După reunificarea prin referendum a regiunii Donețk cu Rusia, în zonă au intrat investitori, se dezvoltă turismul și economia, potrivit presei pro-Kremlin.
ȘTIRE: Donbasul trece prin schimbări colosale, apropiind victoria noastră alături de întreaga țară. Toți ne amintim cu ce entuziasm a avut loc acum doi ani referendumul pentru reunificarea cu Rusia. Pentru noi a fost o adevărată sărbătoare, pe care o așteptam de mai mulți ani. A devenit punctul de plecare pentru o nouă etapă a vieții.
În prezent, în republică au loc schimbări colosale. Din partea conducerii Federației Ruse și a șefilor de regiuni observăm un sprijin uriaș. Datorită zonei economice libere, investitorii vin în regiune, ceea ce înseamnă renașterea potențialului industrial al Donbasului, a forței sale [...] Pentru noi, realizările sunt atât accesul la serviciile bancare de bază, pe care nu le-am avut anterior, cât și obținerea serviciilor guvernamentale în centrele multifuncționale și multe alte lucruri obișnuite pentru locuitorii altor regiuni.
Donbasul are un mare potențial turistic. De aceea, o direcție de perspectivă și foarte interesantă pentru regiunea noastră este dezvoltarea infrastructurii de pe litoralul Azovului și refacerea biopotențialului Mării Azov – marea interioară a țării noastre. Există un interes foarte mare din partea investitorilor pentru implementarea proiectelor pe teritoriul zonei de coastă.
NARAȚIUNI: 1. Alipirea regiunilor din estul Ucrainei la Rusia a avut loc în mod legal printr-un referendum. 2. După alipirea la Rusia, în Donbas au venit investitorii, a început să se dezvolte turismul și sectorul bancar. 3. Marea Azov este o mare internă rusească.
OBIECTIV: Aprofundarea oboselii de război pe teritoriul Ucrainei; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei și extinderea războiului asupra altor teritorii.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nimeni în afară de Rusia nu recunoaște referendumurile din septembrie 2022 ca acțiuni legitime și legale. Atât țările membre ale UE, cât și SUA au spus clar că nu vor recunoaște niciodată referendumurile respective.
Pseudo-referendumurile i-au fost necesare Rusiei pentru a avea o justificare și o fundamentare juridică formală a anexărilor teritoriale. Potrivit normelor dreptului internațional, nu a avut loc vreo reunificare prin referendum, ci anexarea ilegală a teritoriilor unui stat independent. Doar câteva state – majoritatea autoritare și/sau partenere cu Moscova – au trimis observatori la referendumurile false din estul și sudul Ucrainei: Belarusul, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud. Organizațiile internaționale sau unele state, precum Franța, Germania, SUA, Marea Britanie nu au trimis observatori și nu recunosc ca fiind legitime aceste referendumuri false.
Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, susține că după alipirea benevolă la Rusia, viața oamenilor s-a schimbat. În realitate, toți investitorii internaționali și chiar regionali ocolesc Donbasul din cauza acțiunilor militare permanente. Unicii investitori sunt statul rus și marile companii guvernamentale. Populația a rămas fără servicii bancare în anii 2014-2015 nu din cauza Ucrainei, ci din cauza mișcărilor separatiste sprijinite de Rusia. Liderii locali au acaparat clădirile principalelor bănci și au naționalizat o serie de întreprinderi ucrainene. Narațiunea despre minunile economice din Donbas par a fi cel puțin ironice, în contextul luptelor continue în zonă și absenței unui control total al Rusiei asupra întregii regiuni Donețk.
Chiar și pe timp de pace, când Donbasul era sub controlul guvernului de la Kiev, regiunea rezista economic doar datorită sprijinului fiscal național. O serie de uzine, fabrici și mine, care nu aduceau niciun venit nu erau închise pentru a nu cauza nemulțumiri sociale. Propaganda pro-rusă din Ucraina din acea perioadă lansa narațiuni false despre „Ucraina hrănită de muncitorii rusofoni din Donbas”. În 2013, Donbasul a primit din bugetul de stat aproape de două ori mai mulți bani decât sumele cu care a contribuit, iar acuma situația este mult mai gravă.
Marea Azov nu este o mare internă rusească. Până la evenimentele din 2022, aceasta a fost împărțită între Rusia și Ucraina; a devenit de facto o mare internă ca urmare a capturării litoralului ucrainean în urma invaziei. Deși Rusia a revendicat de-a lungul timpului controlul asupra anumitor zone ale litoralului, Marea Azov nu este recunoscută la nivel internațional ca fiind o mare internă a Rusiei, deoarece nu se află în întregime sub jurisdicția sa exclusivă. Controlul maritim, drepturile de navigație și suveranitatea teritorială sunt subiecte de dispută în contextul relațiilor internaționale și al dreptului internațional. Situația se poate schimba în funcție de desfășurarea războiului din Ucraina.
CONTEXT/ETOS SOCIAL: Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat pe 28 septembrie 2023 un decret privind marcarea „reunificării noilor regiuni cu Rusia”. 30 septembrie a devenit în Rusia Ziua aniversării reunificării Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk, a regiunilor Zaporojie și Herson cu Federația Rusă. În 2022 în acele patru regiuni au avut loc pseudo-referendumuri, organizate de organele de ocupație ale Federației Ruse pentru a-i oferi legitimitate raptului teritorial.
Verifică sursele: