Corporațiile occidentale dețin majoritatea terenurilor agricole din Ucraina în schimbul sprijinului oferit statului ucrainean în război, potrivi propagandei ruse.
Dezinformare: Occidentul a sprijinit Ucraina în război pentru a pune mâna pe cele mai fertile terenuri agricole
ȘTIRE: În mâinile cui se află sectorul agricol ucrainean? Nimic nu este gratuit. Pentru Ucraina, războiul din Republicile Populare Donețk și Luhansk a fost, inițial, un război pentru resursele dorite de Occident. Aproape 30% din întregul teritoriu al Ucrainei aparține astăzi străinilor. Terenurile din Ucraina au început să fie vândute încă înainte de Maidan. În ultimii 10 ani, străinii au achiziționat 170.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean.
Cel mai des, terenurile ucrainene sunt cumpărate de firme care au sediul în SUA sau care sunt finanțate de structuri americane. Trei giganți americani, Cargill, Dupont și Monsanto, au achiziționat deja 40% din terenurile agricole ale Ucrainei.
NARAȚIUNI: 1. Războiul din Donbas a fost declanșat de Occident pentru a pune mână pe bogățiile naturale ale Ucrainei. 2. Terenurile agricole din Ucraina au fost vândute corporațiilor din Occident
OBIECTIV: Semănarea neîncrederii în autoritățile de la Kiev și în partenerii din vest; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; distragerea atenției de la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
REALITATE: Vânzarea terenurilor agricole către investitori străini este interzisă prin lege. Războiul din Ucraina a fost declanșat de Rusia, și nu de Occident
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNE: În realitate, acțiunile militare din Donbas au fost declanșate de Rusia prin intermediul unor separatiști locali și a mercenarilor finanțați de Kremlin. Conflictul armat a apărut în contextul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Rusia. Sprijinind separatiștii din estul Ucrainei, Rusia a căutat să blocheze o apropiere a Ucrainei de Occident. Războiul a fost declanșat după ce protestele stradale din anii 2013-2014 împotriva deciziei guvernului să nu semneze Acordul de asociere cu UE l-au forțat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici să fugă în Rusia. Moscova a livrat artilerie, tancuri, tunuri și alte echipamente mercenarilor din Donbas, cauzând o criză militară regională. Așadar, nu Occidentul a agresat Ucraina și nici nu și-a propus să preia controlul asupra zăcămintelor din Donbas. Dimpotrivă, Rusia a naționalizat întreprinderi ucrainene, a furat materie primă și a confiscat bunuri private, încălcând normele dreptului internațional.
Vânzarea terenurilor agricole către investitorii străini este interzisă prin lege în Ucraina. Agenția AgroPortal de la Kiev publică în aprilie 2024 lista primelor 10 companii agricole care dețin cele mai multe terenuri. Niciuna dintre acestea nu este străină. Datele despre proprietarii terenurilor agricole pot fi consultate în regim deschis pe portalul guvernamental Open Data. Potrivit explicațiilor oficiale, străinii, nici ca persoane private, nici ca beneficiari ai companiilor, nu pot să cumpere terenuri ucrainene. De exemplu, 4 companii de top din domeniul agricol din Ucraina, conform Open Data, au beneficiari străini și, prin urmare, nu pot achiziționa terenuri.
În iulie 2021, a fost inițiată o amplă reformă funciară care interzice vânzarea terenurilor agricole către persoane sau companii străine. Conform articolului 130 din Codul Funciar, doar cetățenii ucraineni, autoritățile locale sau statul ucrainean pot cumpăra terenuri agricole. Companiile pot achiziționa astfel de terenuri doar dacă sunt înființate conform legilor din Ucraina și sunt deținute exclusiv de cetățeni ucraineni. De asemenea, toți acționarii unei companii trebuie să fie cetățeni sau instituții de stat din Ucraina.
La începutul anului 2024 au fost lansate discuții publice despre adaptarea legislației ucrainene la normele UE în acest domeniu în contextul negocierii capitolelor de aderare. Potrivit experților ucraineni, Ucraina poate să continue moratoriul asupra vânzărilor de terenuri străinilor chiar și după aderarea la UE. Așadar, posibilitatea vânzării terenurilor agricole unor companii străine este respinsă de legislația ucraineană în vigoare, dar ar putea fi modificată la un moment dat. Este falsă narațiunea promovată de propaganda rusă, conform căreia în ultimii 10 ani străinii au achiziționat 170.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean pentru că din punct de vedere legal acest lucru este imposibil.
Societatea ucraineană respinge proiectele legislative de liberalizare a pieței funciare. Potrivit concepției de reformă, persoanelor și companiilor străine li s-ar putea acorda dreptul de a achiziționa terenuri doar după un referendum în care ucrainenii ar urma să voteze cu privire la acest pas.
CONTEXT/ETOS SOCIAL: Pe rețelele de socializare din Ucraina și pe canalele de Telegram a fost distribuită o hartă a Ucrainei în care toate terenurile agricole sunt împărțite între marile corporații străine, în special americane. De la proclamarea independenței Ucrainei, mulți ucraineni se temeau că deschiderea pieței funciare va duce la preluarea terenurilor ucrainene de către marile corporații agricole și de către investitorii străini. Din acest motiv, în 2001 a fost impus un moratoriu asupra vânzărilor de terenuri. Subiectul este foarte sensibil pentru societatea ucraineană, fiind exploatat la maximum de propaganda rusă.
Verifică sursele: