Candidata Partidului Șor, pro-rus, în opoziție, Eugenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova. Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală de la Comrat și citate de Radio Chișinău, duminică, în turul decisiv de scrutin, Guțul a obținut 52,39% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, tot pro-rus și tot în opoziție, a acumulat 47,61 procente. La alegeri au participat puțin peste 53 de mii de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 54,6%, mai mică decât cea din primul tur, de pe 30 aprilie.
Acuzații de mită electorală
Luna aceasta, procurorii anticorupție din Republica Moldova au făcut percheziții într-un nou dosar, în care reprezentanți ai partidului Șor sunt acuzați că au încercat, prin mijloace ilegale, să-i determine pe alegătorii din Găgăuzia să o voteze pe candidata formațiunii la funcția de guvernator. Potrivit anchetatorilor, activiștii partidului primeau câte 15 mii de lei moldovenești (echivalentul a peste 3700 RON) dacă reușeau să convingă 30 de alegători să o voteze pe Eugenia Guțul. Partidul Șor a respins acuzațiile.
Colonizați în sudul Basarabiei de regimul țarist
Numită oficial Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, regiunea din sudul republicii are circa 125 de mii de locuitori, peste 80 de procente dintre aceștia fiind găgăuzi. Ei sunt o populație turcică de confesiune creștin ortodoxă. Au fost colonizați în sudul Basarabiei de regimul țarist, care i-a adus acum două secole din estul Bulgariei. Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși de către ocupanții sovietici rusificării forțate, combinată cu o izolare față de români, astfel încât astăzi nu numai că nu cunosc defel limba română, dar nu mai vorbesc nici propriul lor idiom turcic. Potrivit experților în securitate, autoritățile de la Comrat au întreținut mult timp legături subterane cu separatiștii pro-ruși din Transnistria (est), deși bașcanul e din oficiu membru al Guvernului de la Chișinău.