Șefii armatelor din „Coaliția voluntarilor” discută joi la Londra ce va putea face această forță și unde ar fi cel mai bine să fie amplasată.
Schimbările în politica SUA cu privire la problemele de securitate ale Europei au provocat frământări în Letonia. În timp ce unii susțin că Statele Baltice au fost abandonate de un partener strategic major, alții insistă asupra necesității ca Europa să devină mai independentă din punct de vedere militar. Ambele părți sunt însă de acord că Statele Baltice trebuie să se bazeze mai mult pe propriile eforturi.
Semnalele SUA cu privire la Ucraina și la angajamentele trans-atlantice îi forțează pe europeni să-și regândească securitatea. Obstacole: costuri de sute de miliarde și boicotul extremiștilor.
Moscova vrea să se asigure că Ucraina nu va intra în NATO și că își va păstra neutralitatea.
Vizita lui Mark Rutte, un veteran al diplomației europene, are loc pe fondul temerilor că SUA se vor retrage din NATO.
Polonia și-a mai arătat intenția de a găzdui astfel de armement pentru a descuraja amenințările Rusiei
Washingtonul susține că testează dorința de pace a Moscovei cu un armistițiu de o lună
Kievul a acceptat un armistiţiu cu Rusia propus de americani la negocierile din Arabia Saudită
Țările participante sunt dispuse să asigure sau să sprijine o forță de pace în Ucraina.
Liderul sârbilor bosniaci şi-a înmulţit acţiunile şi apelurile voalate la secesiune.
Liderul de la Casa Albă vrea ca SUA să-i nu îi mai apere pe aliații care nu au cheltuit suficient pentru apărare.
Oficialul NATO a reafirmat angajamentul NATO și SUA față de Articolul 5.
Americanii au pledat la Munchen pentru extremiști, inclusiv cei din România, iar propagandiștii lui Putin au devenit fani Trump. Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Polonia are de ani de zile relații strânse atât cu SUA cât și cu Ucraina, ambele fiind văzute ca vitale pentru securitatea sa. Schimbările apărute în politica Washingtonului forțează Varșovia să-și regândească viitorul, dar politicienii polonezi par să nu reușească să treacă peste neînțelegerile dintre ei.
Majoritatea liderilor occidentali şi-au exprimat susţinerea pentru Ucraina şi poporul său.
Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru a opri răspândirea nazismului și pentru a împiedica un război al NATO împotriva sa, a scris propaganda pro-Kremlin la trei ani de la invadarea țării vecine.
Pare improbabil ca presiunile SUA (inclusiv tiradele președintelui Trump) să forțeze Kievul să accepte o pace injustă. Cum ziceau recent doi foști prizonieri la ruși, ucrainenii „nu se vor preda niciodată!”
Casa Albă a comunicat pe platforma X că președintele Donald Trump a reafirmat alința puternică dintre Polonia și SUA.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat într-o conferință de presă că este gata să părăsească funcția de șef al statului dacă asta aduce pace.
Un studiu arată că ar fi suficiente cheltuieli echivalente cu 1,5% din PIB, sub norma acceptată de NATO
În conferința de presă a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a fost întrebat despre scenariul revenirii la aliniamentul din 1997, care nu include România sau Bulgaria în NATO. Peskov a negat
Peste 4 ore a durat discuția între delegațiile rusă și americană care s-au întâlnit la Riad, Arabia Saudită
Europa se teme de o eventuală înţelegere între Trump şi Putin care ar afecta securitatea continentală.
Afirmațiile vin în contextul declarațiilor vicepreședintelui american J.D. Vance, legate de anularea alegerilor prezidențiale în țara noastră.
Prezent la reuniunea ministrilor apărării din statele NATO, șeful Pentagonului, Pete Hegseth a spus că SUA nu vor mai tolera o relație „dezechilibrată” cu aliații săi cărora le-a cerut să cheltuiască mai mult pentru apărare.
Președintele american a vorbit cu omologii săi rus și ucrainean despre încheierea războiului
Şeful guvernului este acuzat că apropie ţara de Rusia
Criza Groenlandei amenință solidaritatea în cadrul NATO și poate duce, indirect, la validarea agendelor expansioniste ale autocrațiilor. Este motivul pentru care e imperativ un compromis convenabil tuturor.
Forţele aeriene ale celor două state integrează capabilităţi semnificative în sprijinul apărării colective a NATO.
Valoarea totală a contractului este de aproximativ 8 miliarde de euro.