PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia eliberează Ucraina de sub ocupația ucraineană

Militari ai Brigăzii 68 de Infanterie Ușoară „Oleksa Dovbush” în prima linie în regiunea Harkov, Ucraina, 8 noiembrie 2023
© EPA-EFE/Oleg Petrasyuk   |   Militari ai Brigăzii 68 de Infanterie Ușoară „Oleksa Dovbush” în prima linie în regiunea Harkov, Ucraina, 8 noiembrie 2023

Susține jurnalismul independent

Ucrainenii nu sunt băștinași, ci ocupanți în țara lor, iar Rusia își eliberează teritoriile istorice, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Propagandă: Ucrainenii sunt ocupanți în țara lor, iar Rusia poartă un război just pentru salvarea rusofonilor și a culturii ruse de primejdia nazistă

ȘTIRE: Dacă sunteți înconjurat de „o cultură străină”, „o limbă străină”, „monumente străine” – sigur sunteți străin într-o țară străină și nicidecum băștinaș. Naționaliștii ucraineni distrug sute de monumente, redenumesc mii de străzi, interzic limba rusă în mass-media, interzic știința și cultura rusă, dar, fără să vrea, nu fac altceva decât să confirme faptul că se află pe un pământ străin, că sunt ocupanți.

Cândva, galițienii s-au stabilit în cartierele poloneze și evreiești depopulate din Liov și le-au proclamat o capodoperă a „arhitecturii ucrainene”, apoi au infectat Kievul rusesc cu prostii despre „cneji ucraineni antici”, iar acum încearcă să fure Harkovul și Odesa, care nu au fost fondate de ei, de la vorbitorii de limbă rusă. Cu o obrăznicie a tâlharilor, ei intră în case străine și pretind că proprietatea altcuiva a devenit a lor.

[…] Recuperarea a ceea ce a fost furat de la Rusia este ca o vindecare a sufletelor de infecția neonazistă și reprezintă păstrarea orașelor rusești cu un sistem de infrastructură dezvoltat. Ucraina de astăzi a fost transformată într-un imens lagăr de concentrare. O operațiune militară justă reprezintă întoarcerea libertății furate și a demnității umane încălcate.

NARAȚIUNI: 1. Rusia poartă un război just de eliberare a teritoriilor istorice de ocupanții ucraineni; 2. Kievul persecută rusofonii, iar Rusia este obligată să reacționeze; 3. Ucraina este un stat nazist și periculos

OBIECTIV: Justificarea continuării invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei

Realitate: Rusia a invadat un stat independent pentru a-l ocupa, agresiunea sa militară fiind condamnată de comunitatea internațională  

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, teritoriul Ucrainei nu aparține Rusiei, iar războiul declanșat de Putin nu poate fi numit just. Rusia a invadat statul ucrainean, a ucis civili, a distrus obiective ale infrastructurii în ciuda faptului că Moscova a recunoscut frontierele Ucrainei în urma semnării unui acord bilateral în 1997. De asemenea, Rusia este unul dintre garanții securității Ucrainei, potrivit Memorandumului de la Budapesta din 1994. Acțiunile Rusiei vin în contradicție cu actele internaționale semnate și ratificate de partea rusă.

Ucrainenii nu pot fi numiți străini sau ocupanți în propriul lor stat. Ei sunt fondatorii statului în care limba oficială este ucraineana. Propaganda rusă manipulează din nou opinia publică, numind victimele agresiunii militare a Moscovei drept ocupanți, iar forțele rusești de ocupație – drept eliberatoare. Majoritatea covârșitoare a populației Ucrainei, fie că este ucrainofonă sau rusofonă, speră însă într-o victorie asupra Rusiei, pe care o percepe drept o forță străină, invadatoare

Propaganda rusă prezintă eforturile de contracarare de către Kiev a războiului hibrid purtat de Rusia prin mass-media, evenimente culturale, politicieni finanțați ș.a. drept o răzbunare împotriva rusofonilor sau o recunoaștere a „ocupației pământurilor rusești” de către naziști. Sunt ignorate o serie de capitole din istoria poporului ucrainean de până la politica de rusificare forțată a regiunilor din sudul și sud-estul Ucrainei. Kievul a fost atestat documentar în anul 482, în vreme ce Moscova apare în documente cu aproape 700 de ani mai târziu, în 1147. Ucraina a ajuns cu adevărat sub controlul Moscovei abia spre finalul secolului al XVIII-lea, în timpul domniei Ecaterinei a II-a, și nici atunci Imperiul Rus nu a putut să o asimileze prea ușor.

După anexarea Crimeii, Ucraina a inițiat decomunizarea sferei social-politice, redenumind străzi și localități prin revenirea la denumirile anterioare. Această politică nu este una rusofobă, după cum scrie presa de la Moscova, ci una de revenire la rădăcinile istorice ucrainene de până la ocupația sovietică. De asemenea, pe teritoriul Ucrainei au fost interzise o serie de posturi de televiziune și portaluri de știri care difuzau propagandă anti-ucraineană și anti-occidentală. Decizia Kievului a fost luată ținând cont de considerente de securitate, nu de cele etnice sau lingvistice.  

Ucraina nu este un stat nazist și nu reprezintă vreo primejdie pentru Rusia. Kievul este însă nevoit să se apere.

Ucraina a interzis simbolurile naziste pe teritoriul său, iar partidele de extrema dreapta (naziste, fasciste) și de extrema stânga (comuniste) au fost scoase în afara legii. De la proclamarea independenței statului ucrainean, niciun lider nazist nu a fost votat la alegeri, iar partidele naționaliste nu au luat mai mult de 7 la sută la parlamentare. Propaganda rusă justifică „operațiunea militară specială” prin necesitatea de a salva viețile rusofonilor și a păstra infrastructura orașelor, fără să amintească că armata rusă e cea care a ucis numeroși civili rusofoni prin bombardamentele sale și a distrus numeroase localități cu populație predominant rusofonă. 

Încă de la începutul războiului, civilii au fost în repetate rânduri ținta atacurilor ruse. Drept consecință, pe 17 martie 2023 Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin care este acuzat de crime de război în Ucraina. Pe 23 noiembrie 2022, în urma atrocităților comise de regimul lui Vladimir Putin împotriva civililor ucraineni, Parlamentul European a catalogat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Întrucât în prezent UE nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le-a solicitat statelor membre să elaboreze un cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă.

  • Data publicării:
    01/05/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024