Moldova ar putea fi anexată de România și pregătește, împreună cu aceasta, un război în Transnistria, scrie pro-Kremlin. Subiectul e abordat și de purtătoarea de cuvânt MAE rus, care amenință și Marea Britanie.
România ar putea anexa în curând Moldova
„În curând, această țară nu va mai exista”. Occidentul a ochit o nouă țintă. RIA Novosti scrie că Moldova ar putea intra în componența României încă din mandatul Maiei Sandu. Cu o lună și jumătate înainte de alegerea președintelui Moldovei, liderii UE s-au apucat să-i convingă pe alegători să o realeagă pentru al doilea mandat pe Maia Sandu. Altfel, amenință ei, Rusia „va face ceva rău”. RIA Novosti analizează de ce au îndesit-o liderii occidentali la Chișinău. În luna august, capitala Moldovei a fost vizitată de cancelarul german Olaf Scholz, președinții Estoniei – Alar Karis, Lituaniei – Gitanas Nauseda, al Letoniei – Edgars Rinkevics. Președintele României, Klaus Iohannis, a sosit acolo de Ziua limbii române, fiind întâmpinat cu onoruri militare. Cu toții au făcut agitație electorală pentru Sandu, întrucât ea duce țara spre viitorul fericit european și o apără de odioasa Rusie. […] Nauseda a promis să împărtășească din experiența Lituaniei privind aderarea la UE și a atenționat asupra influenței nocive a Moscovei. […] Scholz a făcut declarații de aceeași manieră: „Știm cum încearcă politicienii proruși să destabilizeze țara voastră, mai ales pe fundalul alegerilor prezidențiale și a aderării Moldovei la UE”. […] După cum a explicat analistul politic moldovean Igor Tuleanțev, succesul Maiei Sandu este asigurat de propaganda de stat, care sperie oamenii cu „pericolul rus” și ademenește cu „viitorul european”. Dacă opoziția se va uni, autoritățile cu siguranță vor falsifica rezultatele. „De fapt, fără Sandu, Moldova cu siguranță nu va deveni antieuropeană sau antirusă. Va apărea posibilitatea de relansare a proceselor democratice. Cu Sandu, însă, există șansa pierderii statalității. Unirea cu România nu e deloc similară cu integrarea europeană”, explică politologul. Expertul Universității de finanțe de pe lângă guvernul rus, Denis Denisov, este convins că politica externă a Chișinăului nu depinde de alegeri. „Majoritatea adversarilor președintei nu îndeamnă la ruperea relațiilor cu UE. Pretendenții reali la putere susțin cursul de integrare europeană, însă cu prudență, nu atât de unilateral ca Sandu. Astfel sunt de așteptat schimbări de ordin tactic, nu strategic. Liderilor occidentali, însă, le place ceea ce se întâmplă acum, de aceea susțin plenar un politician cu care se pot ușor înțelege și care le este loial”, consideră el. Realegerea lui Sandu ar putea într-adevăr să grăbească românizarea țării, a adăugat Denisov. […]
Se pregătește un nou război în Transnistria
Bucureştiul şi Chişinăul ar putea elabora planuri privind atacarea şi ocuparea Transnistriei, a declarat pentru RIA Novosti, Andrei Safonov, deputat al Sovietului Suprem al Republicii Moldoveneşti Transnistrene nerecunoscute. […] „Occidentalii, românii şi „şoimii” de la Chişinău cu siguranţă elaborează planuri de atacare şi ocupare a RMN. Ei trebuie să alinieze Moldova în frontul antirusesc, să o implice în conflict, ca să ardă podurile pentru Moldova. Poporul din Moldova, însă, se opune ameninţării militare, majoritatea acolo nu sunt cetăţeni agresivi. De aceea regimul de la Chişinău este agitat, face presiuni asupra tuturor celor incomozi", a spus Safonov. Deputatul transnistrean consideră că în prezent nu pot fi excluse scenariile de atac asupra Transnistriei. Potrivit acestuia, în prezent Transnistria şi Găgăuzia împiedică autorităţile moldoveneşti să declare integrarea sau unirea cu România. De asemenea, el a menţionat că transnistrenii nu aspiră să devină parte a UE şi de aceea încurcă planurile occidentalilor privind instituirea controlului deplin asupra sud-vestului fostei URSS. […]
Zaharova: Moscova va aprecia provocările în Transnistria ca pe atacuri la adresa Federației Ruse, titrează Rossiiskaia Gazeta. Moscova va considera orice provocare la adresa cetățenilor ruși și a pacificatorilor din Transnistria drept atac asupra Rusiei, a subliniat reprezentanta MAE rus Maria Zaharova, în cadrul Forumului economic estic. Ea a amintit că în Transnistria locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ai Federației ruse. Actuala conducere moldovenească duce țara „pe calea dezastruoasă a Ucrainei”, conform scenariului antirusesc scris de Occident. În același timp, Moldova vrea „să scape” de prezența militară rusă în Transnistria, ignorând istoria conflictului regional și motivul pentru care Rusia și-a introdus contingentul de pacificatori. Zaharova a îndemnat-o pe președinta Moldovei Maia Sandu să recitească istoria propriului stat. „Poate că acolo își vor aminti ce a fost acum vreo două decenii și care puteau fi urmările”, a spus diplomata.
Moscova amenință Marea Britanie
Comentariul reprezentantei MAE rus M. Zaharova în legătură cu participarea Marii Britanii la pregătirea și executarea împreună cu regimul de la Kiev a atacurilor teroriste pe teritoriul Rusiei: Apar noi fapte care denotă implicarea profundă a Londrei în pregătirea și executarea actelor teroriste ale regimului de la Kiev pe teritoriul Rusiei. Astfel, în timpul cercetării părților componente ale dronelor utilizate de partea ucraineană pentru a ataca, la începutul lunii august a.c., depozitul de carburanți din raionul din regiunea Rostov, s-a stabilit că presetarea controlerelor de zbor ale dronelor a fost realizată pe teritoriul Marii Britanii, lângă or. Salisbury, în preajma sediului companiei Callen-Lenz GN și în or. Newport în Wells, în hangarele companiei Safran Seats GB. Ambele companii sunt specializate în dezvoltarea industriilor aeriene și cosmice. Dronele au fost asamblate în regiunea Kiev, raionul Vișgorod, și au fost lansate de pe pozițiile din apropierea or. Slaviansk, de pe teritoriul Republicii Populare Donețk controlat de forțele armate ucrainene. Calificăm aceste fapte ca pe o dovadă a susținerii din partea Londrei a metodelor teroriste de luptă utilizate de regimul de la Kiev. Toată responsabilitatea pentru continuarea vărsării de sânge îi revine Londrei, deopotrivă cu marioneta sa Kievul, pentru sponsorizarea de facto și participarea Britaniei în pregătirea atacurilor asupra infrastructurii civile și populației pașnice din țara noastră. Asemenea acțiuni distructive ale englezilor și dorința lor nestăpânită de a escalada conflictul sunt apreciate corespunzător de către organele competente ruse. […] Amintim că, în declarația MAE rus din 6 mai, am atenționat direct că drept răspuns la atacurile regimului lui Zelenski cu armament englezesc pe teritoriul țării noastre ar putea deveni ținte legitime orice obiective militare și tehnică britanică de pe teritoriul Ucrainei și de peste hotarele ei. Facem apel către Londra, care tinde să sacrifice poporul ucrainean și statalitatea ucraineană în interesul propriilor interese geopolitice, să înceteze imediat să susțină un regim monstruos și orice acțiuni care pot duce la escaladare.