![Veridica.md: DEZINFORMARE: Republica Moldova nu vrea să lupte împotriva glorificării nazismului](https://www.veridica.ro/storage/12934/conversions/01JCND2V3CH0A55BQTD48PW5Z2-image.webp)
Reprezentanții autorităților de la Chișinău nu au susținut rezoluția Federației Ruse privind combaterea glorificării nazismului, votată în cadrul reuniunii celui de-al treilea Comitet al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ceea ce ar însemna că Chișinăul este împotriva luptei contra glorificării acestui regim totalitar, potrivit unei narațiuni false demontate de Veridica.md.
Dezinformare: Autoritățile de la Chișinău nu vor să susțină lupta împotriva glorificării nazismului, iar renovarea mormintelor ostașilor români este încă o dovadă în acest sens
ȘTIRE: „Moldova este contra luptei împotriva glorificării nazismului” – așa sună titlul unei știri difuzate la postul de televiziune „TSV” de la Tiraspol. „Moldova a votat împotriva rezoluției ONU privind combaterea glorificării nazismului. Documentul conține un apel privind nepermiterea revizuirii rezultatelor celui de-al doilea război mondial și a organizării oricăror sărbători solemne în onoarea reprezentanților regimului nazist și aliaților săi”, afirmă autorii materialului. Jurnaliștii din stângă Nistrului susțin că, cu câteva zile de votarea acestei rezoluții, în satul Ciuciulea din raionul Glodeni a fost inaugurat solemn cimitirul eroilor români căzuți în acțiunile pentru eliberarea Basarabiei în timpul celui de al doilea război mondial. „Așa în Moldova sunt numiți militarii care au luptat cot la cot cu naziștii”, mai afirmă autori materialului, iar copiii prezenți la acest eveniment „nu prea înțeleg ce se întâmplă, dar le sunt deja inoculate noile realități”. Tot în această cheie este prezentată și dezvelirea unui monument dedicat militarilor români în raionul Leova.
Realitate: Republica Moldova, alături de autoritățile de la Kiev și țările occidentale nu au susținut rezoluția Federației Ruse privind combaterea glorificării nazismului, deoarece prin acest document Moscova încearcă să justifice invazia în Ucraina
NARAȚIUNI FALSE: 1. Republica Moldova nu vrea să condamne glorificarea nazismului 2. Inaugurarea monumentelor dedicate militarilor români căzuți în acțiunile militare din 1941 ar însemna glorificarea nazismului.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul continuă să prezinte Chișinăul într-o lumină negativă, asociindu-l cu regimurile totalitare și creând impresia falsă că ar susține regimul nazist.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rezoluția Federației Ruse privind combaterea glorificării nazismului, adoptată la reuniunea ONU, nu a fost susținută atât de Ucraina și Republica Moldova, cât și de SUA, Canada și țările Uniunii Europene. „Condamnăm ferm folosirea abuzivă motivată politic a narațiunii anti-nazism și respingem fără echivoc utilizarea inexactă și înșelătoare a termenului „denazificare” pentru a justifica războiul inuman, crud și ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru subminează eforturile reale de combatere a neonazismului. La fel, și transformarea unei rezoluții care ar trebui să se ocupe de o problemă serioasă într-un vehicul de propagandă și dezinformare. Pe măsură ce agresiunea împotriva Ucrainei continuă, am văzut că Federația Rusă continuă să folosească și să abuzeze de forurile ONU pentru a răspândi această narațiune”, se arată în declarația delegației UE în care este argumentat refuzul de a susține acest document.
De asemenea, într-un comunicat al Comitetului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite publicat după reuniune se precizează că „mulți delegați și-au exprimat îngrijorarea că documentul elaborat de Federația Rusă continuă să fie folosit abuziv de Moscova pentru a-și justifica invadarea ilegală a Ucrainei sub pretextul neonazismului, calificându-l drept „un exemplu clar al eforturilor sale de a-și promova obiectivele geopolitice”.
Înainte de adoptarea rezoluției, a fost aprobat un amendament propus de Ucraina și alte țări în care se „ia act cu îngrijorare de faptul că Federația Rusă a încercat să-și justifice agresiunea teritorială împotriva Ucrainei pe baza pretinsei eliminări a neonazismului și subliniază că utilizarea pretextului neonazismului pentru a justifica agresiunea teritorială subminează serios încercările autentice de combatere a neonazismului” .
În acest context, amintim că în discursul său în care anunța invazia Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că este vorba de „o operațiune specială pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”, narațiune falsă devaluată de Veridica.
Autoritățile de la Chișinău au invocat, în repetate rânduri, evenimentele tragice cauzate de nazism și a existat și intenția ca pe data de 8 mai să fie marcată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
În Republica Moldova, de-a lungul, anilor au fost renovate și inaugurate mai multe monumente și cimitire ale eroilor români căzuți în acțiunile militare din 1941 pentru eliberarea Basarabiei după ocuparea din 1940 de către Armata Roșie în urma unui acord cu Germania nazistă.
CONTEXT: Tiraspolul, la fel ca Moscova, încearcă să asocieze autoritățile de la Chișinău cu regimurile totalitare.