DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial

O femeie ține un afiș pe care scrie „Fără Rusia la Jocurile Olimpice” în timpul unui marș pentru pace la cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia, pe Promenade des Anglais din Nisa, Franța, 24 februarie 2024.
© EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER   |   O femeie ține un afiș pe care scrie „Fără Rusia la Jocurile Olimpice” în timpul unui marș pentru pace la cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia, pe Promenade des Anglais din Nisa, Franța, 24 februarie 2024.

Dezinformare: Sportivii ruși sunt discriminați din cauza nazismului și naționalismului occidental

Sportivii ruși sunt excluși de la Jocurile Olimpice din cauza nazismului occidental, care acuză nejustificat Rusia de agresiune împotriva Ucrainei, potrivit propagandei pro-Kremlin.

ȘTIRE: Sportul mondial este distrus prin excluderea din competiții a sportivilor ruși, consideră reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. „În primul rând este vorba de nazismul și naționalismul Occidentului care înlătură sportivii de la competiții din motive de sânge, naționalitate, apartenență geografică. În al doilea rând, are loc distrugerea sportului mondial prin excluderea unui stat care a făcut atât de mult pentru sport […]”, a spus Zaharova.

„Ne-au explicat că motivul este agresiunea noastră, dar noi știm foarte bine că nu are loc vreo agresiune a Rusiei asupra Ucrainei, ci un război hibrid al Occidentului împotriva noastră”, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE al Rusiei.

Realitate: Rusia a primit interdicția de a participa la JO pentru că a invadat Ucraina

NARAȚIUNI: 1. Rusia nu este un stat agresor, ci o victimă a războiului hibrid purtat de Occident. 2. Sportivii ruși sunt discriminați de Occidentul dominat de nazism, rasism și naționalism.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat 22 de sportivi ruşi şi 17 belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris. Pentru a fi invitaţi la Jocurile Olimpice, „sportivii individuali neutri” au trebuit să depăşească atât obstacolul calificărilor, cât şi o dublă verificare, de către federațiile internaționale și comisiile internaționale, a faptului că nu au sprijinit agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Autoritățile ruse au adus critici acestei decizii, acuzând CIO de discriminare și încălcarea principiilor olimpice fundamentale.

Pe de altă parte, Comitetul Național Olimpic și Ministerul Sportului din Ucraina au solicitat la începutul lunii iulie a.c. ca sportivilor ruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice de la Paris pentru că și-au exprimat sprijinul pentru armată, încălcând astfel principiul neutralității sportive.

OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; consolidarea imaginii promovate de propagandă că Rusia ar fi un stat înconjurat de inamici externi.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, Rusia este un stat agresor care a invadat neprovocată un stat suveran, ceea ce i-a adus condamnări din partea majorității statelor. Simultan cu războiul declanșat în Ucraina încă din 2014, Rusia s-a angajat și într-un conflict împotriva Occidentului, pe care a încercat să îl slăbească Vestul prin război informațional, propagandă, șantaj energetic și nuclear, spionaj și influențarea campaniilor electorale într-o serie de state.

După declanșarea războiului la scară largă, în 2022, Organizația Națiunilor Unite a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din Ucraina. În martie 2022, dintre cei 193 de membri ONU, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă (Rusia, Coreea de Nord, Siria, Eritreea și Belarus). Agresiunea Rusiei a fost condamnată de majoritatea organizaților internaționale, de către mediul academic și politic al lumii.

Excluderea echipei naționale a Rusiei de la diverse competiții sportive este o consecință directă a invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei. Organismele de conducere ale sportului la nivel mondial au decis să suspende sportivii ruşi şi belaruşi după debutul invaziei în februarie 2022. De asemenea,  locuitorii din Belarus și Rusia nu vor putea urmări la televizor Jocurile Olimpice din 2026 și din 2028, cele două țări fiind excluse de la licitația pentru dobândirea drepturilor de difuzare televizată.

Decizia Comitetului Olimpic Internațional nu are ca scop să distrugă sportul mondial, ci să reducă sprijinul comunității sportive ruse pentru regimul lui Putin și decizia acestuia de a invada Ucraina.

Tags: Ucraina , Rusia , Război în Ucraina , JO Paris
 • Publicație / Media:
  TASS
 • Data publicării:
  07/07/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SPORT RAMBLER, PNP.RU, SOK.FM, DZEN, GOVORITMOSKVA, canalele de Telegram din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial
Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 24 min
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române

Armata Republicii Moldova va fi subordonată celei a României, afirmă politiciein pro-ruși care prezintă eronat un document cu privire la operațiuni sub egida organizațiilor internaționale.

Veridica
Veridica
26 Jun 2024
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia

Planul de pace propus de Moscova este respins de Occident pentru că acesta visează o „înfrângere strategică” a Rusiei, sprijinind agresiunea Ucrainei asupra rusofonilor din Donbas

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Jun 2024
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia

Cu sprijinul Occidentului, Ucraina racolează migranți din Asia Centrală pentru a organiza un atentat terorist asemănător cu cel de la Crocus City Hall, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jun 2024
DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală
DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală

Printre fondatorii NATO s-au numărat ofițeri naziști germani, scriu canale moldovenești pro-ruse de pe Telegram. Acestea reiau și teza că Alianța și Statele Unite sunt criminale și agresive.

Veridica
Veridica
14 Jun 2024