Știri

Republica Moldova: pro-rușii de la partidul Șor au câștigat în Găgăuzia

Un afiș electoral la Comrat, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (ATUG), în Republica Moldova, 30 aprilie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Un afiș electoral la Comrat, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (ATUG), în Republica Moldova, 30 aprilie 2023.

Candidata Partidului Șor, pro-rus, în opoziție, Eugenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova. Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală de la Comrat și citate de Radio Chișinău, duminică, în turul decisiv de scrutin, Guțul a obținut 52,39% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, tot pro-rus și tot în opoziție, a acumulat 47,61 procente. La alegeri au participat puțin peste 53 de mii de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 54,6%, mai mică decât cea din primul tur, de pe 30 aprilie.  

Acuzații de mită electorală

Luna aceasta, procurorii anticorupție din Republica Moldova au făcut percheziții într-un nou dosar, în care reprezentanți ai partidului Șor sunt acuzați că au încercat, prin mijloace ilegale, să-i determine pe alegătorii din Găgăuzia să o voteze pe candidata formațiunii la funcția de guvernatorPotrivit anchetatorilor, activiștii partidului primeau câte 15 mii de lei moldovenești (echivalentul a peste 3700 RON) dacă reușeau să convingă 30 de alegători să o voteze pe Eugenia Guțul. Partidul Șor a respins acuzațiile.

Colonizați în sudul Basarabiei de regimul țarist

Numită oficial Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, regiunea din sudul republicii are circa 125 de mii de locuitori, peste 80 de procente dintre aceștia fiind găgăuzi. Ei sunt o populație turcică de confesiune creștin ortodoxă. Au fost colonizați în sudul Basarabiei de regimul țarist, care i-a adus acum două secole din estul Bulgariei. Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși de către ocupanții sovietici rusificării forțate, combinată cu o izolare față de români, astfel  încât astăzi nu numai că nu cunosc defel limba română, dar nu mai vorbesc nici propriul lor idiom turcic. Potrivit experților în securitate, autoritățile de la Comrat au întreținut mult timp legături subterane cu separatiștii pro-ruși din Transnistria (est), deși bașcanul e din oficiu membru al Guvernului de la Chișinău.

 

 

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024