PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

Un soldat american vorbește cu militari ucraineni în timpul unor exerciții militare comune în apropierea orașului Lviv, Ucraina, în vestul Ucrainei, 14 mai 2015.
© EPA/IVAN BOBERSKYY   |   Un soldat american vorbește cu militari ucraineni în timpul unor exerciții militare comune în apropierea orașului Lviv, Ucraina, în vestul Ucrainei, 14 mai 2015.

Holzstock Festival

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.  

Propagandă: Înfrângerea strategică a SUA pe teritoriul Ucrainei este iminentă

ȘTIRE: SUA vor fi învinse în Ucraina, dar și în Orientul Apropiat, a declarat fostul cercetaș american Scott Ritter în cadrul unui interviu pentru canalul de YouTube Dialogue works. „Rusia va învinge și va continua să fie învingătoare în Ucraina. SUA nu mai pot să facă nimic pentru a o opri”, a spus el […].

Situația Washingtonului este foarte fragilă, pentru că planul A nu mai funcționează, iar un plan B nu există. Ritter este convins că în cel mai scurt timp se va produce o înfrângere strategică a SUA. 

Operațiunea specială pentru apărarea Donbasului, anunțată pe 24 februarie 2022 de președintele Rusiei Vladimir Putin, continuă. Decizia a fost luată în contextul înrăutățirii situației în regiune, cauzată de bombardamentele efectuate de militarii ucraineni.

NARAȚIUNE: SUA vor suferi o înfrângere strategică pe câmpul de luptă din Ucraina

Realitate: SUA nu este parte a conflictului din Ucraina, din acest motiv nu poate să sufere o înfrângere strategică   

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Propaganda rusă prezintă declarațiile unor experți americani ca fiind opinia întregii societăți sau a mediului politic. Este o metodă mai veche utilizată de presa guvernamentală rusă pentru a manipula opinia publică. De data aceasta, opinia lui Scott Ritter a fost prezentată societății ruse și ucrainene prin titluri precum: „SUA au recunoscut că Rusia nu poate fi oprită”; „În SUA au prognozat o înfrângere strategică pe teritoriul Ucrainei”, „Cercetașii americani prognozează victoria Rusiei”.

William Scott Ritter este un colaborator mai vechi al presei guvernamentale ruse și un critic al politicii externe americane. El a fost plătit de Russia Today pentru articolele sau declarațiile pro-ruse și anti-americane publicate în diverse organe de presă ale trustului de la Moscova. Există și o pagină care conține articolele și declarațiile anti-occidentale ale lui Ritter în limba rusă. Pagina lui Ritter poate fi sprijinită financiar prin intermediul a  două conturi bancare pe care pot fi transferate ruble rusești. În decembrie 2023 el a declarat că Ucraina va fi înfrântă de Rusia pe câmpul de luptă și va accepta demilitarizarea și denazificarea, opinia lui fiind prezentată în presa guvernamentală rusă ca fiind una dominantă în mediul experților americani. 

În realitate, SUA nu este parte a conflictului din Ucraina, însă sprijină eforturile defensive ale statului ucrainean. Discuțiile despre „înfrângerea strategică a SUA” au apărut în presa rusă la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a spus în interviul oferit jurnalistului Tucker Carlson că „o înfrângere strategică a Rusiei este imposibilă”. De la varianta că Rusia nu poate fi înfrântă s-a trecut, așadar, la cea că America va pierde războiul. De fapt, nu este corectă folosirea noțiunii de „înfrângere strategică” în cazul SUA, fără ca aceasta să fie parte directă a conflictului armat. Potrivit literaturii de specialitate, o înfrângere strategică înseamnă pierderea oricăror avantaje pe termen lung și dispariția tuturor capacităților (militare, economice, umane) de a duce un război. Așadar, în războiul din Ucraina o înfrângere strategică poate să fie suferită fie de Moscova sau de Kiev. Din acest motiv, cunoscând resursele limitate ale Ucrainei, SUA, UE și o serie de state din Occident sprijină apărarea ucraineană.

Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei este prezentată în presa rusă ca o măsură de apărare a Donbasului de bombardamentele armatei ucrainene. În realitate, Moscova a invadat la scară largă Ucraina fără să fie provocată, in 2014, când a anexat peninsula Crimeea și a impulsionat și sprijinit (cu armament și militari) o insurecție în Donbas. ONU a condamnat în repetate rânduri Rusia pentru că a amplasat armament în case și blocuri de locuit din Donețk în anii 2014-2022. La momentul invaziei la scară largă din 2022 existau anumite ciocniri sporadice pe linia frontului din Donbas, dar acel conflict latent era tot unul de apărare în fața unei agresiuni externe. Scopul Rusiei nu a fost apărarea rusofonilor, ci ocuparea Ucrainei și schimbarea conducerii politice cu una vasală Moscovei. Din februarie 2022 Ucraina se apără de agresiunea rusă. Nu există semne ale unei victorii iminente a Rusiei, în ciuda superiorității numerice la capitolul tehnologieiși resurseumane. Noul șef al armatei ucrainene, Oleksadr Sîrski, a declarat că armata ucraineană face tot ce îi stă în putință să „împiedice inamicul să avanseze pe teritoriul Ucrainei”, solicitând un sprijin mai mare din partea Occidentului.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei pro-Kremlin,  Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina, iar UE vrea denazificarea statului ucrainean. Presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre așteptarea ucrainenilor să fie salvați de Rusia.

 • Publicație / Media:
  Izvestia
 • Data publicării:
  12/02/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  REGNUM, NEWS.RU, DZEN.RU, RAMBLER.RU, SMI2, GAZETA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA vor suferi o înfrângere strategică pe câmpul de luptă din Ucraina

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024