Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să-și retragă forțele din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Gebeshreit, cei doi au avut o convorbire telefonică de o oră și jumătate, în care șeful guvernului german i-a cerut liderului de la Kremlin să găsească o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor ruse și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. Cancelarul federal a subliniat că orice anexări de teritorii nu vor rămâne fără răspuns și nu vor fi recunoscute în niciun caz. Șeful guvernului german i-a cerut președintelui rus să-i trateze pe luptătorii capturați în conformitate cu prevederile dreptului internațional umanitar, inclusiv Convențiile de la Geneva, și să asigure accesul nestingherit pentru reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
Comunicatul Berlinului afirmă că în privința Centralei nucleare Zaporojie, Scholz a subliniat necesitatea de a-i garanta siguranța. El a cerut evitarea oricăror pași de escaladare și implementarea imediată a măsurilor recomandate în raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Scholz și Putin au discutat și despre situația alimentară mondială, care este deosebit de tensionată ca urmare a agresiunii ruse. Cancelarul a subliniat rolul important al acordului referitor la cereale, încheiat sub auspiciile ONU și i-a cerut președintelui Federației Ruse „să nu discrediteze acordul și să continue implementarea lui deplină”.
Varianta Kremlinului, apărută în presa rusă nu menționează apelul cancelarului german la retragerea trupelor și soluționarea diplomatică a războiului și nici problema anexării de teritorii. Se spune, în schimb, că președintele Putin i-a atras atenția lui Scholz asupra bombardamentelor ucrainene în orașele din Donbas și asupra încălcării flagrante a dreptului internațional umanitar de către partea ucraineană. Putin ar mai fi spus că Rusia asigură accesul Crucii Roșii la prizonierii de război. În problema centralei Zaporojie, președintele rus a vorbit despre măsurile luate în coordonare cu AIEA pentru a asigura protecția fizică a centralei, dar comunicatul nu face referiri la crearea zonei de securitate solicitată de organismul ONU pentru control nuclear. Pe de altă parte, președintele rus a subliniat disponibilitatea Federației Ruse de a fi un furnizor de energie de încredere și a repetat că problemele din aprovizionarea cu gaze a Europei prin Nord Stream 1 au fost cauzate de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei. Despre acordul asupra cerealelor, Putin a spus că a fost conceput ca un pachet, cu facilități și pentru ruși. El a declarat că Rusia este gata să livreze gratuit țărilor care au nevoie îngrășămintele blocate de sancțiuni în porturile europene.