Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donețk

A plate depicting a portrait of Russian President Vladimir Putin, with a mustache added on it to show him as Adolf Hitler, is placed at a checkpoint on a road between Zaporizhzhia and Dnipro cities, Ukraine, 26 March 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   O plăcuță înfățișând un portret al președintelui rus Vladimir Putin, cu o mustață adăugată pentru a-l arăta ca Adolf Hitler, este plasată la un punct de control pe un drum între orașele Zaporizhzhia și Dnipro, Ucraina, 26 martie 2022.

Locuitorii din Zaporojie au cerut ca orașul lor să fie alipit la autoproclamata Republică Populară Donețk, scrie presa din Rusia. E o invenție; nu există vreo solicitare în acest sens.  

ȘTIRE: „Locuitorii orașului Zaporojie îl roagă pe șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, să alipească teritoriul lor la DNR. Un reportaj video despre cerințele locuitorilor a fost publicat de corespondentul special Kurlaeva pe canalul de Telegram „Kur_LIFE”.

„Locuitorii orașului Zaporojie îl roagă pe Denis Pușilin să-i ia în componența DNR, acolo este mai multă liniște”, a comentat autorul acest video. În afară de aceasta, orășenii mulțumesc armatei DNR în persoana șefului republicii „pentru cerul pașnic”. Kurlaeva a amintit că în teritoriile eliberate, locuitorii vor obține cetățenia republicii, apoi, dacă vor dori – și a Rusiei.

[…] Milițiile populare din Republicile Populare Lugansk și Donețk primesc în continuare plângeri despre bombardarea locuitorilor Donbass-ului din lansatoarele ucrainene Grad și Uragan.

NARAȚIUNE: Locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donețk.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Clipul video, citat de presa din Rusia și realizat de un jurnalist din Donbass nu include nicio referire, nicio cerință sau declarație despre dorința locuitorilor din orașul Zaporojie de a fi alipiți la republica populară autoproclamată Donețk. Este vorba de un reportaj publicat pe Telegram, cu peste 215 mii de vizualizări, care, de fapt, nici nu include filmări din orașul Zaporojie, ci din satul Rozivka, situat la 170 de kilometri de centrul regional Zaporojie. Este o localitate din apropierea raionului Mariupol, controlat de armata rusă. Așadar, este fals titlul și conținutul acestei narațiuni de propagandă: liderul autoproclamatei republici Donețk nu a fost în orașul Zaporojie, ci într-un sat departe de acesta și nimeni de acolo nu a solicitat alipirea la republica separatistă.

De fapt, vizita lui Denis Pușilin în orașul Zaporojie este imposibilă în momentul de față. În timp ce satul Rozivka este ocupat de armata Rusiei, orașul Zaporojie este sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit raportului armatei ucrainene, în regiunea Zaporojie au fost eliberate de invadatorii ruși localitățile Zatișia, Malinivka, Vesele, Zeleni Gai, Cervone și altele.  

Scopul acestei narațiuni de propagandă este pregătirea opiniei publice din Rusia pentru o viitoare escaladare a conflictului din Donbass, fiind construite justificări false ale unui nou val al ofensivei numite de Kremlin „operațiune specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei”.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , Război în Ucraina , război informațional
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  08/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina, Belarus și alte fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Pravda.ru, Sim2.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donețk
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

Marin Gherman

12 Apr 2022

Actualizat la: 12 Apr 2022 09:25:02
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023