Veridica publică știri din Ucraina încă de la fondare, situația din această țară fiind monitorizată de jurnaliștii specializați în actualitatea internațională din echipa de știri de la București, dar și de colaboratori ucraineni. Jurnaliști și experți ucraineni care au contribuit de-a lungul timpului la Veridica ne ajută să avem o mai bună înțelegere a actualității de la Kiev și să acoperim în profunzime cele mai relevante știri din Ucraina. Secțiunea Veridica de știri din Ucraina include analize, editoriale, materiale video, demontări ale unor narațiuni false, monitorizări ale presei. Sursele utilizate de echipa Veridica pentru realizarea materialelor despre Ucraina sunt atât locale – mass-media, colaboratori locali, surse ale acestora – cât și internaționale. Informațiile din și despre Ucraina sunt puse și într-un context mai larg, atât din punct de vedere geografic – local, regional, internațional – cât și din punct de vedere temporal: pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, este important să știm care au fost evenimentele anterioare.
Steve Witkoff pare să accepte validitatea referendumurilor organizate în teritoriile ocupate de ruşi.
Americanii lipsesc din grupurile de supraveghere sau trimit reprezentanți fără autoritate.
Țările europene sunt forțate să gândească o nouă arhitectură de securitate, pe fondul incertitudinilor aduse de noua politică SUA, scrie presa rusă independentă. Această arată și cum exportă Rusia propagandă.
Importantul aerodrom rus a fost lovit joi cu drone de armata ucraineană.
Ucraina a adoptat o lege care îi permite să organizeze provocări armate în regiunile unde sunt trupe rusești, ca Transnistria și Africa, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Casa Albă spune că ar fi cea mai bună protecţie pentru infrastructura energetică a Ucrainei
Subiectul a fost discutat la convorbirea telefonică cu Donald Trump
Președintele ucrainean subliniază liniile roșii din eventualele negocieri cu Rusia
Ministrul german al apărării a declarat că pretențiile Moscovei cu privire la oprirea sprijinului militar pentru Ucraina sunt inacceptabile.
După o convorbire care a durat aproape două ore între Vladimir Putin și Donald Trump, liderul de la Kremlin a fost de acord cu o încetare parțială a focului pentru 30 de zile asupra infrastructurii energetice.
Liderul de la Casa Albă a spus că a trebuit să forțeze Ucraina să facă ce trebuie.
Semnalele SUA cu privire la Ucraina și la angajamentele trans-atlantice îi forțează pe europeni să-și regândească securitatea. Obstacole: costuri de sute de miliarde și boicotul extremiștilor.
În urma „reunificării” cu Rusia, Crimeea a fost salvată de persecuțiile Kievului, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa pro-Kremlin la 11 ani de la anexarea peninsulei.
Politiciana pro-rusă pretinde că demersul reprezintă, de fapt, o amenințare cu moartea.
Președintele american nu a obținut încă acordul lui Putin pentru un armistițiu în Ucraina
Moscova vrea să se asigure că Ucraina nu va intra în NATO și că își va păstra neutralitatea.
UE este responsabilă de invazia rusă din Ucraina, din cauza minciunilor legate de aderarea Kievului la spaţiul comunitar, afirmă un senator al SOS România.
Președintele ucrainean a făcut aceste precizări imediat după summitul virtual pentru Ucraina, organizat de Marea Britanie.
Keir Starmer a găzduit o reuniune virtuală la care au participat 25 de lideri, inclusiv președintele interimar Ilie Bolojan.
Liderul de la Kremlin a ignorat , astfel, un mesaj lansat de președintele Donald trump în care îl ruga să le cruțe viețile.
Trimisul preşedintelui Trump a lipsit de la rundele recente de discuţii importante.
Au fost raportate pagube în capitala rusă şi la un complex petrolier de pe malul Mării Negre
Se poate observa continuarea represiunii împotriva persoanelor suspectate de diseminarea de informații care diferă de ideologia oficială a regimului Lukașenko.
Putin și-a exprimat îngrijorarea că acest armistițiu ar putea oferi Ucrainei posibilitatea de a se regrupa.
Washingtonul susține că testează dorința de pace a Moscovei cu un armistițiu de o lună
Rusia rămâne pe poziții intransigente înaintea negocierilor
Dacă vrea pace, Ucraina trebuie să se retragă din teritorii rusești ocupate, scrie presa pro-Kremlin, care minte că regiuni ucrainene invadate și anexate ilegal ar aparține Rusiei.
Statul paralel din România a distrus democrația printr-o lovitură de stat împotriva lui Călin Georgescu, scrie presa pro-Kremlin, care folosește narațiuni și terminologie identice cu cele ale extremiștilor români. Scopul „loviturii de stat” ar fi, potrivit propagandei, pregătirea unui război lansat de NATO contra Rusiei de pe teritoriul României.
Kievul a acceptat un armistiţiu cu Rusia propus de americani la negocierile din Arabia Saudită
Țările participante sunt dispuse să asigure sau să sprijine o forță de pace în Ucraina.