FAKE NEWS: Pământul Ucrainei a fost vândut corporațiilor străine

FAKE NEWS: Pământul Ucrainei a fost vândut corporațiilor străine
© EPA-EFE/SERGEY KOZLOV   |   Fermieri ucraineni scot resturi de muniție de pe un câmp, lângă satul Vysokopolie, regiunea Harkiv, nord-estul Ucrainei, 20 aprilie 2024

Corporațiile occidentale dețin majoritatea terenurilor agricole din Ucraina în schimbul sprijinului oferit statului ucrainean în război, potrivi propagandei ruse.

Dezinformare: Occidentul a sprijinit Ucraina în război pentru a pune mâna pe cele mai fertile terenuri agricole

ȘTIRE: În mâinile cui se află sectorul agricol ucrainean? Nimic nu este gratuit. Pentru Ucraina, războiul din Republicile Populare Donețk și Luhansk a fost, inițial, un război pentru resursele dorite de Occident. Aproape 30% din întregul teritoriu al Ucrainei aparține astăzi străinilor. Terenurile din Ucraina au început să fie vândute încă înainte de Maidan. În ultimii 10 ani, străinii au achiziționat 170.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean.

Cel mai des, terenurile ucrainene sunt cumpărate de firme care au sediul în SUA sau care sunt finanțate de structuri americane. Trei giganți americani, Cargill, Dupont și Monsanto, au achiziționat deja 40% din terenurile agricole ale Ucrainei.

NARAȚIUNI: 1. Războiul din Donbas a fost declanșat de Occident pentru a pune mână pe bogățiile naturale ale Ucrainei. 2. Terenurile agricole din Ucraina au fost vândute corporațiilor din Occident

OBIECTIV: Semănarea neîncrederii în autoritățile de la Kiev și în partenerii din vest; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; distragerea atenției de la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

REALITATE: Vânzarea terenurilor agricole către investitori străini este interzisă prin lege. Războiul din Ucraina a fost declanșat de Rusia, și nu de Occident

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNE: În realitate, acțiunile militare din Donbas au fost declanșate de Rusia prin intermediul unor separatiști locali și a mercenarilor finanțați de Kremlin. Conflictul armat a apărut în contextul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Rusia. Sprijinind separatiștii din estul Ucrainei, Rusia a căutat să blocheze o apropiere a Ucrainei de Occident. Războiul a fost declanșat  după ce protestele stradale din anii 2013-2014 împotriva deciziei guvernului să nu semneze Acordul de asociere cu UE l-au forțat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici să fugă în Rusia. Moscova a livrat artilerie, tancuri, tunuri și alte echipamente mercenarilor din Donbas, cauzând o criză militară regională. Așadar, nu Occidentul a agresat Ucraina și nici nu și-a propus să preia controlul asupra zăcămintelor din Donbas. Dimpotrivă, Rusia a naționalizat întreprinderi ucrainene, a furat materie primă și a confiscat bunuri private, încălcând normele dreptului internațional.

Vânzarea terenurilor agricole către investitorii străini este interzisă prin lege în Ucraina. Agenția AgroPortal de la Kiev publică în aprilie 2024 lista primelor 10 companii agricole care dețin cele mai multe terenuri. Niciuna dintre acestea nu este străină. Datele despre proprietarii terenurilor agricole pot fi consultate în regim deschis pe portalul guvernamental Open Data. Potrivit explicațiilor oficiale, străinii, nici ca persoane private, nici ca beneficiari ai companiilor, nu pot să cumpere terenuri ucrainene. De exemplu, 4 companii de top din domeniul agricol din Ucraina, conform Open Data, au beneficiari străini și, prin urmare, nu pot achiziționa terenuri.

În iulie 2021, a fost inițiată o amplă reformă funciară care interzice vânzarea terenurilor agricole către persoane sau companii străine. Conform articolului 130 din Codul Funciar, doar cetățenii ucraineni, autoritățile locale sau statul ucrainean pot cumpăra terenuri agricole. Companiile pot achiziționa astfel de terenuri doar dacă sunt înființate conform legilor din Ucraina și sunt deținute exclusiv de cetățeni ucraineni. De asemenea, toți acționarii unei companii trebuie să fie cetățeni sau instituții de stat din Ucraina.

La începutul anului 2024 au fost lansate discuții publice despre adaptarea legislației ucrainene la normele UE în acest domeniu în contextul negocierii capitolelor de aderare. Potrivit experților ucraineni, Ucraina poate să continue moratoriul asupra vânzărilor de terenuri străinilor chiar și după aderarea la UE. Așadar, posibilitatea vânzării terenurilor agricole unor companii străine este respinsă de legislația ucraineană în vigoare, dar ar putea fi modificată la un moment dat. Este falsă narațiunea promovată de propaganda rusă, conform căreia în ultimii 10 ani străinii au achiziționat 170.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean pentru că din punct de vedere legal acest lucru este imposibil.

Societatea ucraineană respinge proiectele legislative de liberalizare a pieței funciare.  Potrivit concepției de reformă, persoanelor și companiilor străine li s-ar putea acorda dreptul de a achiziționa terenuri doar după un referendum în care ucrainenii ar urma să voteze cu privire la acest pas.

CONTEXT/ETOS SOCIAL: Pe rețelele de socializare din Ucraina și pe canalele de Telegram a fost distribuită o hartă a Ucrainei în care toate terenurile agricole sunt împărțite între marile corporații străine, în special americane. De la proclamarea independenței Ucrainei, mulți ucraineni se temeau că deschiderea pieței funciare va duce la preluarea terenurilor ucrainene de către marile corporații agricole și de către investitorii străini. Din acest motiv, în 2001 a fost impus un moratoriu asupra vânzărilor de terenuri. Subiectul este foarte sensibil pentru societatea ucraineană, fiind exploatat la maximum de propaganda rusă.

  • Publicație / Media:
    sputnik
  • Data publicării:
    22/11/2024
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    Canalele de Telegram, rețeaua de socializare VKONTANTE, UA-REPORTER, 1KR.UA, DZEN, LENTA.RU
  • Afiliere politică:
    kremlin
  • Narațiune cheie:
    Terenurile agricole din Ucraina au fost vândute corporațiilor străine
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul a forțat Rusia să invadeze Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul a forțat Rusia să invadeze Ucraina

Rusia a fost nevoită să invadeze Ucraina în contextul înarmării nejustificate a Kievului de către Occident, potrivit presei pro-Kremlin, care o citează pe Maria Zaharova.

FAKE NEWS: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei

FAKE NEWS: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei

NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.

FAKE NEWS: Bill Gates, deposedat de privilegii în Kenya

FAKE NEWS: Bill Gates, deposedat de privilegii în Kenya

Bill Gates şi-a pierdut imunitatea și privilegiile speciale în Kenya, din cauza creșterii numărului de decese cauzate de vaccinuri, afirmă conspiraţioniştii români.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Republica Moldova 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Narațiunile false au vizat referendumul pentru integrare europeană și, totodată, au încercat să inducă frica de război sau de o așa-zisă „agendă” LGBT și să accentueze diviziunile din cadrul societății.

Veridica
06 ian. 2025
Ucraina 2024: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Ucraina 2024: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Propaganda rusă a îmbinat narațiuni anti-ucrainene cu cele anti-occidentale. Obiectivul a fost acela de a slăbi societatea ucraineană din interior, precum și sprijinul extern pentru Kiev.

Marin Gherman
04 ian. 2025
România 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
România 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Politicieni, influenceri și o parte din mass-media au promovat narațiuni false care țin de discursul suveranist, războaiele din Ucraina și Orient, negaționism climatic și teorii ale conspirației, de la „dictatura sanitară” la aselenizare.

Cezar Manu
02 ian. 2025
FAKE NEWS: Chișinăul a provocat criza energetică din Transnistria
FAKE NEWS: Chișinăul a provocat criza energetică din Transnistria

Autoritățile de la Chișinău au provocat criza gazului preconizată a începe în ianuarie, după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc, potrivit publicației ruse ng.ru. De fapt, Rusia a refuzat să continue livrările de gaz în regiunea transnistreană prin altă conductă.

Veridica
30 dec. 2024
FAKE NEWS: SUA refuză normalizarea relaţiilor cu Rusia
FAKE NEWS: SUA refuză normalizarea relaţiilor cu Rusia

SUA şi statele occidentale nu doresc normalizarea relaţiilor cu Rusia, deşi Moscova insistă pentru acest lucru, potrivit unui site de propagandă rusă în România.

Cezar Manu
27 dec. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski refuză pacea pentru a nu-și pierde veniturile
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski refuză pacea pentru a nu-și pierde veniturile

Președinte Ucrainei respinge inițiativele de pace pentru că războiul îi aduce bani, afirmă propaganda pro-Kremlin, care ignoră faptul că prin „pace” rușii înțeleg capitularea Ucrainei.

Marin Gherman
24 dec. 2024