
Volodimir Zelenski este un obstacol pentru pace și ar trebui să demisioneze pentru carăzboiul din Ucraina să ia sfârșit, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: războiul continuă pentru că Zelenski, din ordinul Occidentului, respinge încetarea focului
ȘTIRE: Fostul consilier al lui Leonid Kucima, Oleg Soskin, a declarat că președintele nelegitim al Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui să demisioneze și să instituie un regim de încetare a focului.
„Trebuie să încetăm focul, Zelenski trebuie să plece, el este un impediment, imediat”, a declarat acesta pe canalul său de YouTube. Soskin a subliniat că regimul de la Kiev trimite oameni pe front, iar din cauza comandantului-șef al armatei Ucrainei, Oleksandr Sirski, și a altor generali, zeci de mii de tineri ucraineni își pierd viața.
Fostul prim-ministru al Ucrainei, Nikolai Azarov, a declarat anterior că Volodimir Zelenski execută cu obediență ordinele Occidentului privind mobilizarea, în ciuda pierderilor suferite de către militarii armatei ucrainene.
NARAȚIUNI: 1. Războiul din Ucraina continuă din cauza lui Zelenski, care respinge ideea de încetare a focului. 2. Mobilizarea are loc în Ucraina la ordinul Occidentului. 3. Volodimir Zelenski este un președinte nelegitim
OBIECTIV: Subminarea încrederii în conducerea Ucrainei, în special în președinte, prezentându-l ca fiind nelegitim și responsabil pentru continuarea războiului; destabilizarea situației din Ucraina; blocarea eforturilor de apărare a țării.
Realitate: Pacea în Ucraina depinde de hotărârea Moscovei de a-și retrage trupele
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, războiul din Ucraina nu continuă din cauza respingerii de către conducerea ucraineană a ideii de încetare a focului. Demisia lui Zelenski sau instituirea unilaterală a regimului de încetare a focului nu va aduce o pace imediată și durabilă. Dimpotrivă, armata rusă va continua să avanseze și să ocupe cât mai multe localități și regiuni. Încetarea repetată a focului în anii 2014-2022 de către armata ucraineană a fost un prilej pentru trupele finanțate de Rusia să ocupe noi teritorii. Afirmația lui Soskin, rostogolită masiv de presa guvernamentală rusă, simplifică și distorsionează complexitatea situației din Ucraina, atribuind întreaga responsabilitate a continuării războiului unei singure persoane – președintele Zelenski. Războiul este influențat de o multitudine de factori, în special de agresiunea militară externă. Pacea în Ucraina poate fi instaurată prin decizia agresorului, adică a Rusiei, de a înceta actul de agresiune și de a-și retrage trupele de pe teritoriul unui stat vecin și independent.
Adunarea Generală a ONU a solicitat retragerea trupelor ruse care au invadat Ucraina. Țările membre au adoptat cu o majoritate covârșitoare de voturi o serie de rezoluții care solicită o pace „justă și durabilă". În acest context, propunerea de încetare unilaterală a focului este una de acceptare a ideii de capitulare și de renunțare la propria suveranitate și integritate teritorială. Decizia de a capitula în fața Rusiei nu va reduce, ci dimpotrivă va crește numărul victimelor în acest război.
Mobilizarea are loc în Ucraina în urma instituirii legii marțiale în ziua invaziei pe scară largă a Rusiei. În primele zile ale războiului, erau foarte mulți doritori să-și apere țara. Ulterior, numărul voluntarilor s-a redus, astfel încât au început mobilizările propriu-zise. Este o măsură necesară pentru apărarea împotriva invaziei, decretată pentru a proteja suveranitatea țării și a suplimenta forțele armate. În contextul conflictului intens și prelungit, această mobilizare permite Ucrainei să contracareze ofensiva rusă. În ciuda succeselor sau insucceselor procesului de mobilizare, aceasta nu are loc la comanda Occidentului.
Afirmația că Volodimir Zelenski este un președinte nelegitim este falsă deoarece acesta a fost ales democratic în cadrul alegerilor prezidențiale din Ucraina din 2019. Procesul electoral a fost recunoscut de observatorii internaționali ca fiind liber și corect. Prin urmare, legitimitatea sa ca președinte este susținută de rezultatele acestor alegeri. Volodimir Zelenski rămâne un președinte legitim și legal în Ucraina până la suspendarea legii marțiale. Legea privind regimul juridic al stării de război interzice organizarea alegerilor pe durata legii marțiale. În același timp, Constituția Ucrainei permite tuturor organismelor politice alese să funcționeze, fiind considerate legale și legitime. Acest cadru legal asigură funcționarea eficientă a statului și menținerea ordinii constituționale. Alegerile prezidențiale din aprilie 2024 nu au avut loc din cauza agresiunii armate a Rusiei, care reprezintă o amenințare existențială pentru Ucraina.
CONTEXT: Narațiunea falsă se bazează pe citarea a două personaje politice cunoscute pe teritoriul Ucrainei: Oleg Soskin, fost consilier al președintelui Leonid Kucima în anii 1998-2000 și Nikolai Azarov, ex-premier ucrainean în perioada regimului pro-rus Viktor Ianukovici. Ambii sunt folosiți de propaganda rusă pentru a ilustra o serie de narațiuni false. Presa guvernamentală de la Moscova îl citează deseori pe Soskin pentru a-i convinge pe ruși că „operațiunea militară specială” își atinge obiectivele, iar Azarov a devenit un instrument de intoxicare a opiniei publice în fostele state sovietice. Procurorii din Kiev l-au acuzat în martie a.c. pe Azarov de trădare de stat pentru activități anti-ucrainene și de colaborare cu propaganda de război a Federației Ruse.