Cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei (SSSG) a spus că ar fi dejucat o tentativă de asasinat care l-a vizat pe fondatorul și președintele de onoare al partidului de la putere (Visul Georgian) Bidzina Ivanișvili, considerat de mulți drept conducătorul din umbră al Georgiei. SSSG a deschis anterior anchete privind presupuse încercări de a cauza frământări sociale, cu scopul ulterior de a pune la cale o lovitură de stat. De data aceasta, însă, potrivit autorităților, Georgia a ajuns în vizorul unei grupări globale care anterior a pus în primejdie viețile candidatului la președinția SUA, Donald Trump, și a premierului Slovaciei, Robert Fico. Tentativa de asasinat ar fi fost pusă în aplicare de voluntari georgieni care luptă pe front de partea Ucrainei, vizați de guvernul de la Tbilisi încă de la începutul războiului. Cu toate acestea, opozanții Visului Georgian spun că acest caz ar putea fi, de fapt, un nou indiciu privind legăturile ascunse între autoritățile georgiene și Moscova.
Tbilisi afirmă că a dejucat o lovitură de stat teroristă și interoghează voluntari în Ucraina
La sfârșitul lunii iulie, cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei a anunțat că a demarat o anchetă cu privire la tentativa de asasinat care l-a vizat pe Bidzina Ivanișvili, fondatorul și președintele de onoare al partidului de la guvernare, Visul Georgian.
„La ora actuală se desfășoară o investigație al cărei obiect este planificarea de acte teroriste și uneltiri cu scopul uzurpării puterii în stat”, se arată în comunicatul SSSG.
Ulterior, SSSG a confirmat că dosarul a fost deschis în temeiul articolelor 18-323 (planificarea de acte teroriste ) și 315 (uneltiri pentru uzurparea puterii în stat).
Este de remarcat faptul că investigația a fost clasificată ca „secretă”. În anunțul oficial nu sunt numite persoanele suspectate de organizarea tentativei de asasinat, dar se menționează că actul terorist a fost pus la cale și finanțat de foști oficiali de rang înalt din administrația fostului președinte Miheil Saakașvili din rândul forțelor armate care luptă acum în Ucraina.
În decurs de o săptămână, peste zece persoane au fost audiate la sediul SSSG, majoritatea fiind voluntari georgieni care au luptat pe frontul din Ucraina de partea Forțelor Armate Ucrainene. Mulți dintre aceștia au luptat și în războiul ruso-georgian din 2008.
Avocații părților audiate acuză că ancheta ar fi una „politizată”, „absurdă” și „ilegală” și sunt convinși că clienții lor sunt de fapt pedepsiți pentru că „luptă în Ucraina împotriva Rusiei”.
Comandantul Legiunii Georgiene angrenată în operațiunile din Ucraina, Mamuka Mamulașvili, a declarat anterior pentru The Insider că aproximativ 300 de luptători implicați în conflictul din Ucraina sunt acum dați în urmărire în Georgia. Majoritatea acestor persoane se află încă în Ucraina. În același timp, Mamulașvili a subliniat faptul că serviciile secrete ale Rusiei și Georgiei colaborează probabil îndeaproape acum.
„Mulți dintre băieții noștri care s-au întors în Georgia au fost sfătuiți de serviciile speciale georgiene să plece. Li s-a spus: sunt o mulțime de [agenți] ruși aici, nu vom mai putea să vă protejăm, vă rugăm să părăsiți țara. Nu exclud posibilitatea ca o parte dintre luptătorii noștri să fie extrădați în Rusia după alegerile din toamnă”, a declarat Mamulașvili pentru The Insider pe 22 iulie.
Conflictul dintre autorități și voluntarii georgieni care luptă în Ucraina a izbucnit la scurt timp după invadarea la scară largă a Ucrainei, când autoritățile au împiedicat aterizarea pe Aeroportul Internațional din Tbilisi a unui avion care urma să transporte aproximativ 30 de luptători georgieni în Ucraina. Decizia avea să genereze un scandal diplomatic, președintele Volodimir Zelenski rechemându-l pe ambasadorul Ucrainei de la Tbilisi. Autoritățile georgiene au împins lucrurile și mai departe, amenințându-i cu retragerea cetățeniei pe acei voluntari georgieni care în cele din urmă au reușit să ajungă în Ucraina.
Ulterior, voluntarii georgieni au bănuit chiar că autoritățile de la Tbilisi le transmit datele lor personale serviciilor speciale ruse. Pe 13 februarie, presa a publicat o listă a Ministerului rus al Afacerilor Interne care conținea datele personale ale 100 de cetățeni georgieni care luptă în cadrul legiunilor internaționale de partea Forțelor Armate ale Ucrainei, dați în urmărire în Rusia. Mai mult decât atât, în iunie 2023, medicul militar Keti Leșkașeli, care a participat la operațiunile militare împotriva Federației Ruse, a publicat o captură de ecran pe pagina ei de Facebook care confirmă că Moscova deține informații despre ea. Acuzații similare la adresa autorităților au fost făcute în iulie 2022 de către ofițerul georgian Mihail Kamkhadze, după ce dosarul său personal a ajuns în mâinile serviciilor speciale ruse.
Visul Georgian susține că „gruparea pentru războiul global” a încercat să-i omoare pe Fico, Trump și Ivanișvili, dar nu oferă nicio dovadă pentrua proba acuzațiile
Încă de la începutul războiului la scară largă din Ucraina, autoritățile georgiene și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina, dar în același timp au acuzat în repetate rânduri Kievul, opoziția georgiană și „gruparea pentru războiul global” că încearcă să deschidă în Georgia un „al doilea front” împotriva Rusiei.
Anterior, „Visul Georgian” folosea termeni precum „opoziție distructivă” și „mișcare națională colectivă” pentru a-și discredita adversarii, referindu-se la fosta echipă a lui Miheil Saakașvili și la presupușii săi protejați care îi împărtășeau viziunea. După începutul războiului din Ucraina, în retorica membrilor partidului de la putere a apărut un nou termen – „gruparea pentru războiul global”.
Conform declarațiilor liderilor „Visului Georgian”, există o ocultă mondială care nu doar încearcă să declanșeze un război în Georgia, ci chiar pune presiune pe guvernele occidentale (sau le induce în eroare). În același timp, după cum notează mulți experți, astfel de narațiuni reiau în mod surprinzător teorii ale conspirației răspândite de Kremlin despre așa-zisul Occident colectiv.
Guvernul georgian susține că „gruparea pentru războiul global” se află în spatele unei presupuse tentative de asasinat care l-a vizat pe Bidzina Ivanișvili. Prim-ministrul georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că e vorba de aceleași forțe ca și în cazul tentativelor de asasinat asupra premierului slovac, Robert Fico, și a fostului președinte american, Donald Trump.
„Recent au fost comise două atacuri teroriste – unul în Slovacia, al doilea în SUA. Este vorba de un tipic comun folosit de aceleași forțe politice globale”, a spus șeful guvernului georgian.
Liderul grupului parlamentar al Visului Georgian, Mamuka Mdinaradze, a invocat la rândul său o teorie similară.
„Vorbim despre o continuare a fascismului pseudo-liberal, în virtutea căruia a fost pusă la cale asasinarea lui Trump, apoi cea a lui Fico. Există indicii că se pregătea asasinarea lui Irakli Kobakhidze, iar acum, se pare, intenționau să ne arunce în aer, cu tot cu Bidzina Ivanișvili”, a spus Mdinaradze.
Anchetele deschise atât de autoritățile din Slovacia, cât și de cele din SUA, au arătat până acum că persoanele care l-au împușcat pe fostul președinte Donald Trump și pe prim-ministrul Robert Fico nu au avut complici cunoscuți și, cel mai probabil, au acționat independent. Politicienii de extremă dreaptă din Europa au spus într-adevăr că retorica politicienilor și activiștilor de stânga care li se opun lui Trump și Fico i-ar fi putut motiva pe atacatori, dar nimeni nu a susținut vreodată că cei doi au acționat ca parte a unor comploturi naționale, și cu atât mai puțin internaționale. Oficialii georgieni nu au prezentat vreo dovadă care să le probeze alegațiile, care par mai degrabă să țină de tărâmul teoriilor conspirației cusute cu ață albă. Trebuie remarcat faptul că o astfel de teorie a conspirației se potrivește de minune cu narațiunile pro-ruse, deoarece Trump, Fico și Ivanișvili sunt toți văzuți ca simpatizanți ai Rusiei. De ani de zile Kremlinul încearcă să dezvolte relații cu politicienii pro-ruși din Occident (de cele mai multe ori din rândul partidelor de extremă dreaptă sau extremă stângă), în timp ce mașinăria de propagandă și dezinformare rusă răspândește în mod constant știri false despre politicieni indulgenți cu Rusia care ar fi marginalizați de forțe ostile Moscovei, descrise ca un amestec dintre „statul paralel”, grupări pro-război și corporații.
Coincidențe și acuzații de tentative de lovituri de stat. Visul Georgian, suspectat că s-ar fi inspirat din retorica Rusiei privind așa-zisele „ingerințe externe”
Interesant este că nu este prima oară în ultimul an când în Georgia se spune că a fost dejucată o lovitură de stat. La șase luni după prima încercare eșuată de a adopta o lege privind agenții străini în Georgia în primăvara lui 2023 (proiectul de lege avea să fie însă adoptat în 2024), guvernul georgian a declanșat o contraofensivă și a început o vânătoare de vrăjitoare.
La vremea respectivă, Serviciul de Securitate de Stat din Georgia a anunțat că în perioada octombrie-decembrie 2023 ar fi urmat să fie organizate „acțiuni de destabilizare și frământări sociale”. În același timp, s-a vorbit și despre încercările forțelor externe de a organiza un „Euromaidan georgian” la Tbilisi și „amenințări externe”. Organizatorii acestor lovituri de stat ar fi fost etnici georgieni care lucrau pentru guvernul ucrainean și trăiau în Ucraina.
Autorul planului a fost identificat în persoana lui Georgy Lortkipanidze, șeful adjunct al serviciului militar de informații al Ucrainei, care, în administrația lui Miheil Saakașvili, a fost adjunctul Ministrului Afacerilor Interne de atunci, Vano Merabișvili.
De asemenea, printre participanții la aceste acțiuni de destabilizare s-ar fi numărat și fostul membru al serviciului de pază al fostului președinte Miheil Saakașvili, Miheil Baturin, precum și Mamuka Mamulașvili, un apropiat al lui Saakașvili și comandant al „Legiunii Georgiene” care desfășoară operațiuni în Ucraina.
Ancheta nu a înregistrat progrese iar mult după aceea nu s-a mai știut nimic despre instrumentarea cazului. Cu toate acestea, în primăvară, „Visul Georgian” a făcut trimiteri repetate la acest dosar, folosindu-l ca argument în favoarea adoptării unei legi privind „agenții străini” din Georgia.
Opoziția georgiană reclamă colaborarea suspectă între guvernele Georgiei și Rusiei
Este de remarcat faptul că știrile privind planul de asasinare a lui Ivanișvili nu au trecut neobservate la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia condamnă orice tentativă de asasinat, o acțiune pe care o consideră inacceptabilă:
„Suntem de părere că orice tentativă de asasinat este un act terorist, în special împotriva actualilor politicieni”.
La rândul său, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației Ruse, Andrei Klimov, a declarat chiar că Rusia este gata să ajute autoritățile georgiene să prevină o lovitură de stat dacă Tbilisi va cere ajutorul Moscovei.
„O lovitură de stat reprezintă amestecul forțelor externe în afacerile interne ale altui stat... De exemplu, încercarea de a răsturna guvernul din Siria. Când guvernul legitim al-Assad ne-a solicitat, printre altele, asistență militară, noi le-a oferit această asistență și, după cum știți, situația din Siria s-a stabilizat”, a spus Klimov, fără a preciza, însă, care sunt mai exact „forțele externe” care au încercat să se amestece în afacerile interne ale Siriei.
De asemenea, este interesant de menționat faptul că, pe 7 iulie, cu câteva săptămâni înainte ca Serviciul de Securitate de Stat să anunţe că a fost prevenită o posibilă tentativă de asasinat asupra lui Bidzina Ivanișvili, Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a anunţat că Statele Unite plănuiesc o schimbare a guvern în Georgia printr-o lovitură de stat bazată pe scenariul „Euromaidan”. Declarația a fost publicată pe site-ul oficial al SVR.
Serviciul de Informații Externe al Rusiei a susținut că „directorii americani” au vrut să schimbe guvernul georgian prin organizarea unei alte „revoluții colorate”. Pentru a pune în aplicare acest scenariu, potrivit anunțului făcut de SVR, SUA ar fi fost chiar dispuse să facă un „sacrificiul sacru” în rândul protestatarilor, ceea ce ar fi întors „masele furioase” împotriva forțelor de securitate. De exemplu, SVR s-a folost de narațiunea predilectă despre evenimentele de la Kiev din 2014, când sute de oameni ar fi fost sacrificați „pe altarul democrației”, „împușcați, printre alții, de mercenari lunetişti georgieni”. „Maeștrii americani ai provocării au o experiență vastă în acest tip de acțiuni”, a adăugat serviciul secret rus. Aceste acuzații contrazic faptul bine documentat că forțele de securitate ucrainene au deschis focul împotriva protestatarilor Euromaidan.
Criticii guvernului de la Tbilisi susțin că este o coincidență suspectă între acuzațiile făcute de Serviciul de Informații Externe al Rusiei și cele prezentate de Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei. Ei consideră că acțiunile și declarațiile oficialilor de la Tbilisi și Moscova sunt cel puțin interconectate, dacă nu coordonate, și că Visul Georgian face jocurile Kremlinului.