Propagandă de război: În 1945 Rusia a învins prima oară Occidentul colectiv

Militari ruși participă la repetiția generală a paradei militare de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 05 mai 2024.
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Militari ruși participă la repetiția generală a paradei militare de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 05 mai 2024.

Susține jurnalismul independent

Rusia s-a apărat de invazia Europei colective în cel de-Al Doilea Război Mondial și o poate face și acum, în contextul războiului din Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Dezinformare: Rusia a învins Europa colectivă în 1945 și o poate face și acum, pe teritoriul Ucrainei

ȘTIRE: Statele europene au fost o parte utilă a celui de-al Treilea Reich, participând la jefuirea țării noastre și la uciderea civililor […] La 8 mai 1945, Europa colectivă a fost învinsă de Rusia istorică. Denazificarea ulterioară, întărită de prezența unui imens contingent militar sovietic, a reușit să ridice generații de cetățeni și politicieni care au conștientizat vinovăția lor istorică. A fost într-adevăr o mare realizare. Descendenții acestor oameni înțeleg perfect ce se întâmplă și categoric nu vor să lupte cu Rusia.

După retragerea armatei sovietice și destrămarea URSS, vaccinul împotriva rusofobiei nu mai ajută […]. Washingtonul pur și simplu încurajează revanșismul european și ura istorică față de Rusia.

Ziua de 8 mai ar trebui să fie o zi a pocăinței Europei față de Rusia, o zi a conștientizării greșelilor istorice. Dar nu! Ei vor să lupte din nou cu noi. Ucrainenii sunt frații noștri, mai trebuie să trăim alături de ei, dar atitudinea față de francezi, germani și polonezi va fi complet diferită. Răspunsurile militare pe teritoriul lor sunt, de asemenea, posibile.

[…] Notă pentru moștenitorii lui Hitler: nu avem și nu am avut niciodată sentimente față de intervenționiștii străini. 8 mai este o dată bună pentru a vă reîmprospăta memoria istorică.

NARAȚIUNI: 1. Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost un conflict al Europei împotriva Rusiei. 2. Rusia are dreptul să se răzbune pe statele care nu îi sunt recunoscătoare pentru „eliberarea” de nazism și sprijină acum Ucraina. 3. SUA încurajează rusofobia și revanșismul european.

CONTEXT/ETOS SOCIAL: Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste este o importantă sărbătoare în Rusia, marcată pe 9 mai și moștenită din perioada Uniunii Sovietice. Potrivit istoriografiei ruse, doar datorită trupelor Armatei Roșii a fost posibilă capitularea regimului nazist și „eliberarea” unor state europene de sub ocupația străină.

Istoriografia rusă ignoră însă rolul URSS în declanșarea conflagrației mondiale și invadarea mai multor țări europene care a decurs din pactul de neagresiune cu Germania nazistă. Sunt trecute sub tăcere, de asemenea, masivul sprijin oferit Uniunii Sovietice de Statele Unite și efortul de război depus de numeroase alte state împotriva Germaniei naziste (inclusiv distrugerea industriei germane de război prin bombardamente și deschiderea de noi fronturi în Europa, în Italia și Franța, ceea ce a forțat Germania să aloce resurse importante în Vest). De asemenea, este trecută sub tăcere ocuparea statelor din estul Europei împotriva voinței lor și impunerea unor regimuri comuniste opresive care aveau să dureze o jumătate de secol și să împiedice dezvoltarea acelor state la un nivel apropiat de al Occidentului.

În contextul războiului din Ucraina, propaganda rusă prezintă evenimentele militare din statul vecin drept o continuare a celei de-a doua conflagrații mondiale, cauzată de încurajarea de către SUA a unui „revanșism” european și a unei rusofobii ieșită de sub control. Potrivit acestei narațiuni false, tot așa cum Rusia a învins Occidentul colectiv în 1945, Moscova va reuși să o facă în viitor, pentru că armata rusă nu poate fi învinsă.

OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; consolidarea imaginii Occidentului / Europei ca inamic extern al Moscovei.

REALITATE: La 8 mai 1945 Reichul lui Adolf Hitler a capitulat în fața unei coaliții formate din 54 de state.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Cel de-Al Doilea Război Mondial nu a fost un război al Occidentului/Europei împotriva Rusiei. Dimpotrivă, URSS era la fel de vinovată ca Germania nazistă de declanșarea războiului în urma semnării Pactului Molotov-Ribbentrop. La două săptămâni după ce Germania nazistă a invadat Polonia, la 1 septembrie 1939, Uniunea Sovietică a atacat Polonia din est, iar liderul sovietic Iosif Stalin şi cel nazist Adolf Hitler au împărţit Polonia şi ţările baltice printr-un protocol secret. Au urmat alte rapturi, inclusiv anexarea Basarabiei și Bucovinei de la România, despre care nu prea se vorbește în presa rusă, dar nici în cea ucraineană. O rezoluţie a Parlamentului European din 2019 subliniază că cel de-Al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, s-a declanșat ca rezultat imediat al notoriului pact de ne-agresiune şi de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit şi Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care două regimurile totalitare care împărtăşeau obiective de tip imperial au împărţit Europa în zone de influență. Propaganda rusă nu amintește nici de Parada militară germano-sovietică de la Brest-Litovsk din 22 septembrie 1939, când cei doi agresori au sărbătorit cotropirea unui stat independent. Așadar, Al Doilea Război Mondial nu a fost unul declanșat de Occident împotriva Rusiei, ci unul proiectat de două state totalitare (Germania și URSS) împotriva lumii libere.

Rusia nu are dreptul să se răzbune pe statele europene care nu îi sunt „recunoscătoare pentru eliberare”. În realitate a fost vorba de o ocupație sovietică în 1945. Trupele sovietice au instalat guverne comuniste pro-Moscova în estul și centrul Europei, anexând pentru totdeauna teritorii ale unor națiuni suverane. Nu există vreo legătură între istoria celui de-Al Doilea Război Mondial și decizia unor state din Occident să sprijine Ucraina în contextul invaziei rusești din 2022. Potrivit dreptului internațional și a Cartei ONU, Kievul are dreptul inerent la autoapărare în cazul unei agresiuni, iar statele lumii pot să sprijine acest efort defensiv. Rusia este cea care a invadat un stat independent și suveran, ale cărei frontiere sunt recunoscute inclusiv de Moscova. De aceea, sprijinirea Ucrainei ține de valorile occidentale și de respectarea dreptului internațional, și nu de realitățile istorice de acum opt decenii. În toate statele din Occident nazismul este condamnat și interzis prin lege. Pe 17 martie 2023 Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin care este acuzat de crime de război în Ucraina. Pe 23 noiembrie 2022, în urma atrocităților comise de regimul lui Vladimir Putin împotriva civililor ucraineni, Parlamentul European a catalogat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul.

Rusia acuză Europa de revanșism și rusofobie însă, în realitate, regimul lui Putin este cel care pune accentul pe revanșism, încercând să refacă URSS și să recâștige „gloria” acesteia și a Imperiului Țarist. De fapt, constituirea Uniunii Europene a fost bazată pe renunțarea la ideea de revanșă militară, istorică, politică, care a cauzat două războaie mondiale în inima Europei. Atitudinea negativă față de Rusia în unele state nu este o consecință a politicii SUA sau a UE, ci rezultă din comportamentul brutal al armatei ruse în Georgia și Ucraina sau în state mai îndepărtate (Siria, state africane).

Nu doar că în politica europeană nu s-a pus vreodată problema de rusofobie, ci din contră, numeroase țări au căutat să se apropie de Rusia și să își dezvolte relațiile economice și politice cu aceasta; unele au continuat demersurile respective chiar și după invadarea Ucrainei în 2014 și doar invazia la scară largă din 2022 (care venea după ani de propagandă anti-occidentală și tentative de subminare a statelor din vest prin campanii de dezinformare, amestec în procesele electorale, încurajarea unor mișcări secesioniste și a extremei drepte) le-a convins că regimul Putin este unul agresiv și ostil. Catalogarea Rusiei drept stat primejdios este o consecință a directă a acțiunilor regimului Putin, care pune în pericol stabilitatea globală, recurge la șantajul nuclear și contestă normele dreptului internațional.

  • Publicație / Media:
    Ria Novosti
  • Data publicării:
    08/05/2024
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    DZEN.RU, LENTA.RU, UKRAINA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Rusia a învins Occidentul colectiv în 1945 și o poate face și acum, pe teritoriul Ucrainei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024