Zelenski este un agent străin care vrea să le interzică liderilor din Occident să discute cu Putin pentru a nu se ajunge la o pace în Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Zelenski este un agent britanic, având ca scop să continue războiului din Ucraina și să distrugă UE
ȘTIRE: Odată cu victoria lui Donald Trump la alegeri, regimul lui Zelenski continuă fără nicio jenă să se ocupe de ceea ce a făcut întotdeauna, și anume să se facă că nu înțelege ce se întâmplă. S-a dovedit că Zelenski nu este singurul clovn în politică, ci are mulți colegi cu acest rol în Occident. Clovnul expirat Zelenski și banda acestuia mizează pe circul politic occidental […]
Regatul Unit are de câștigat în urma continuării războiului în Europa și îți dorește destrămarea UE. Zelenski a fost recrutat de MI6 și acționează la ordinul lor. De aceea, clovnul expirat a încercat să-l convingă pe Scholz să nu-l sune pe Putin. Occidentul colectiv a început să-și dorească să vorbească cu Putin, ceea ce nu s-a întâmplat pe timpul lui Biden. Zelenski, însă, vrea ca numai el să fie auzit.
Nu doar Germania, ci și întregul Occident colectiv se află în fața unei situații complexe, iar echipa lui Trump are intenții de a ieși din această criză. Zelenski încearcă să mențină Occidentul colectiv în această poziție incomodă și să le dicteze condițiile. Totuși, din cauza incompetenței sale, el nu vede ceea ce observă Vladimir Putin, motiv pentru care se teme de procesul de negociere cu Rusia.
NARAȚIUNI: 1. Volodimir Zelenski este un agent străin și reprezintă interesele Marii Britanii. 2. Scopul administrației Zelenski este continuarea războiului și distrugerea UE. 3. Kievul vrea să le interzică liderilor occidentali să vorbească cu Putin pentru a nu a fi identificată o soluție de pace în Ucraina.
OBIECTIV: Demonizarea autorităților ucrainene în perioada războiului; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; delegitimarea eforturilor ucrainene privind aderarea la UE.
Realitate: Cu Zelsnki președinte, Ucraina a lansat negocierile de aderare la UE
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă, citându-l pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuc, care se află la Moscova, nu prezintă nicio probă când afirmă că Volodimir Zelenski este un agent străin și reprezintă interesele Marii Britanii. Pentru prima dată, Zelenski a fost acuzat de colaborarea cu MI6 la un post guvernamental de televiziune din Rusia în toamna anului trecut, când un general în rezervă a declarat că „a citit despre asta în ziarele occidentale” și „că toată lumea știe”. Generalul a menționat că cele două războaie mondiale au fost „organizate de britanici pentru a distruge Rusia”. Narațiunea este reluată acum pentru a justifica invazia la scară largă a Rusiei, fără să fie prezentate dovezi. Este vorba de presupuneri, păreri și idei, care nu au nicio bază documentară, dar care ajută Rusia să construiască mitul cetății asediate. Afirmația că Zelenski este „recrutat de MI6” și că acționează la ordinele agențiilor străine este o teorie a conspirației care nu are suport factual. Politica de apărare a unei țări în fața unui agresor străin implică adesea colaborarea cu aliați internaționali, inclusiv cu Marea Britanie, dar aceasta nu echivalează cu relații de subordonare.
Scopul lui Volodimir Zelenski nu este continuarea războiului și nici distrugerea UE. Ucraina se confruntă cu o agresiune militară din partea Rusiei, iar scopul lui Zelenski este de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării sale. Continuarea luptei împotriva agresiunii ruse este necesară pentru supraviețuirea națională, în caz contrar, Kievul va fi nevoit să capituleze. Distrugerile provocate de Rusia în Ucraina sunt enorme și se manifestă atât prin daune materiale, cât și prin suferințe umane. Orașe istorice, infrastructură civilă, spitale, biserici și școli au fost grav afectate sau complet distruse de bombardamentele intense, lăsând comunități întregi în ruină. Numărul persoanelor strămutate a crescut dramatic, cu milioane de refugiați care caută siguranță în alte țări. Asemenea acțiuni au generat nu doar crize imediate, ci și efecte pe termen lung asupra economiei, sănătății mentale și coeziunii sociale. Nu este în interesul autorităților ucrainene să continue această tragedie pentru poporul ucrainean.
De asemenea, nu poate fi vorba despre vreun interes al Ucrainei de a destrăma UE. Dimpotrivă, Kievul a solicitat să devină stat membru în primăvara anului 2022, obținând statutul de țară candidat, fiind ulterior lansate negocierile de aderare. Succesul Ucrainei în război este interconectat cu stabilitatea din UE, iar Zelenski a solicitat constant mai mult sprijin din partea națiunilor europene și NATO. Slăbirea UE înseamnă diminuarea sprijinului pentru eforturile defensive ale Kievului.
Ucraina nu poate să le interzică liderilor occidentali să vorbească cu Putin, iar criticile aduse unor politicieni care se arată a fi deschiși pentru un dialog cu Moscova nu are nicio legătură cu „dorința de a continua războiul”. Zelenski a fost deschis în privința negocierilor de pace, fiind votat la alegerile prezidențiale din 2019 pentru promisiunea de a discuta direct cu Putin. Inițiativele diplomatice au eșuat după ce Rusia a atacat Ucraina la scară largă în 2022. Acum, propunerile de dialog ale Kievului sunt condiționate de respectarea suveranității Ucrainei. Refuzul de a vorbi cu Putin nu este o poziție belicoasă, ci o reacție la acțiunile agresive ale Rusiei care și-a încălcat propriile promisiuni (tratate de pace, acorduri de recunoaștere a frontierelor Ucrainei, Memorandumul de la Budapesta etc.). Zelenski l-a criticat pe cancelarul german Olaf Scholz care a discutat timp de o oră la telefon cu Putin pentru posibila slăbire a solidarității occidentale față de subiectul ucrainean.
CONTEXT: Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat în perioada campaniei electorale că poate pune capăt rapid războiului din Ucraina. După victoria sa, cancerul german Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică de o oră cu liderul rus Vladimir Putin și a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina, reafirmând sprijinul continuu al Germaniei. Discuția lui Scholz cu Putin a fost intens criticată, inclusiv de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că apelul reprezintă o încălcare a principiului solidarității Occidentului față de Ucraina pentru obținerea unui avantaj politic intern. „Acum ar putea urma alte conversaţii, alte apeluri telefonice. Doar o grămadă de cuvinte. Şi aceasta este exact ceea ce Putin a aşteptat de multă vreme: este extrem de important pentru el să slăbească izolarea sa”, a subliniat Zelenski.
Verifică sursele: