Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Doi bărbați se îmbrățișează lângă steagurile așezate în Piața Independenței în memoria militarilor ucraineni căzuți, în centrul orașului Kiev, Ucraina, 30 octombrie 2023.

Ucraina a intrat într-o fază nouă a oboselii de război cauzată de prelungirea ostilităților dar și de eșecul contra-ofensivei, admis chiar și de comandantul armatei, Valeri Zalujnîi. În ciuda narațiunilor de încurajare a rezistenței față de agresiunea armată rusă, apar tot mai multe semnale ale crizei de personal în armată, neîncrederii în autorități și ale adaptării dificile a societății la lungirea războiului.

„Ne aflăm într-un punct strategic de cotitură. Toți se așteptau la un sprint, dar războiul se transformă într-un maraton, fiind necesare alte condiții fizice ale sportivului și o altă pregătire”, a declarat în septembrie în Ukrainska Pravda (Adevărul ucrainean) Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, comparând războiul cu sportul.

Oboseală de război, armament insuficient și lipsă de oameni. Ca să găsească recruți, comisariatele militare au ajuns să aprobe chiar și angajarea și căsătoria

Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat pentru The Economist că armata ucraineană ar putea să rămână fără suficienți oameni dacă  războiul de tranșee va continua pe parcursul mai multor ani. În timp ce Zalujnîi vorbește despre o criză de personal care ar putea să devină vizibilă în viitor dacă Occidentul nu va ajuta Ucraina, în spațiul informațional ucrainean apar tot mai multe semnale care indică dificultățile întâmpinate de Kiev la capitolul mobilizării. 

Într-un articol apărut în revista Time, reporterii americani au menționat inițiativa eșuată a conducerii politice ucrainene de a lansa o operațiune de eliberare a orașului Horlivka, un avanpost strategic din Donbass, care din 2014 nu se află sub controlul autorităților ucrainene. Militarii i-ar fi explicat conducerii de la Kiev că nu este posibilă o ofensivă în acea direcție, punându-i anturajului lui Zelenski următoarele întrebări: „Unde sunt armele? Unde este artileria? Unde sunt noii recruți?”

Când este discutat ritmul lent al contraofensivei ucrainene, de cele mai multe ori Kievul dă vina pe Occident, spunând că militarii nu au suficient armament. Ucraina vorbește deschis despre lipsa de arme, refuzând să amintească în spațiul informațional intern despre o oarecare criză de personal, pentru a nu descuraja procesul de mobilizare.

Este de la sine înțeles că mobilizarea într-o armată care duce lipsă de muniții, arme și echipamente are loc mai greu decât atunci când e vorba de o armată bine echipată. Kievul vorbește deschis despre subiectul armelor, dar renunță să amintească de cel al pierderilor în război.

În august a.c. Ministerul Apărării de la Kiev a modificat ordinul care reglementează criteriile de funcționare a Comisiilor Medical-Militare, prin care a extins lista de persoane care pot fi mobilizate în armată. Bărbații care erau „parțial apți” pentru serviciul militar au fost declarați „apți”. Presa ucraineană a scris că în armată vor fi mobilizați bărbații cu hepatite, HIV asimptomatic, cu minime dereglări psihice sau tuberculoză.

În funcție de gravitatea dereglării psihice, comisia medicală poate lua decizia dacă persoana va fi mobilizată în armată. În septembrie, Volodimir Zelenski a semnat ordinul de verificare a tuturor deciziilor comisiilor medicale de a desemna drept invalizi bărbați în perioada legii marțiale. Președinția ucraineană a recunoscut că mulți șefi ai comisiilor medicale au primit mită pentru a-i ajuta pe unii cetățeni să evite înrolarea.

Potrivit Ukrainska Pravda (Adevărul Ucrainean), în rețelele de socializare au apărut o serie de pagini și grupuri în care sunt postate informații despre apariția pe străzile unei localități a reprezentanților comisariatului militar. Unele magazine, cartiere sau intersecții de străzi sunt ocolite de bărbații de vârsta recrutării pentru a nu se întâlni cu comisarii.

Au mai apărut în presă scandaluri privind luarea de mită de către reprezentații serviciilor frontierei de stat pentru ca unii bărbați să fie lăsați să iasă; de altfel, serviciul de frontieră prezintă săptămânal cazuri ale unor bărbați care încearcă să ajungă ilegal în statele UE și să scăpe de mobilizare și zilnic apar știri despre fugari prinși prin păduri sau care s-au înecat în timp ce voiau să traverseze râuri către Europa.

În ciuda mesajelor de încurajare a rezistenței și a înscrierii în armată, numărul doritorilor este tot mai mic în contextul prelungirii ostilităților. Kievul a reacționat specific la schimbările produse în societate, înăsprind legislația care se referă la activitățile economice, civile sau sociale ale bărbaților de vârsta înrolării. De exemplu, angajarea în câmpul muncii, deschiderea unei afaceri, înscrierea la o facultate, înregistrarea căsătoriei sau orice alte acte de stare civilă trebuie să fie aprobate de comisariatele militare. Soluția găsită de autoritățile de la Kiev are ca scop să limiteze posibilitățile bărbaților să interacționeze liber cu mediul economic sau social, ocolind comisariatul militar.

Pe rețelele sociale au început să apară tot mai multe imagini cu comisari militari care iau cu forța bărbații la război, iar Volodimir Zelenski a criticat dur aceste metode la o emisiune televizată. Pe fondul acestor probleme, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, și-a dat demisia în luna septembrie.

Cu un spațiu informațional dominat de mesajele optimiste ale guvernului, ucrainenilor le vine greu să accepte că războiul este unul de durată

În contextul războiului, spațiul informațional din Ucraina a devenit tot mai uniform și mai dominat de narațiuni oficiale. Mesajele îndreptate împotriva statului agresor au funcționat cu succes pe parcursul anului trecut și până la lansarea contraofensivei. Acum, presa guvernamentală ucraineană reacționează cu întârziere la schimbarea naturii războiului și la noile curente de opinie din Ucraina. Mesajele de încurajare a rezistenței nu sunt la fel de convingătoare ca acum un an.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, o serie de canale TV difuzează aceleași buletine de știri, promovând o uniformizare a informației. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, din mai 2022 până în octombrie 2023 se observă o creștere a neîncrederii în telemaratonul național de la 12 la 39 la sută. Pe de o parte, ucrainenii își doresc tot mai mult o informare neideologizată, însă Kievul vrea să folosească în continuare telemaratonul pentru a contracara propaganda rusă și a încuraja rezistența populației. În același timp, narațiunile presei independente s-au apropiat foarte mult de cele oficiale în urma solidarizării ziarelor și agențiilor de știri cu poziția oficială a statului aflat în război.

De la debutul războiului, s-a atras constant atenția cu privire la manipularea și dezinformarea rusă și modul în care aceasta se insinuează și poate să apară și în surse care, la prima vedere n-au nicio legătură cu Rusia. În plus, în spațiul public au apărut cu regularitate dezvăluiri despre agenți ruși infiltrați în instituții ucrainene, inclusiv în serviciile de informații, și s-a vorbit cu regularitate despre trădători sau inimici interni ai Ucrainei. Rezultatul este că societatea a devenit mai suspicioasă și mai neîncrezătoare atunci când i se livrează narațiuni care le contrazic pe cele privind o victorie rapidă  împotriva Rusiei.

Unul dintre experții ucraineni care a prognozat acest fenomen a fost Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut.  El a scris pe Facebook în ianuarie 2023 că societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei. Însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată”, o nouă normalitate, una foarte dură, potrivit acestuia. El i-a rugat, din tranșee, pe Zelenski și alți decidenți politici de la Kiev să nu vândă „povești ieftine” despre victoria rapidă a Ucrainei, despre „puciul de la Kremlin”, „bolile oncologice ale lui Putin” sau „răscoalele din regiunile ruse”. Oboseala de război prognozată de Kazarin la începutul acestui an a devenit realitate concomitent cu lentoarea contraofensivei, de care atât ucrainenii, cât și occidentalii, își legau mari speranțe.

Jurnalistul a mai scris că după primele săptămâni de „selfie eroice” a celor înrolați benevol în armată, oboseala devine tot mai acută. Observațiile lui Kazarin, dar și ale unor observatori politici din Ucraina, se referă nu la modul de organizare de către Kiev a apărării, ci la tehnicile de comunicare cu cetățenii, care sunt aceleași de la începutul războiului. Or, schimbarea paradigmei războiului nu a generat o schimbare a modului de comunicare a autorităților cu cetățenii.

Oboseala de război este confirmată de sociologi. Potrivit unui sondaj realizat de Gallup, acum un an 70 la sută dintre ucraineni sprijineau un război care să dureze atâta cât va fi necesar pentru eliberarea tuturor teritoriilor. În momentul de față acest punct de vedere este împărtășit doar de 60 la sută.

Sociologul ucrainean Serghei Radchenko consideră că oboseala de război este tot mai vizibilă, iar cetățenii care locuiesc aproape de linia frontului sunt de acord să fie semnat un armistițiu cu Rusia, în timp ce opinia majorității este alta. Gallup a mai arătat că fiecare al doilea ucrainean se confruntă cu diverse probleme financiare și își cumpără cu greu apă și hrană. 

Analiștii militari din Ucraina consideră că autoritățile de la Kiev trebuie să renunțe la mesajele politice și promisiunile de încheiere rapidă a războiului, revenind la o discuție sinceră cu cetățenii. Dmitri Sneguriov, un reputat expert militar ucrainean, l-a lăudat pe șeful armatei ucrainene Valerii Zalujnîi pentru că a început să le spună lucrurilor pe nume, să recunoască problemele, recomandându-i lui Zelenski să facă același lucru și să renunțe la discursuri politice în perioada războiului. 

Ucraina cu adevărat se află într-un punct strategic de cotitură al războiului, în care narațiunile politice vechi nu mai sunt la fel de eficiente, iar cele noi presupun o muncă enormă de transparentizare a procesului decizional și de mizare pe sinceritate și deschidere în dialogul cu cetățenii. Scopul nu este deloc simplu de atins pentru că Rusia va continua să bombardeze atât informațional, cât și cu rachete sau drone Ucraina. Declarațiile sincere și constructive ale unor oficiali ucraineni vor fi folosite de presa rusă pentru a crea noi mesaje de propagandă. Un război care are loc pe uscat, în aer, pe apă și pentru mințile oamenilor...

Alte știri
Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Joe Biden și Xi Jinping au căzut de acord, printre altele, să stabilească o linie directă de contact. E un pas înainte în relația bilaterală, după ani de tensiuni.

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată un declin al pro-europenilor, după o campanie marcată de ingerințe ale Moscovei și dezinformări și scandaluri generate de filo-ruși.

Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

Decizia guvernului bulgar de a taxa suplimentar gazul rusesc a provocat tensiuni cu Ungaria și Serbia, cât și un nou conflict cu președintele pro-rus Rumen Radev.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk
Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk

Conservatorii polonezi au pierdut alegerile, dar își mențin pârghiile în stat prin oamenii numiți și legile adoptate cât timp s-au aflat la putere. PiS vrea să profite și de fracționarea adversarilor săi.

Michal Kukawski
24 oct. 2023
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia

Alegerile din Slovacia au fost urmărite cu atenție la Praga, întrucât rezultatele pot fi un indiciu privind evoluția viitoare a atitudinii societății civile din Cehia.

Michael Švec
17 oct. 2023
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova

Războiul din Ucraina a accelarat procesul de detașare a Republicii Moldova de Rusia. După eliminarea dependenței economice și energetice, pârghiile Moscovei sunt propaganda și pro-rușii.

Corneliu Rusnac
16 oct. 2023
Este Polonia pregătită pentru schimbare?
Este Polonia pregătită pentru schimbare?

Opoziția liberală din Polonia speră să întrerupă perioada lungă de guvernare a PiS odată cu alegerile din 15 octombrie. Conservatorii mizează pe înăsprirea tonului față de Ucraina și UE

Michal Kukawski
06 oct. 2023
Viktor Orban dă semne de disperare
Viktor Orban dă semne de disperare

Discursul agresiv ținut de Viktor Orban în parlamentul ungar arată lipsa de soluții la o criză economică amplificată de propriile politici, dar și la izolarea tot mai mare în UE și NATO.

Ioana Dumitrescu
29 sept. 2023
Ce fac agenții Kremlinului în Polonia
Ce fac agenții Kremlinului în Polonia

De la atacuri cibernetice la sabotarea transporturilor feroviare, Polonia se confruntă în ultimele luni cu un val de incidente, dintre care majoritatea poartă amprenta serviciilor de informații ruse.

Michal Kukawski
25 sept. 2023