PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor ca Zelenski să încheie războiul

Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky intră în sală pentru a susține o conferință de presă comună, Casa Albă, Washington, SUA, 12 decembrie 2023.
© EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS   |   Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky intră în sală pentru a susține o conferință de presă comună, Casa Albă, Washington, SUA, 12 decembrie 2023.

Susține jurnalismul independent

SUA nu vor mai sprijini Ucraina și îi cer președintelui Volodimir Zelenski să încheie cât mai repede războiul, potrivit presei pro-Kremlin.

Propagandă: Autoritățile americane îi cer lui Zelenski să încheie războiul din Ucraina

ȘTIRE: Lui Volodimir Zelenski i-au comunicat la Kiev vești neplăcute din SUA. Președintele nu mai poate conta pe sprijinul american care continuă să fie tot mai mic, iar Casa Albă, cel mai probabil, va insista asupra finalizării conflictului, a declarat fostul consilier al președintelui Ucrainei Leonid Kucima, Oleg Soskin, pe canalul său de YouTube.

„Zelenski, anulează legea marțială și negociază despre încetarea focului”, l-a sfătuit Soskin.

[…] funcționarii americani și europeni discută cu liderii de la Kiev despre posibilele consecințe ale negocierilor cu Rusia, inclusiv despre cedările pe care trebuie să le facă Ucraina pentru a fi acceptate negocierile de pace de către Moscova.

NARAȚIUNE: SUA îi solicită lui Volodimir Zelenski să încheie războiul din Ucraina

Realitate: Încheierea războiului depinde de Rusia, care a invadat statul ucrainean, și nu de autoritățile de la Kiev

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea publicată de agenția națională de presă RIA Novosti are ca obiectiv să manipuleze opinia publică din Rusia și Ucraina. Titlul nu corespunde cu textul știrii, fiind citate intenționat greșit unele surse internaționale. În spațiul informațional rusesc și în rețelele de socializare este promovat titlul acestei știri, potrivit căruia SUA îl sfătuiește pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, să încheie războiul cât mai repede pentru că ajutoarele occidentale vor fi întrerupte.

În timpul întâlnirii cu Volodimir Zelenski, președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor continua să sprijine Ucraina. Pe de altă parte, în ciuda susținerii Casei Albe, republicanii din Congres blochează un ajutor de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina întrucât încearcă să obțină de la administrația lui Joe Biden înăsprirea politicii față de migranții care intră în țară pe la granița cu Mexicul. Blocajul are loc și în contextul în care în unele cercuri politice din Occident – inclusiv din Statele Unite – s-a observat o slăbire a sprijinului pentru Ucraina, pe de-o parte în contextul în care aceasta nu a reușit să obțină progrese semnificative în timpul ofensivei din vara lui 2023, pe de altă parte pe fondul tentativelor unor formațiuni populiste de a exploata în scop electoral subiectul costurilor aduse de sprijinirea Ucrainei.

Existența unor discuții și manevre politice în Statele Unite (sau în alte țări occidentale) nu înseamnă însă că s-a luat vreo decizie ca Ucraina să nu mai fie sprijinită sau că i s-a comunicat Kievului că o astfel de decizie este iminentă; din contră, cel puțin deocamdată, Occidentul continuă să sprijine Ucraina și se consideră că actualele întârzieri de acordare a ajutorului sunt mai degrabă mici sincope decât semne ale unei schimbări de politică.

Întreaga narațiune falsă se bazează pe o declarație, citată incomplet, al consilierului fostului președinte ucrainean Leonid Kucima, sociologul Oleg Soskin, care de la începutul invaziei la scară largă promovează o serie de subiecte ale propagandei ruse pe canalul său de YouTube.  În loc să scrie în titlul știrii că un sociolog ucrainean pro-rus îi oferă sfaturi lui Zelenski, presa guvernamentală rusă scrie că veștile vin de la conducerea americană, ceea ce nu este adevărat. Narațiunea falsă este construită în jurul presupunerilor sociologului, fără să fie citat vreun reprezentat oficial al SUA.

Mai mult decât atât, știrea conține o serie de elemente de propagandă de război care justifică invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei. RIA Novosti scrie Ucraina trebuie să fie pregătită pentru cedări teritoriale dacă vrea ca Rusia să accepte pacea, adăugând că Volodimir Zelenski trebuie să încheie războiul la insistența SUA. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ștergerea unor localități de pe fața pământului, uciderea civililor și alte crime de război ale Kremlinului sunt puse între paranteze, iar victima este prezentată ca un agresor.

De fapt, încheierea războiului nu depinde de Kiev, ci de Moscova, care a invadat un stat vecin și independent. Potrivit Cartei ONU, Ucraina se apără de agresiunea armată a Rusiei, având dreptul inerent la autoapărare. Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei este o soluție legitimă de încheiere a războiului de cotropire din punct de vedere al dreptului internațional. Decizia de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei nu depinde de Kiev, ci de Moscova. Președintele Ucrainei poate accepta la un moment dat un armistițiu, însă nu poate decide de unul singur să încheie războiul care a fost declanșat unilateral de Rusia pe 24 februarie 2022.

Presa rusă reia și subiectul cedărilor teritoriale care ar trebui făcute de Ucraina sub presiunea Occidentului. În realitate, liderii occidentali au sprijinit planul de pace în zece puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care presupune restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Statele din Occident susțin integritatea teritorială a Ucrainei și consideră că Rusia trebuie să-și retragă trupele.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false apărute în presa pro-Kremlin privind sprijinul din Occidentul pentru Vladimir Putin. În vara acestui an, presa rusă scria că planul de pace al Rusiei, este tot mai susținut în UE. Potivit propagandei pro-Kremlin, NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial, în timp ce Rusia și China vor pace pe glob.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  21/12/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  GAZETA.RU, MK.RU, SMI.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA îi solicită lui Volodimir Zelenski să încheie războiul din Ucraina
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024