RĂZBOI ÎN UCRAINA: Rusia trebuie să înceteze „şantajul nuclear” şi să se retragă de la centrala Zaporojie – afirmă președintele Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Rusia trebuie să înceteze „şantajul nuclear” şi să se retragă de la centrala Zaporojie – afirmă președintele Zelenski
© EPA-EFE/PETER FOLEY   |   Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski transmite un mesaj video în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite despre situația din Ucraina pe fondul invaziei militare ruse, la sediul Națiunilor Unite, din New York, New York, SUA, 05 aprilie 2022.

„Rusia trebuie să pună capăt necondiţionat şantajului său nuclear şi pur şi simplu să se retragă de la centrala Zaporojie” – a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat miercuri la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, într-o reuniune convocată special pentru a marca şase luni de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Secretarul general al ONU – „profund îngrijorat” de activităţile militare din jurul centralei Zaporojie

„Ziua de astăzi marchează o bornă tristă şi tragică. Mii de civili au fost ucişi şi răniţi, printre care sute de copii. Lumea a văzut încălcări grave, comise fără nicio responsabilitate, ale legilor internaţionale privind drepturile omului şi ale dreptului umanitar internaţional” – a subliniat secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a denunţat „consecinţele acestui război absurd, mult în afara Ucrainei”. Și el s-a declarat „profund îngrijorat” de activităţile militare din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa: „Luminile de avertizare clipesc. Orice nouă escaladare a situaţiei ar putea conduce la autodistrugere”. Antonio Guterres a cerut trimiterea unei misiuni de experţi la această centrală, sub conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Antonio Guterres – pesimist în legătură cu încheierea războiului

Pe de altă parte, șeful Naţiunilor Unite s-a arătat pesimist în legătură cu o eventuală încheiere a războiului din Ucraina. „În pofida progreselor în domeniul umanitar, luptele din Ucraina nu dau semne de încheiere”, sunt „noi potenţiale zone de escaladare periculoasă care apar” – a mai spus Antonio Guterres.

Amintim că, în 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susține constant că este vorba despre „o operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

Timp citire: 1 min