Svetlana Tihanovskaia: „Soarta Ucrainei și a Belarusului sunt strâns legate”

Svetlana Tihanovskaia: „Soarta Ucrainei și a Belarusului sunt strâns legate”
© Sviatlana Tsikhanouskaya   |   Sviatlana Tsikhanouskaya în timpul festivalului TUTAKA din Uroczysko Boryk lângă Gródek (13.07.2024)

La 20 iulie s-au împlinit 30 de ani de la instaurarea regimului lui Aleksandr Lukașenko. În urmă cu patru ani, stabilitatea sa politică în Belarus a fost grav subminată de proteste în masă: atunci, belarușii cu vederi democratice au cerut organizarea de noi alegeri și au susținut-o pe Svetlana Tihanovskaia. Dispersarea manifestanților a fost urmată de o represiune brutală ce i-a forțat pe mulți dintre ei să plece în străinătate, inclusiv pe liderul forțelor democratice. Veridica a discutat cu Tihanovskaia despre starea actuală a opoziției, despre eliberarea deținuților politici și despre așteptările pe care putem să le avem de la alegerile prezidențiale din Belarus de anul viitor.

„Am reușit să transmitem întregii lumi că Lukașenko nu reprezintă Belarusul”

VERIDICA: Care sunt principalele direcții de acțiune ale forțelor democratice în acest moment?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Principalele noastre obiective din 2020 încoace sunt eliberarea tuturor prizonierilor politici și organizarea de noi alegeri corecte și libere. Deși aceste rezultate nu au fost încă atinse, am reușit să facem progrese semnificative în ultimii patru ani.

În primul rând, am reușit să transmitem întregii lumi că Lukașenko nu reprezintă Belarusul. Timp de aproape 30 de ani, această țară a fost percepută ca o parte integrantă a Rusiei. Acum, toată lumea înțelege clar că Lukașenko a târât Belarusul într-un război și îi vinde suveranitatea, în timp ce belarușii își apără independența și așteaptă o nouă fereastră de oportunitate pentru schimbare. De asemenea, am reușit să arătăm că limba și cultura belarusă sunt diferite de limba rusă. Pentru partenerii noștri străini a devenit evident că suntem pe punctul de a ne pierde identitatea națională, că tot ceea ce este belarus este pur și simplu distrus de regim.

O realizare importantă a fost faptul că în decursul ultimilor ani partenerii noștri internaționali nu au revenit la cooperarea cu regimul lui Lukașenko; forțele politice preferă să lucreze cu noi.

„Atunci când Ucraina va învinge, forțele europene trebuie să îi sprijine și pe belaruși”

SVETLANA TIHANOVSKAIA: De asemenea, depunem eforturi pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru crimele comise în Belarus. Aceasta este o misiune lungă și dificilă și ni se pare că în această privință există o lipsă de voință politică din partea aliaților noștri. În ciuda existenței unor dovezi ale crimelor comise, nu sunt deschise dosare penale. Dar continuăm să lucrăm în acest sens, iar noile sancțiuni împotriva regimului, deși nu sunt impuse atât de des pe cât ne-am dori, sunt totuși adoptate.

O realizare importantă a fost faptul că lumea nu a uitat de Belarus. În lume apar noi situații de criză, dar noi insistăm că soarta Ucrainei și a Belarusului sunt legate, că o problemă nu poate fi rezolvată fără rezolvarea celeilalte.

VERIDICA: Ce vreți să spuneți?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Uneori am impresia că toate forțele țărilor europene sunt mobilizate pentru a ajuta Ucraina, și eu susțin pe deplin acest lucru. Una dintre principalele mele poziții în cadrul întâlnirilor cu partenerii străini este că Ucraina trebuie să primească tot ce are nevoie pentru a învinge. Dar atunci când Ucraina va învinge, ei trebuie să îi sprijine și pe belaruși, pentru că aceasta va fi tocmai acea fereastră de oportunitate despre care se vorbește atât de mult. Problemele noastre nu pot fi rezolvate separat, deoarece pierderea Belarusului va fi o amenințare constantă atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii noștri occidentali. Destinele noastre sunt strâns legate între ele.

Uneori aud îngrijorări că, în cazul unor negocieri între Ucraina și Rusia, Belarusul ar putea fi lăsat la mila Rusiei. De aceea, am căutat să obțin sprijinul liderilor democrați pentru a mă asigura că astfel de discuții nu vor avea loc fără belaruși. Fără „fotolii goale” - fără discuții pe la spatele nostru. Belarușii ar trebui să decidă singuri viitorul țării lor.

„Victoria Ucrainei îl va slăbi pe Putin, iar atunci multe vor depinde de belaruși”

VERIDICA: Am înțeles corect că sfârșitul războiului din Ucraina este văzut ca cea mai probabilă oportunitate pentru o schimbare de regim în Belarus?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Ar trebui să înțelegem că există multe scenarii. Victoria Ucrainei nu înseamnă o schimbare automată a regimului din Belarus. Acest lucru necesită multă muncă. Victoria Ucrainei îl va slăbi pe Putin, iar atunci multe vor depinde de belaruși și de acțiunile lor la un moment dat. Este foarte important să acționăm prompt pentru a nu permite ca Lukașenko să fie înlocuit de un lider pro-rus. Și trebuie să ținem cont de echilibrul de forțe din Rusia.

VERIDICA: Ați elaborat deja această strategie de acțiune?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Din punct de vedere strategic, trebuie să slăbim cât mai mult posibil regimul actual, atât economic, cât și politic, să consolidăm legitimitatea forțelor democratice și a societății noastre ca întreg. Atunci când tehnocrații și miniștrii vor realiza că Lukașenko și administrația sa sunt slăbiți din punct de vedere politic, ei vor avea de ales: să se alăture forțelor democratice sau să caute ajutor de la o Rusie slăbită.

Sunt sigur că mulți oameni, inclusiv tehnocrații și cei apropiați de putere, înțeleg valoarea suveranității și independenței Belarusului. Ei vor lua partea celor puternici. Și în acel moment va trebui să luăm situația în propriile mâini. Poate că vom asista la începerea unor negocieri, dar nu cu Lukașenko, ci cu cineva dintre oficialii regimului care doresc, de asemenea, schimbări.

„Trebuie să menținem Belarusul pe ordinea de zi”

VERIDICA: Se pare că atât timp cât în Ucraina se poartă un război, iar Lukașenko îl sprijină pe Putin, forțele democratice din Belarus sunt în impas?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Pentru mine, impasul este atunci când te lovești de un zid și nu mai poți face nimic. În timp ce noi avem multe sarcini de îndeplinit. Una dintre ele este să menținem Belarusul pe ordinea de zi, să reamintim despre prizonierii politici și încălcările drepturilor omului. Trebuie să ne convingem partenerii să continue presiunea economică asupra Belarusului, pentru ca aceștia să înțeleagă de ce este necesară. Presiunea prin sancțiuni nu este o soluție ușoară; nu trebuie să ne așteptăm la rezultate rapide. Știm că Lukașenko folosește diverse portițe pentru a eluda sancțiunile și trebuie să le explicăm partenerilor noștri cum o face. Ultimele sancțiuni au fost adoptate în urmă cu un an, acum se discută următorul pachet. Acest lucru necesită acordul tuturor celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, ceea ce este foarte dificil.

„Sancțiunile nu funcționează eficient, o măsură radicală ar putea fi închiderea traficului de mărfuri între Belarus și Europa”

VERIDICA: Cum evaluați eficiența sancțiunilor ca strategie? Ați menționat că nu trebuie să ne așteptăm la rezultate rapide, dar cum evaluați abordarea actuală?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Dacă ar fi să privim sancțiunile în mod izolat, da, ele nu vor funcționa. Ele ar trebui să facă parte dintr-o strategie mai amplă de izolare politică, care să facă din acest regim un paria în ochii lumii. În prezent, sancțiunile nu funcționează eficient: Belarus găsește modalități de a le eluda prin reetichetarea produselor, și Europa este conștientă de acest lucru. Este nevoie de un organism care să controleze acest proces. O măsură radicală ar putea fi închiderea traficului de mărfuri între Belarus și Europa: aceasta ar lovi puternic regimul și aliații săi, care ar începe să ceară eliberarea prizonierilor politici.

„Cei peste 200 de prizonieri politici trebuie să fie eliberați necondiționat”

VERIDICA: Haideți să vorbim despre ei. Vi se reproșează adesea că nu încercați să inițiați un dialog între Uniunea Europeană și Lukașenko pe această temă. Este adevărat?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Discutăm constant cu partenerii noștri străini despre nevoia de dialog. Aceasta este suferința noastră comună, inclusiv a mea personală (soțul Svetlanei este unul dintre prizonierii politici - n.r.). Am apelat la ONU, Crucea Roșie, Tibet și Vatican pentru a ne ajuta să stabilim un canal de comunicare. Dar este imposibil să ajungi la un acord cu cineva care nu este deloc interesat de discuții. Lukașenko va deveni interesat doar atunci când regimul va slăbi. Poziția noastră fermă este că belarușii nu pot fi o monedă de schimb. Știm că răscumpărarea prizonierilor politici poate duce la noi arestări. Un regim slăbit ar putea să accepte să negocieze, dar persoanele de pe lista umanitară, cei care acum efectiv mor în închisori - este vorba de peste 200 de persoane, inclusiv bolnavi de cancer, persoane cu handicap, diabetici, mame cu mulți copii - trebuie să fie eliberați necondiționat. Iar regimul nu acceptă asta.

„Explicăm în mod constant că doar 4 % dintre belaruși cred că armata belarusă ar trebui să intre în război împotriva Ucrainei”

VERIDICA: Adesea aud de la europeni că ei nu văd diferența dintre Belarus și Rusia și, drept consecință, între implicarea celor două popoare în războiul din Ucraina. Puteți explica această diferență?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Protestele în masă din 2020, participarea partizanilor și voluntarilor belaruși la război de partea Ucrainei, numeroasele campanii de strângere de fonduri pentru armata ucraineană, belarușii aflați în închisoare pentru susținerea Ucrainei - toate acestea i-au împiedicat pas cu pas pe ucraineni să îi identifice pe belaruși cu rușii. Mișcarea masivă de voluntariat a bielorușilor în Ucraina, Polonia și Lituania, în ciuda faptului că mulți dintre noi suntem la rândul nostru refugiați, a jucat, de asemenea, un rol important.

Explicăm în mod constant că doar 4 % dintre belaruși cred că armata belarusă ar trebui să intre în război. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent nu pentru că Lukașenko n-ar fi dorit acest lucru, ci pentru că belarușii nu doresc să intre în război împotriva Ucrainei. Ei prețuiesc viața oamenilor, iar ucrainenii sunt foarte apropiați de noi ca popor.

„Trebuie să slăbim regimul în plan politic și economic și să nu mizăm pe proteste în masă în condițiile actuale”

VERIDICA: Anul viitor, în Belarus vor avea loc noi alegeri prezidențiale. La ce vă așteptați?

SVETLANA TIHANOVSKAIA: Nu pot numi alegeri acest ritual, această farsă, această imitație. Fără schimbări radicale, în 2025 nu vor exista candidați alternativi, observatori independenți sau numărare a voturilor. Va fi un spectacol conform unui scenariu bine cunoscut, în care Lukașenko se va declara învingător.

Nu putem să-i îndemnăm pe oameni să iasă în stradă pentru a protesta împotriva acestor lucruri - ar fi periculos și inutil.

În ceea ce-i privește pe partenerii noștri internaționali, îi îndemnăm să declare dinainte că acest circ este ilegal și nu va fi recunoscut. Experiența ne arată că nu vor exista alegeri democratice sub conducerea lui Lukașenko. Nu ar trebui să ne așteptăm la ceva grandios.

În prezent, Belarus este un stat polițienesc, în care oamenii sunt trimiși la închisoare fără un proces echitabil. Înainte de „alegeri” ar putea avea loc un nou val de represiuni. În fiecare zi, în țară sunt arestate 15-20 de persoane, Belarusul amintește acum de epoca lui Stalin. De aceea, cred că ar trebui să slăbim regimul în plan politic și economic și să nu mizăm pe proteste în masă în condițiile actuale.

Timp citire: 9 min