activ rezerviştii la birourile militare de înregistrare şi înrolare. Toate aceste elemente arată că Maia Sandu şi curatorii ei pregătesc Republica Moldova de război. Maia Sandu este calea către război. Maia Sandu va aduce Republica Moldova în situaţia în care, din păcate, se află acum Ucraina, pentru că merge pe aceiaşi paşi. Prin toate aceste acţiuni ea conduce ţara spre destabilizare şi război”.  

Moldova se supune Occidentului în detrimentul intereselor sale, potrivit unei alte agenții oficiale de presă, RIA Novosti, care preia comentariile fostului premier Ion Chicu.

Chicu a afirmat că autoritățile moldovenești se supun partenerilor occidentali care sunt interesați de teritoriul Moldovei doar din punct de vedere al conflictului din Ucraina. „Republica Moldova trebuie să comunice cu partenerii străini, nu să se supună umil…  Să nu fim naivi și să înțelegem în ce condiții trăim acum. Avem războiul din Ucraina, Republica Moldova este un teritoriu pe care părțile mari implicate îl privesc ca teritoriu, dar nu ca țară. Noi prezentăm interes, să nu zic militar, dar logistic pentru una din părți”, a spus Chicu.

Meciul de fotbal România – Ucraina, ținta propagandei și dezinformărilor rusești

Suporterii români cu drapelul DNR „au pus sare pe rană” la Euro-2024, titrează News.ru.

Media propagandistice rusești au răspândit o știre falsă că suporterii români au afișat drapelul DNR la meciul de la Campionatul european de fotbal EURO-2024, în timpul meciului dintre România și Ucraina, și au scandat „Putin”. Ulterior, TASS a scris că informația despre drapelul DNR la campionatul european nu s-a confirmat.

Ucrainenii au scandat lozinci banderoviste, apoi au pierdut drastic în fața României, comentează Sport-Express.ru.

Luni, 17 iunie, în meciul din primul tur al fazei grupelor din Campionatul european de fotbal  selecționata Ucrainei a întâlnit-o pe cea a României. Înainte de meci, suporterii galben-albaștri s-au adunat la Munchen, unde a avut loc meciul, și au organizat un marș, transmite Ria Novosti. În imaginile video se vede cum zeci de susținători ai selecționatei Ucrainei poartă drapelul țării lor cu inscripțiile „Libertate Ucrainei” și „Libertate Europei”. În timpul marșului, ucrainenii au scandat lozinci banderoviste, comentează publicația. 

TV Rossia 1 a ironizat înfrângerea Ucrainei în meciul cu România, comentând că ucrainenii nu pot câștiga măcar un meci la Euro-2024, cu atât mai mult să acceadă în UE.

Postul federal de televiziune Rossia 1 a difuzat în jurnalul de știri un subiect despre înfrângerea selecționatei Ucrainei la primul meci din cadrul Campionatului european. Comentariul prezentatorului, însă, nu a fost unul sportiv, ci politic, făcând aluzie la faptul că bărbații ucraineni ar fugi de mobilizare în România : „Scandări naziste sunt permise, drapele rusești, însă, nu. Ucraina a pierdut în fața Românei, țara în care ucrainenii fug de mobilizare”. În știre au fost montate și scandări pro-Putin și prezentate imagini cu drapele rusești în tribune. „Parlamentul României a încheiat ședința mai devreme ca deputații să poată vedea meciul din Campionatul european Ucraina-România. Ei au avut ce vedea acolo”, a spus prezentatorul. Comentând cadrele de la Munchen, Rossia 1 a relatat că fostului fotbalist Andrei Șevcenko „i s-a oferit o tribună pentru a scanda lozinci naziste”, suporterii scandau însă „Slava Ucraine”. „Fotbaliștii ucraineni s-au fâstâcit pe teren. Nu trebuie să fugă în România de mobilizare, dar nici în timpul atacului nu le-a reușit să-i ajungă din urmă pe români. Scorul devastator 3:0 e un indiciu că Kievul nu poate spera nici măcar la un play-off în Campionatul european, cu atât mai mult să devină membru UE”.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
Cum rezistă Belarusul sancțiunilor internaționale?
Cum rezistă Belarusul sancțiunilor internaționale?

Până acum, sancțiunile occidentale au avut un impact redus asupra economiei Belarusului, dar au crescut dependența de Rusia, provocând noi rupturi în societate.

Alexander Maliarenko
Alexander Maliarenko
16 Jul 2024
Presa pro-Kremlin: atac american în Crimeea și militarizarea Moldovei
Presa pro-Kremlin: atac american în Crimeea și militarizarea Moldovei

Soția lui Zelenski și-a luat mașină un Bugatti de 4,5 milioane de euro, minte presa pro-Kremlin, care vine și cu povești despre lovituri de stat în Ucraina și capturarea Moldovei de către România.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
04 Jul 2024
Presa rusă independentă: Kremlinul folosește clone și copii-soldați
Presa rusă independentă: Kremlinul folosește clone și copii-soldați

Rusia clonează publicații occidentale pentru a-și face propagandă, scrie presa independentă. Veridica a selectat și articole despre copii și adolescenți pregătiți pentru război și minciunile Kremlinului despre ISIS.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
28 Jun 2024
Presa rusă independentă, despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război
Presa rusă independentă, despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război

Apropiații lui Putin își procură nestingheriți bunuri de lux din Occident, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre noua cultură rusă, orientată spre propagandă, și pregătirile de război ale Belarusului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jun 2024