UPDATE: Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la 19 ani de închisoare

UPDATE: Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la 19 ani de închisoare
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   Opozantul rusă Alexei Navalny este văzut pe un ecran printr-un link video din colonia sa penală, în timpul unei audieri , la Curtea Supremă a Rusiei din Moscova, Rusia, 22 iunie 2023.

UPDATE: Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la 19 ani de închisoare

UPDATE: Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la 19 ani de închisoare, pentru „extremism”, după un proces cu ușile închise – anunță media internaționale. Potrivit acestora, cu tenacitatea sa obișnuită, activistul anticorupție în vârstă de 47 de ani le-a cerut rușilor, într-un mesaj difuzat de echipa sa, să „reziste” în continuare împotriva „găștii de trădători, hoți și ticăloși care au preluat puterea”. El consideră pedeapsa echivalentul unei "condamnări pe viață". Aceasta „se măsoară în funcție de durata vieții mele sau de durata acestui regim” (al președintelui Vladimir Putin) – mai afirmă  Navalnîi. Principalele țări occidentale au condamnat ferm sentința. Statele Unite au denunțat o hotărâre bazată „pe acuzații nefondate” și „încheierea nedreaptă a unui proces inechitabil”, iar Marea Britanie a acuzat justiția rusă de „dispreț” față de drepturile omului. Uniunea Europeană consideră sentința „arbitrară” și „inacceptabilă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, deja încarcerat pentru nouă ani, sub acuzația de fraudă, așteaptă, vineri, o noua condamnare, de data aceasta pentru „extremism”, infracțiune pentru care acuzarea a cerut 20 de ani de detenție. În ajun, el a spus că se așteaptă la o „condamnare lungă, stalinistă”. Procesul are loc cu ușile închise, în colonia penală IK-6 din Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova. Navalnîi (47 de ani) a fost închis imediat după întoarcerea în Rusia, la începutul anului 2021, după ce a supraviețuit unei otrăviri pe care o atribuie serviciilor de securitate ruse, ce ar fi acționat la ordinele Kremlinului. Navalnîi a devenit popular în special prin investigațiile sale privind corupția sistemului patronat de președintele Vladimir Putin și prin manifestațiile de protest pe care le-a inițiat. Fundația sa anticorupție (FBK) a fost interzisă tot în 2021, pentru așa-zis „extremism”.

Invazia și oligarhii

În august 2022, Navalnîi a denunțat ceea ce a numit lipsa sancțiunilor occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruși, pentru sprijinul acordat de aceștia regimului Putin și invaziei din Ucraina, declanșată pe 24 februarie. Într-un mesaj, plin de exemple, publicat pe conturile sale de socializare și citat de agențiile internaționale de știri, el spunea că doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși, conform clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent supuși sancțiunilor americane, europene sau britanice. „Nu prea mi se pare un război total împotriva oligarhilor lui Putin” - a comentat Navalnîi. Organizația sa anticorupție a întocmit o listă cu peste 6.000 de oficiali ruși acuzați că sprijină invazia din Ucraina.

Timp citire: 2 min