Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Președintele rus Vladimir Putin vorbește în timpul unui interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson la Kremlinul din Moscova, Rusia, 06 februarie 2024
© EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin vorbește în timpul unui interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson la Kremlinul din Moscova, Rusia, 06 februarie 2024

Holzstock Festival

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Interviul lui Putin este „epocal” pentru propagandiştii Kremlinului  

youtube.com/@russianmediamonitor / 8;9;11 feb. 2024;

Interviul cu Vladimir Putin înregistrat la Moscova de Tucker Carlson s-a dovedit un nou spectacol propagandistic menit să recicleze toate naraţiunile favorite ale Kremlinului. Folosirea ca instrument al manipulării a unui jurnalist american de extremă-dreapta - cu o popularitate în declin, compromis profesional şi repudiat de întreaga breaslă – a fost menită să submineze sprijinul occidental de care încă se bucură Ucraina la doi ani de la invazia rusă. Spectacolul a beneficiat de o pregătire minuţioasă în presa rusă controlată de stat, care înainte de publicarea interviului s-a străduit să-l anunţe ca pe un eveniment de importanţă epocală care va schimba percepţia lumii despre Rusia şi liderul ei, pregătit să înceapă luna viitoare un nou mandat de preşedinte.

Rossia 1, 8 feb. 2024

Evgheni Popov, jurnalist

  • Gazda talk-show-ului radiofonic Alex Jones, care a primit un SMS de la Tucker, a dezvăluit că interviul de două ore înregistrat la Kremlin este o adevărată «bombă». Aşa i-ar fi spus însuşi Tucker Carlson. Cu siguranţă, interviul va face istorie. «Consecinţele vor fi epocale!» - este, de asemnea, un citat din mesajul primit. Interviul cu preşedintele Putin încă nu a fost difuzat, dar frenezia a ajuns deja de nestăpânit. La 12 minute după anunţul interviului, căutările cu etichetele «Vladimir Putin» şi «Tucker Putin» au luat-o razna. Există o mare frământare în America. CNN a anunţat că Tucker este la Moscova la instrucţiunile lui Putin şi a început să-şi îndeplinească misiunea. «Daily Beast» vine cu o poveste şi mai odioasă, scriind că acest interviu va arunca în aer alegerile din SUA: «Ceea ce este cert e că interviul există şi că deja constituie o interferenţă în alegerile americane.» Cum? Între timp au apărut informaţii potrivit cărora guvernul american ar putea să-i interzică lui Carlson să se întoarcă în Statele Unite. Tucker a fost acostat într-o parcare din Moscova şi a fost rugat să comenteze declaraţiile de la Washington. Jurnalistul a spus că nu se consideră un trădător şi a râs în faţa camerei. Tucker are deja susţinerea proprietarului fostei platforme Twitter, miliardarul Elon Musk. El a spus că un interviu cu Putin este un eveniment important pentru întreaga omenire.”

Mai mult de 20 de minute din cele peste două ore ale interviului au fost folosite de Vladimir Putin pentru un monolog cu pretenţii de justificare istorică a poziţiei Rusiei în chestiunea ucraineană. Pe un ton doct, preşedintele rus a reluat cu aceleaşi false argumente propria interpretare, demontată în repetate rânduri de istorici din toată lumea. Şi totuşi, jurnaliştii devotaţi Kremlinului şi-au declarat admiraţia pentru presupusa erudiţie a lui Putin, ca şi convingerea că interviul le va schimba occidentalilor părerea despre justeţea cauzei ruse.

Radio Vesti FM , 9 feb. 2024

Dmitri Kulikov, co-moderator:

  • A fost fascinant. Probabil că nimeni nu se aştepta la o abordare istorică atât de profundă.

Roman Golovanov, co-moderator:

  • Au început cu Ruric (căpetenie varegă, considerat primul conducător al Rusiei Kievene, secolul al IX-lea – n.n.). De ce este asta important? Preşedintele (V. Putin) s-a oprit şi a spus „Ştiu că e ceva plictisitor” şi Tucker (Carlson) a zis «Nu, nu, nu este plictisitor!»

Dmitri Kulikov:

  • Poate că pentru Tucker nu e plictisitor întrucât are educaţie istorică. [...] Americanii nu sunt interesaţi de istorie. În special de istoria altora, dar nu sunt prea interesaţi nici de propria istorie. Sunt atât de puţin interesaţi de propria istorie încât cred că atunci când strămoşii lor au ajuns în America totul a început de la zero, iar istoria Europei nu are nicio legătură cu ei. Americanii vor plăti scump pentru asta. Faptul că resping istoria se întoarce împotriva lor. De aceea, este foarte important că preşedintele a făcut această introducere istorică. Când veneam la emisiune erau deja zeci de milioane de vizualizări ale interviului. Vor fi probabil sute de mii de vizualizări! N-am nici o îndoială. Sute de milioane de oameni, inclusiv occidentali, vor afla despre istoria poporului rus, cum s-au petrecut lucrurile. Nu contează că unii vor spune că nu s-a întâmplat totul chiar aşa. Ceea ce este important este că noi credem că s-a întâmplat aşa”.

Cuvinte şi mai elogioase la adresa interviului lui Putin a avut şi propagandista favorită a preşedintelui rus, Margarita Simonian, care a mărturisit la principala televiziune de stat că în timp ce viziona înregistrarea a plâns de emoţie împreună cu soţul ei, Tigran Keosaian (regizor şi actor de film, aflat pe lista cetăţenilor ruşi sancţionaţi de statele occidentale după invadarea Ucrainei).

Rossia 1, 11 feb. 2024

Margarita Simonian, director Russia Today:

  • Când am urmărit interviul, eu şi Tigran am lăcrimat. El este un bărbat, un om matur, şi cu toate astea cred că e prima oară când a spus că acesta e un război civil. [Interviul] este o un moment de referinţă important pentru a înţelege ceea ce se întâmplă. Pe de o parte, procesul de reunire a sufletelor într-un suflet comun al unei singure naţiuni va fi anevoios. Pe de altă parte, din acelaşi motiv, acest proces este inevitabil. Nu cred că un om normal poate interpreta altfel ceea ce a spus Vladimir Vladimirovici. Este suficient să ne amintim exemplul celor două Războaie Cecene. Ne-am fi închipuit că poporul cecen va apăra cu arma în mână interesele Rusiei şi ale lumii ruseşti în această operaţiune militară specială? Ne-am fi imaginat aşa ceva cu 20 de ani în urmă? Şi totuşi se întâmplă! Acum, despre interviu: este un interviu istoric, fără îndoială. Este evenimentul jurnalistic cel mai de succes, cel mai semnificativ şi mai valoros din punct de vedere istoric din istoria omenirii. Există şi un mic aspect negativ. Ar fi fost bine ca acest interviu să fi avut loc mai devreme. [...] Putem spune că acest interviu va produce schimbări radicale în minţile alegătorilor americani. Fără nici o exagerare, va revoluţiona modul lor de gândire. Numai preşedintele nostru putea să le provoace un asemenea şoc! [...] Desigur, Tucker a avut propria agendă. E un lucru bun. Aşa cum se spune în America, este o situaţie «win-win». Cu siguranţă că el îşi doreşte să ajungă în politica mare, poate vrea să ajungă vice-preşedinte. Agenda lui s-a văzut limpede în întrebările pe care le-a adresat. El a vrut să-l lovească cât mai tare pe (Joe) Biden!

Industria deepfake şi jocurile de noroc    

Bibliothèque Publicitaire Meta; observers.france24.com / 2 feb. 2024;

Zeci de reportaje în aparenţă televizate au împânzit de la sfârşitul anului trecut rețelele de socializare din Franţa. Toate au în comun promovarea unor aplicaţii care promit obţinerea de câştiguri facile folosindu-se de credibilitatea unor televiziuni, jurnalişti şi vedete consacrate. Şi, deşi toate sunt contrafăcute cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, atrag numeroşi naivi. De pildă, un clip care pretinde că-l înfăţişează pe Gilles Bouleau (prezentatorul jurnalului de la ora opt al TF1, cel mai popular canal intern) stând de vorbă în studio cu fotbalistul Kylian Mbappé, a cumulat peste 100.000 de vizualizări numai pe Facebook.

Gilles Bouleau (deepfake!):

  • O celebritate în Franţa: Kylian Mbappé. El ne va vorbi astăzi despre ce mai face pe lângă fotbal şi îi aduce, pe lângă satisfacţie, şi venituri suplimentare. Bună ziua, Kylian!

Kylian Mbappé (depfake!):

  • Bună ziua! Mă cunoaşteţi suficient de bine ca să ştiţi că sunt sincer cu voi.

Există numeroase alte videoclipuri de acelaşi tip afişând siglele televiziunilor France 2, France 3, France 24, TF1 sau BFM Bussines, dar şi canale internaţionale. Naraţiunile promovate sunt uşor diferite în funcţie de clipuri. În unele, prezentatorii vedetă prezintă aplicaţii despre care se presupune că ar fi dezvoltate chiar de personalităţile pe care le introduc. Aici, clona lui Gilles Bouleau pare să prezinte o aplicaţie creată de actorul Omar Sy care ar aduce câştiguri de „3.000 – 5.000 de euro/zi”. Pe de altă parte, aceeaşi aplicaţie este recomandată de prezentatoarea TF1 Anne-Claire Coudray ca fiind dezvoltată de cântăreţul belgian Stromae.

Există şi clipuri în care în care prezentatorii menţionează mărturii de la oameni obişnuiţi care ar fi câştigat sume mari de bani la jocuri de noroc digitale. Obiectivul este de a-i încuraja pe creduli să descarce aplicaţii mobile pentru accesarea cazinorilor online, descrise ca aducătoare de averi cu o investiţie minimă. Adesea, acelaşi videoclip este distribuit pe mai multe pagini Facebook. De exemplu, potrivit instrumentului care permite consultarea tuturor reclamelor distribuite pe platforma Meta, un clip a fost eliminat după ce, timp de un an a fost distribuit prin intermediul a cel puţin 60 de reclame diferite  publicate de 11 conturi distincte. Unul dintre specialiştii care au analizat reportajele deepfake spune că primele au fost semnalate în octombrie 2020, dar calitatea acestora s-a îmbunătăţit substanţial de la mijlocul anului trecut, de când evoluţia tehnologică permite clonarea vocilor şi imitarea mişcării buzelor vorbitorilor. Chiar dacă falsurile prezintă încă imperfecţiuni sesizabile, experţii avertizează că peste jumătate de an acestea vor deveni mult mai credibile şi mai greu de depistat.

Eurovision 2024 – teatru de război   

nytimes.com/7 feb. 2024; aftonbladet.se/30 ian. 2024; nordictimes.com/31 ian. 2024; bbc.com/10 ian. 2024; thejournal.ie/14 dec. 2023; ruv.is/25 ian. 2024;  thetimesofisrael/21 dec. 2023; politico.eu / 2 feb. 2024; thenational.scot/7 feb. 2024; youtube.com/@Middle EastEye / dec. 2023

Israelul şi-a desemnat miercuri reprezentanta la concursul Eurovision din acest an. În vârstă de 20 de ani, Eden Golan a declarat că îşi dedică succesul celor peste 100 de ostatici israelieni deţinuţi încă de Hamas. Un succes care vine la doar o săptămână după ce peste o mie de muzicieni din Suedia, ţara gazdă a ediţiei din acest an, au dat publicităţii o scrisoare deschisă în care au cerut excluderea Israelului din competiţie pentru războiul brutal pe care îl duce în Gaza. Artiştii suedezi consideră că validarea partcipării Israelului subminează credibilitatea Uniunii Televiziunilor Europene (EBU), organizatoarea concursului, pe care o acuză de ipocrizie şi dublă măsură, din moment ce în 2022 a decis descalificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Ambasadorul Israelului în Suedia a replicat că toţi cei care pledează pentru boicotarea ţării sale „sprijină de fapt organizaţia Hamas”. Pe de altă parte, solicitarea artiştilor suedezi a fost precedată de apeluri similare venite din alte ţări. Mai mulţi artişti finlandezi au cerut luna trecută televiziunii publice YLE să facă presiuni asupra EBU pentru ca aceasta să „împiedice o ţară care comite crime de război şi continuă ocupaţia militară să capete o platformă de pe care să-şi spele  imaginea publică în numele muzicii”. Televiziunea publică din Irlanda a primit în decembrie peste 500 de email-uri în care era somată să se retragă din competiţie în cazul admiterii participării Israelului. Luna trecută, simpatizanţi pro-palestinieni au îngenuncheat pe jumătate dezbrăcaţi în faţa sediului televiziunii norvegiene, cerând excluderea Israelului. Tot în ianuarie, artiştii islandezi au cerut boicotarea Iselului, iar televiziunea publică a suspendat procesul naţional de selecţie în care favorit este un cântăreţ palestinian. De partea cealaltă, Israelul a pretins ca BBC să-l înlocuiască pe câştigătorul selecţiei britanice pentru Eurovision pe motiv că acesta ar fi semnat un apel public în care era Israelul era acuzat de genocid şi apartheid.

Directorul general al Uniunii Televiziunilor Europene a respins toate cererile de excludere a Israelului de la Eurovision, insistând că este un concurs eminamente muzical, fără interferenţe politice. El a adăugat că televiziunea  publică israeliană KAN, membră a Uniunii, îndeplineşte toate condiţiile cerute pentru trimite în mai un reprezentant la Malmö. O apreciere discutabilă, susţin mai mulţi membri ai Parlamentului European, din moment ce în noiembrie trecut canalul israelian a publicat un videoclip în care un cor de copii cânta despre „eliminarea totală a locuitorilor din Gaza în decurs de un an”.    

  • Data publicării:
    15/02/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024