Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Laureații Premiului Nobel pentru Pace denunță războiul „nebun și criminal” dezlănțuit de președintele rus, Vladimir Putin

Jan Rachinsky, reprezentând organizația rusă Memorial; Natallia Pintsyuk, reprezentându-l pe soțul ei, activistul Ales Bialiatski din Belarus; și Oleksandra Matviichuk, reprezentând organizația ucraineană Centrul pentru Libertăți Civile (CCL) salută de la balconul Grand Hotelului, după ce mai devreme au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022 la Primăria din Oslo, Norvegia, 10 decembrie 2022.
© EPA-EFE/Annika Byrde NORWAY OUT   |   Jan Rachinsky, reprezentând organizația rusă Memorial; Natallia Pintsyuk, reprezentându-l pe soțul ei, activistul Ales Bialiatski din Belarus; și Oleksandra Matviichuk, reprezentând organizația ucraineană Centrul pentru Libertăți Civile (CCL) salută de la balconul Grand Hotelului, după ce mai devreme au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022 la Primăria din Oslo, Norvegia, 10 decembrie 2022.

Holzstock Festival

Laureații Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta i-au cerut comunității internaționale să nu cedeze în fața războiului, pe care l-au numit „nebun și criminal”, dezlănțuit în Ucraina de președintele rus, Vladimir Putin. La ceremonia de decernare a celebrelor distincții, organizată în capitala norvegiană, Oslo, Centrul Ucrainean pentru Libertăți Civile (CCL), ONG-ul rus Memorial, dizolvat din ordinul instanțelor, și activistul belarus Ales Beliațki, încarcerat în țara sa, și-au reiterat angajamentul față de „drepturile omului, democrație și coexistență pașnică” și împotriva regimurilor autoritare. „Pentru o țară atacată, pacea nu poate fi obținută prin depunerea armelor” - a sublinit liderul CCL, Oleksandra Matviciuk, fiindcă aceasta „nu ar fi pace, ci ocupație”. Ca urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ea spune că și-a scris discursul de acceptare a Nobelului la lumina lumânărilor. Creat în 2007, CCL documentează crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina: tortură și asasinate, distrugerea blocurilor de locuințe, a bisericilor, școlilor și spitalelor, strămutarea forțată a populației. Oleksandra Matviciuk a cerut, din nou, crearea unui tribunal internațional care să-i judece pe „Putin, pe (aliatul său, liderul autoritar belarus Alexandru) Lukașenko și pe alți criminali de război” . Președintele Memorial, Ian Ratcinski, a denunțat, la rândul său, „ambițiile imperiale” moștenite de la URSS, care „înfloresc și astăzi” în țara lui. Rusia lui Vladimir Putin a deturnat sensul istoric al luptei antifasciste „în beneficiul propriilor interese politice” – a afirmat Ratcinski. Fondat în 1989, pe fondul liberalizării regimului sovietic, Memorial a lucrat decenii la rând pentru a face lumină asupra crimelor comise sub dictatura lui Iosif Visarionovici Stalin și pentru a păstra memoria victimelor sale, iar apoi pentru a colecta informații despre încălcarea libertăților și drepturilor civile în Rusia post-comunistă. „Astăzi, numărul deținuților politici din Rusia este mai mare decât numărul lor total în întreaga Uniune Sovietică de la începutul perioadei de perestroika, din anii 1980” - a menționat șeful Memorial. Soția opozantului belarus, Ales Beliațki, Natalia Pinciuk, care l-a reprezentat pe acesta la Oslo, a spus că, în Ucraina, Rusia își propune să instaureze „o dictatură vasală, la fel ca în Belarusul de astăzi, unde vocea poporului asuprit este ignorată, cu baze militare rusești, cu dependență economică uriașă, cu rusificare culturală și lingvistică”.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
38.794 de morți în Fâșia Gaza
38.794 de morți în Fâșia Gaza

Numărul răniților se apropie de 90 de mii.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov

Președintele Vladimir Putin voia crearea acolo a unei zone tampon, pentru a preveni loviturile inamice contra teritoriului rusesc.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE

Au fost eliberați 95 de oameni de fiecare parte.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie

Țara noastră este urmată de Spania și Ungaria.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024