Rusia îngreunează călătoriile în străinătate pentru unii oficiali, de teamă că puterile ostile ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat – scriu agențiile internaționale de presă, care afirmă că informația le-a fost furnizată de numeroase surse rusești concordante.
Nici măcar în Uzbekistan sau Belarus
Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaților din ministere să nu părăsească deloc Rusia, nici măcar ca să viziteze așa-zise țări „prietene”, care nu au impus sancțiuni împotriva Moscovei după ce trupele acesteia au invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.
„Nu poți merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus” – le-ar fi spus o sursă reporterilor.
„Poți merge doar dacă ai permisiunea” – a adăugat aceasta.
Neîncredere în propriii oameni
Temerea că oficialii ruși ar putea fi prinși în capcană și forțați să dezvăluie secrete care afectează securitatea națională este principalul motiv care a condus la reguli mai dure, potrivit surselor invocate.
O altă îngrijorare este că acești oficialii vor fi, pur și simplu, reținuți în terțe state și apoi extrădați în Occident sau li se va oferi o înțelegere pentru a le dezvălui secrete.
Totul poate fi secret
Definiția unui „secret de stat” în Rusia era, deja, largă și a fost extinsă și mai mult după invadarea Ucrainei.
Aceasta include orice ar putea dăuna statului: nu numai informații militare, nucleare sau de securitate, ci și date despre rezervele, producția și consumul de resurse naturale, date despre export, unele politici economice, unele descoperiri științifice și orice detalii despre modul în care sunt protejate secretele.
Reciprocitate
Potrivit Moscovei, cetățenii săi, în special diplomații și oficialii, sunt urmăriți și hărțuiți de serviciile de securitate adverse atunci când călătoresc în Occident.
Diplomații occidentali se confruntă cu un tratament similar în Rusia – susțin , la rândul lor, surse din Vest.