Biserica Ortodoxă din Ucraina a solicitat un dialog cu Patriarhiile de la București şi Constantinopol

Biserica Ortodoxă din Ucraina a solicitat un dialog cu Patriarhiile de la București şi Constantinopol
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   O vedere generală a mănăstirii Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, Ucraina, 19 octombrie 2023.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a trimis scrisori către Patriarhul Daniel și Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului pentru începerea unui dialog, se arată într-un comunicat al instituţiei. Biserica Ortodoxă a Ucrainei arată că apariția unor biserici subordonate altor țări ar putea produce o schismă în interiorul bisericii.

Decizia BOR urmăreşte refacerea comuniunii cu românii din Ucraina şi în plan religios

Reacția vine după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, pe 29 februarie, să susțină înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina care să fie subordonată Patriarhiei Române. Astfel, BOR a decis să binecuvânteze, să încurajeze și să susțină „inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei invocă jurisdicţia exclusivă pe teritoriul său canonic

În mesajul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei se invocă unul dintre principiile fundamentale ale ordinii și organizării canonice a Bisericii Ortodoxe, şi anume acela fiecare Biserică Ortodoxă locală are jurisdicție exclusivă pe teritoriul său canonic, recunoscut internațional. De asemenea, se mai arată în comunicat, Marele Conciliu de la Constantinopol din 1872 a stabilit că la baza formării structurilor canonice ale Bisericii nu poate sta exclusiv un principiu tribal, filieresc, „care nu unește credincioșii ortodocși, ci divizează Trupul unic al Bisericii și creează o schismă".

În Ucraina există un Vicariat pentru ortodocşii români

Instituţia de la Kiev precizează că, încă din iulie 2019, „ţinând cont de nevoile pastorale ale comunităților ortodoxe de limbă română din Ucraina, a fost constituit Vicariatul ortodox român al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru organizațiile religioase din Ucraina, cu un număr predominant de etnici români. Decizia a avut la bază modelul de organizare a vieții bisericești în parohiile Bisericii Ortodoxe Române cu un număr majoritar de etnici ucraineni.

Timp citire: 1 min