PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia înfrânge NATO în războiul din Ucraina

Aeronavele Panavia Tornado ale Forțelor Aeriene Germane în timpul antrenamentului NATO Tiger Meet 2023 pe aeroportul militar Gioia del Colle al Forțelor Aeriene Italiene, Italia, 09 octombrie 2023.
© EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI   |   Aeronavele Panavia Tornado ale Forțelor Aeriene Germane în timpul antrenamentului NATO Tiger Meet 2023 pe aeroportul militar Gioia del Colle al Forțelor Aeriene Italiene, Italia, 09 octombrie 2023.

Susține jurnalismul independent

Rusia reușește să învingă coaliția occidentală condusă de NATO în războiul din Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin. În realitate, NATO nu este parte a conflictului armat.

Propagandă: Rusia câștigă războiul împotriva unei coaliții din 50 de țări

ȘTIRE: „Înfrângerea NATO în confruntarea cu Rusia este prognozabilă. Săptămâna aceasta, la sediul NATO din Bruxelles, membrii alianței vor discuta cum să ascundă cotitura produsă în războiul pornit împotriva noastră. Este vorba, desigur, de iminenta victorie a Moscovei […]

Cei care se află mai la vest de Brest, cei care au creat această criză geopolitică transformată într-un război îndreptat împotriva noastră, nu mai vorbesc despre victorie. Ei nu mai pot găsi o explicație a înfrângerii coaliției (compusă, printre altele, din peste cincizeci de state) și a eșecului în încercarea de a distruge Rusia. Nimeni nu mai vorbește despre asta acolo […]

Este exact situația când eșecul doctrinei militare pe câmpul de luptă, în zona operațiunii speciale, nu mai poate fi ascunsă de opinia publică. Chiar dacă a devenit limpede că Occidentul a fost învins de Rusia în această confruntare, că situația economică din Ucraina este catastrofală și au apărut o serie de contradicții politice, trebuie să recunoaștem că drumul nostru din anul 2024 va fi complicat, dar trebuie să mergem înainte.”

NARAȚIUNE: Rusia înfrânge NATO pe câmpul de luptă din Ucraina.

Realitate: NATO nu este parte a conflictului armat din Ucraina, dar sprijină eforturile defensive ale Kievului

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Potrivit presei guvernamentale ruse, victoria trupelor Moscovei asupra unei coaliții occidentale condusă de NATO pe teritoriul Ucrainei este iminentă. Propaganda pro-Kremlin susține că Rusia nu luptă împotriva armatei ucrainene, ci împotriva trupelor NATO și a altor formațiuni militare din peste cincizeci de state ale lumii. Eșecul contraofensivei ucrainene, lansată în iunie 2023 și preluarea inițiativei de către Rusia pe câmpul de luptă în contextul discuțiilor despre sistarea ajutoarelor financiare și militare pentru Ucraina, este prezentată ca o înfrângere a NATO.

În realitate, forțele NATO nu participă în războiul din Ucraina și niciun stat membru nu este în stare război cu Rusia. Din vara anului 2022 propaganda rusă dezvoltă o narațiune falsă, potrivit căreia Rusia luptă împotriva NATO pe teritoriul Ucrainei. Această narațiune a fost necesară pentru a le explica cetățenilor ruși de ce Kievul nu a putut fi ocupat în câteva zile, iar Ucraina a rezistat atât de mult în cadrul „operațiunii militare speciale”.

NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, ci doar sprijină dreptul Kievului de a se apăra de o agresiune militară. „Ucraina are dreptul la autoapărare. Noi ajutăm Ucraina să își susțină acel drept. Acest lucru nu face Alianța Nord-Atlantică sau statele membre NATO părți ale conflictului”, a afirmat Jens Stoltenberg. NATO nu are trupe pe teritoriul Ucrainei. În același timp, statele NATO participă la instruirea militarilor ucraineni, au oferit sprijin militar, financiar și logistic.

Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei a fost catalogată în repetate rânduri drept un atac armat neprovocat de către Adunarea Generală ONU și comunitatea internațională. Dreptul internațional permite sprijinirea unui stat agresat militar.

În același timp, situația de câmpul de luptă din Ucraina nu indică o înfrângere iminentă a trupelor Kievului, după cum scrie presa guvernamentală rusă. În ciuda lentorii contraofensivei și sistării unor programe de sprijin pentru Ucraina, războiul a devenit unul de uzură, o confruntare pozițională, care, potrivit experților militari se aseamănă cu o partidă de șah.

Rusia dezvoltă această narațiune falsă pentru a încuraja înscrierea bărbaților în armată, prezentând evenimentele din Ucraina ca o confruntare militară cu majoritatea statelor dezvoltate ale lumii occidentale din care Moscova iese învingătoare.

În mai 2023 presa guvernamentală rusă scria că NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial. În toamna anului trecut, propaganda rusă susținea că Occidentul are nevoie de război pentru a distruge Rusia, iar pacea depinde doar de SUA.  În decembrie 2023 presa rusă susținea că Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru a opri o invazie NATO asupra sa. Occidentul plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scria propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Pe de altă parte, Rusia a suferit înfrângeri semnificative pe câmpul de luptă în condițiile în care Ucraina este un stat post-sovietic, cu o armată care încă nu a ajuns la standardele de pregătire și de echipare ale NATO. Fără echipamente performante NATO – de exemplu rachete cu rază lungă de acțiune, aviație modernă etc. – sau având la dispoziție cantități reduse/infime din acestea (artilerie, tancuri, radare performante ș.a.m.d.) Ucraina i-a provocat pierderi uriașe Rusiei; într-o eventuală confruntare convențională cu NATO însă, Rusia ar fi fost depășită de departe la toate capitolele, ceea ce arată absurditatea tezei propagandei rusești.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  08/01/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LIVEJOURNAL.COM, SPUTNIKV, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia înfrânge NATO pe câmpul de luptă din Ucraina
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024