Lovirea de către Ucraina a unor ținte pe teritoriul Rusiei arată natura teroristă a regimului Zelenski, potrivit presei pro-Kremlin, care o citează pe Maria Zaharova.
Propagandă: Atacurile Ucrainei reflectă natura teroristă a regimului Zelenski
ȘTIRE: Atacurile Ucrainei asupra regiunilor ruse de graniță demonstrează natura teroristă a regimului liderului ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Diplomata a declarat că pentru președintele Ucrainei „aplicarea metodelor teroriste a devenit un fenomen obișnuit și o normă de comportament”. „Pentru auto-conservare, el este dispus să facă orice sacrificii — să utilizeze resturile populației, să vândă bogățiile naturale ale Ucrainei și, dacă va fi necesar, să le pună la licitație”, a subliniat Zaharova.
Anterior, Zelenski i-a numit „experți de canapea” pe toți reprezentanții țărilor care fac apel la încetarea focului pe teritoriul republicii. El a declarat că oamenii care discută cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar care nu au luptat niciodată cu el, tind să elaboreze analize „fără o înțelegere profundă a războiului”.
NARAȚIUNI: 1. Atacurile Ucrainei asupra teritoriului rus reflectă natura teroristă a regimului Zelenski. 2. Liderii ucraineni vor ucide propria populație și vor vinde resursele naturale pentru a rămâne la putere.
OBIECTIV: Manipularea percepției publicului asupra conflictului din Ucraina prin demonizarea autorităților ucrainene; justificarea acțiunilor militare ruse și crearea de confuzie și incertitudine în spațiul informațional.
Realitate: Ucraina se apără și bombardează ținte din Rusia pentru a-i slăbi capacitatea de război
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Atacurile asupra teritoriilor rusești reprezintă un răspuns legitim la agresiunea militară a Rusiei, care a invadat Ucraina la scară largă în 2022. Aceste acțiuni sunt parte a strategiei de apărare națională a Ucrainei, menită să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a țării. În contextul unei invazii externe, utilizarea forței pentru a contracara amenințările atacatorului nu poate fi considerată terorism, ci, dimpotrivă, un act de legitimă apărare, consfințit de Carta ONU.
Mai mult, narațiunea conform căreia regimul lui Zelenski aplică „metode teroriste” ignoră contextul conflictului care durează din 2014. Autoritățile ucrainene sunt în căutarea unei soluții pentru a proteja populația de atacurile ruse, care au dus la distrugerea infrastructurii civile și la pierderi de vieți omenești. Astfel, acuzațiile de terorism sunt îndreptate împotriva unei țări care, în fața unei agresiuni neprovocate, luptă pentru a-și apăra cetățenii. Lovirea unor ținte pe teritoriul Rusiei este necesară pentru a-i slăbi capacitatea de război a și a reduce resursele disponibile pentru front. Cu cât mai multe ținte legitime vor fi distruse (de exemplu, lansatoare de rachete, aeroporturi militare etc.) cu atât populația ucraineană va fi mai puțin afectată de război, iar sistemul electric ucrainean nu va mai fi distrus în continuu.
Prin aceste acțiuni, Ucraina își propune nu doar să reducă resursele agresorului, dar și să întărească moralul populației și al forțelor armate, demonstrând că este capabilă să riposteze eficient și să desfășoare operațiuni în adâncul teritoriului inamic. Ucraina încearcă să compenseze diferențele de putere militară, efectuând lovituri precise asupra unor ținte strategice, solicitând sprijinul Occidentului în acest sens.
Purtătoarea de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, numește măsurile de mobilizare din Ucraina ca fiind acte de ucidere de către regimul Zelenski a propriilor cetățeni. Este ignorat faptul că fără invazia Rusiei asupra Ucrainei, mobilizarea generală și legea marțială nu ar fi fost decretate. Vânzarea resurselor naturale sau uciderea propriilor cetățeni nu au vreo logică pe termen lung și nu îi vor face pe liderii ucraineni să rămână la putere, după cum afirmă Zaharova. Astfel de acțiuni ar duce la pierderea legitimității și a încrederii din partea cetățenilor.
Acuzațiile de terorism sunt adesea folosite de propaganda rusă pentru a discredita Ucraina și pentru a justifica acțiuni militare sau politice împotriva acesteia, fiind una dintre strategiile clasice de propagandă. În plus, orice activități teroriste sunt interzise de legislația ucraineană, iar combaterea terorismului este o prioritate a Kievului la nivelul relațiilor internaționale.
CONTEXT: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul unei conferințe de presă că oamenii care propun Kievului încetarea focului fără garanții de securitate sunt „experți de canapea”. El a spus că aceștia nu au trăit niciodată războiul și nu înțeleg ce consecințe pot avea orice acorduri cu Federația Rusă. „Mai întâi încetarea focului, apoi vedem. Este o provocare înfricoșătoare pentru toți cetățenii noștri. Cine sunteți voi? Oamenii voștri mor? Ei acolo mor? Se distrug casele voastre? Despre ce vorbiți?”, a spus Zelenski. La Kiev și printre aliații Ucrainei există îngrijorări legate de faptul că următorul președinte al SUA, Donald Trump, i-ar putea forța pe ucraineni să accepte un acord cu dictatorul rus Vladimir Putin, care implică concesii teritoriale ample fără garanții de securitate.
Autoritățile ucrainene au sporit anul acesta presiunea asupra aliaților occidentali pentru a obține aprobarea utilizării unor arme avansate pe teritoriului Rusiei. Ucraina solicită partenerilor săi permisiunea de a folosi sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, precum rachetele britanice Storm Shadow sau rachetele americane ATACMS, pentru a viza ținte militare în adâncul teritoriului rus.
Verifică sursele: