FAKE NEWS: Ucraina le interzice ortodocșilor să participe la slujba de Înviere

Ucraineni vopsesc ouă în timpul Festivalului Ouălor de Paște de la Kiev, Ucraina, 30 aprilie 2024.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Ucraineni vopsesc ouă în timpul Festivalului Ouălor de Paște de la Kiev, Ucraina, 30 aprilie 2024.

Susține jurnalismul independent

Kievul folosește războiul cu Rusia pentru a le interzice cetățenilor să vină la biserici de Paște și pentru a ataca tradițiile ortodoxe, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Crăciunul „schismatic” sprijinit de autorități, iar Paștele ortodox – boicotat

ȘTIRE: Schismaticii le solicită locuitorilor regiunii Zaporojie să boicoteze sărbătorile pascale. Episcopul Fotie, coordonatorul Eparhiei Zaporojie a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, i-a rugat pe enoriași să nu vină în lăcașele de cult în noaptea Învierii, informația fiind postată de Administrația Militară Regională.

Episcopul explică că apelul său se bazează pe unele considerente de securitate, iar rămânerea acasă ar însemna păstrarea vieții și a sănătății oamenilor.

În același timp, de Crăciun, mutat de Biserica Ortodoxă a Ucrainei pe 25 decembrie conform tradiției europene, locuitorii nu au fost rugați să rămână acasă, și nici de Paștele catolic din aprilie.

„Dacă mi-am pierdut rudele la război și toți cei dragi sunt în biserică, ce să fac?”, potrivit unui comentariu […].

„O trupă de teatru ieftină, cu un spectacol de amatori, care pentru a nu se face de rușine se refugiază în platforme mici online”, scriu alți cetățeni. 

NARAȚIUNE: Ucraina subminează valorile ortodoxe și le interzice cetățenilor să participe la slujba de Înviere

CONTEXT/ETOS SOCIAL: În 2019 Biserica Ortodoxă a Ucrainei a obținut Tomosul de recunoaștere a autocefaliei de la Patriarhul Bartolomeu din Constantinopol. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care sunt subordonați Patriarhiei de la Moscova, au refuzat să participe la procesul de constituire a unei biserici unite. Drept rezultat, în Ucraina există două biserici ortodoxe: cea autocefală (Biserica Ortodoxă a Ucrainei) și cea afiliată canonic Moscovei (Biserica Ortodoxă Ucraineană). Biserica Ortodoxă a Ucrainei are cele mai multe lăcașe de cult în regiunile din centrul și vestul țării, fiind slab reprezentată în est și sud.     

Fiind mult mai flexibilă și într-o colaborare strânsă  cu autoritățile încă de la începutul războiului, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a acceptat trecerea treptată la calendar iulian revizuit și sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie. Presa rusă folosește orice prilej informațional, inclusiv de sorginte militară, pentru a discredita bisericile ucrainene care au trecut la noul calendar sau pentru a prezenta autoritățile ucrainene drept niște instituții care se pronunță împotriva valorilor creștine, Moscova fiind nevoită să le vină în apărarea enoriașilor asupriți. Subiectul bisericesc este unul de bază în propaganda de război a Rusiei. Noua biserică ortodoxă este numită schismatică, uneori satanică.

OBIECTIV: Manipularea opiniei publice privind subiectul securității în zonele de front, creșterea neîncrederii în autoritățile ucrainene și în Biserica Ortodoxă a Ucrainei

Regiunea Zaporojie este bombardată de sute de ori pe zi de Rusia, iar Biserica nu își poate asuma răspunderea pentru securitatea enoriașilor în noaptea Învierii 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, nici autoritățile ucrainene și nici Biserica Ortodoxă a Ucrainei nu le-au interzis enoriașilor să participe la slujba de Înviere și nu se pronunță împotriva valorilor creștine. Știrea publicată în presa rusă scoate din context o declarație a Episcopului Fotie din Zaporojie, care se arată îngrijorat de deteriorarea situației din sud-estul Ucrainei și de intensificarea bombardamentelor Rusiei. Din acest motiv, în mesajul său, episcopul susține că Biserica nu poate garanta securitatea enoriașilor în noaptea Învierii și nu își poate asuma răspunderea dacă îi va invita pe ortodocși să meargă în masă la biserică. De aceea, locuitorii regiunii Zaporojie, sunt rugați să rămână acasă și să urmărească slujba Învierii în regim online.

Propaganda rusă citează paginile Administrației Militare Regionale Zaporojie, acuzând autoritățile că sprijină acest demers al „schismaticilor”. Presa pro-Kremlin omite să menționeze că regiunea e ținta constantă a atacurilor rusești – doar pe 29 aprilie a fost atacată de 254 de ori. În contextul unor bombardamente intense din partea trupelor ruse, mesajul către ucraineni de a fi atenți și nu a nu-și risca viațile în timpul unor evenimente de masă, interzise în perioada legii marțiale, este unul de manifestare a grijii față de cetățeni.

Subiectul insecurității, cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este prezentat ca un act de subminare a valorilor ortodoxe.

Presa rusă acuză Biserica și autoritățile că nu le-au interzis enoriașilor să vină la slujbă de Crăciunul pe stil nou sau de Paștele catolic, prezentând Kievul ca un inamic al tradițiilor ortodoxe. În realitate, comparația este falsă pentru că majoritatea bisericilor ortodoxe care au trecut la stilul nou nu se află în estul și sudul țării (în regiunile Zaporojie, Donețk etc.), ci în vest. În același timp, situația de securitate era mult mai stabilă în regiunea Zaporoje în decembrie 2023, de Crăciun, comparativ cu perioada actuală, după pierderea localității Avdiivka de către ucraineni. În Zaporojie există o singură biserică catolică, de aceea acuzarea autorităților ucrainene de încurajarea și sprijinul unor alte confesiuni în detrimentelor celei ortodoxe este una falsă.

Propaganda rusă îi citează pe oamenii nemulțumiți de apelul Bisericii ortodoxe, însă nici pe canalul de YouTube și nici pe pagina de Facebook citate de presa pro-Kremlin nu găsim vreun un comentariu în acest sens.

  • Publicație / Media:
    ukraina.ru
  • Data publicării:
    30/04/2024
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    SMI.TODEY, LV.SPUTNIKNEWS.RU, ZP-NEWS.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
  • Afiliere politică:
    Kremlin

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cătălin Gomboș

Cătălin Gomboș




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024