Rusia este principala putere și, de ani de zile, și principala sursă de insecuritate din regiunea acoperită de echipa Veridica. Știri Rusia include informații cu privire la evenimente, evoluții și personaje importante din Rusia – de la decizii semnificative luate de președintele Vladimir Putin la declarații sau acțiuni ale principalilor exponenți ai regimului său, de la cazul lui Alexei Navalnîi la revolta grupului Wagner. Veridica urmărește, totodată, politica externă a Rusiei, relațiile sale cu Occidentul colectiv și, separat, cu statele care fac parte din acesta, dar și cele cu state cliente, aliate sau partenere în diferite dosare, cum sunt China, Belarusul, Iranul sau Turcia. Operațiunile externe, inclusiv cele întreprinse prin organizații-proxy cum este grupul Wagner, activ în Siria și în mai multe țări africane, dar și politicile energetice ale Kremlinului sunt, de asemenea, în atenția Veridica. Știri Rusia reflectă, totodată, narațiunile emise de Rusia, atât pentru publicul intern cât și pentru cel extern, și ambalate în fake news, dezinformări sau propagandă. Echipa de știri Veridica, precum și colaboratorii săi regionali și experții din România urmăresc impactul politicilor și campaniilor de dezinformare rusești atât în regiune cât și în afara acesteia, în principalele capitale occidentale. Știri Rusia cuprinde o gamă variată de produse jurnalistice, știri, editoriale, analize, interviuri și investigații.
Reuniunea s-a încheiat fără ca Ucraina să obţină sancţiuni sporite împotriva Rusiei sau sprijin militar de la Trump
Atacul rusesc de marţi a fost unul din cele mai sângeroase de la începutul războiului
Trump a părăsit summitul G7 mai devreme cu declarații favorabile Rusiei
Pentru mulți, este vorba de un mecanism de adaptare, în unele cazuri creșterea reflectă venituri noi asociate cu războiul, iar în alte situații vorbim de o alternativă la cheltuielile mari.
România va deveni hub logistic pentru tranzitul armamentului destinat Ucrainei, înlocuind Polonia, care şi-a ales un preşedinte patriot, susţin conspiraţioniştii.
În prezent, doar 56 de procente dintre români cred că Rusia ar trebui să se retragă complet din Ucraina, faţă de 64% în 2023.
Procesul de îmbunătățire a relațiilor după alegerea lui Donald Trump pare în regres.
O platformă a MAE rus pretinde că luptă cu dezinformarea dar, de fapt, răspândește fake news. Între timp, propagandiștii lui Putin își fac griji că disputa Trump – Musk poate afecta Rusia, iar Moscova și Kievul se bat în narațiuni despre impactul atacării bazelor aeriene rusești cu drone.
Rusia a propus returnarea corpurilor militarilor ucraineni căzuți în luptă, însă Ucraina refuză să le primească, zădărnicind efortul de pace al Moscovei, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump au avut o lungă convorbire telefonică pentru a discuta despre escaladarea situației din negocierile de pace din Orientul Mijlociu și Ucraina.
Ținta dronelor și a rachetelor rusești a fost orașul Kremenciuk unde au fost vizate șase locații.
Rușii au lansat un atac folosind 58 de drone în noaptea de 13 spre 14 iunie.
Siguranța comunicării Telegram este un mit, potrivit unei anchete care arată și legăturile fondatorului Telegram cu sistemul. Presa independentă scrie și cum un examen la engleză îți poate aduce pușcăria în Rusia.
Serviciile de securitate națională ale Ungariei au descoperit legături între propagandistul Fidesz, Georg Spottle, și serviciile secrete rusești.
În spatele fațadei lustruite a Moscovei și a statisticilor oficiale se află o federație din ce în ce mai fracturată – social, economic și politic.
Autoritățile au declanșat și o alarmă prin sistemul RO-ALERT, pentru avertizarea populației din județul Tulcea.
Între semnatarii declarației se află președintele României, Nicușor Dan.
Polonia a reținut și acuzat unul dintre cetățenii săi de spionaj pentru serviciile de informații rusești, a anunțat miercuri Parchetul de Stat.
Discuțiile dintre Statele Unite și Rusia privind rezolvarea problemelor din relațiile bilaterale se vor muta de la Istanbul la Moscova, a declarat noul ambasador al Rusiei la Washington pentru agenția de știri de stat TASS.
Volodimir Zelenski militarizează țara și o transformă într-un lagăr de concentrare, potrivit unui fost premier pro-rus citat de presa de propagandă.
Comisia Europeană a propus marți un al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei, care vizează veniturile energetice ale Moscovei, băncile sale și industria sa militară.
Veridica.md scrie cum s-a lăsat atrasă Moldova în schema gaziferă a Kremlinului împotriva Ucrainei.
Rusia își extinde prezența militară în Africa , livrând armament sofisticat în zonele de conflict subsahariene, unde o forță armată controlată de Kremlin este în creștere.
Încercarea Rusiei de a instala la București un președinte este o mică parte a scenariului pregătit pentru România. Pe termen lung, Moscova vizează „reprogramarea” culturală a românilor – prin dezinformare – astfel încât aceștia să abandoneze Occidentul și să aleagă „lumea rusă”.
Ucraina spune că este vremea înăspririi sancţiunilor împotriva Rusiei
Mark Rutte dorește o creștere semnificativă a cheltuielilor militare, deoarece amenințarea din partea Rusiei va rămâne „chiar și după încheierea războiului din Ucraina”.
Forțele speciale au lansat un atac asupra unui aerodrom rusesc, aflat la aproximativ 640 km de granița cu Ucraina.
Ucraina și Occidentul împiedică negocierile de pace prin atacarea unor obiective militare rusești și avarierea unor poduri, potrivit presei pro-Kremlin.
O unitate secretă a FSB numește China, țară pe care Moscova o consideră cel mai apropiat aliat, „inamic”.
Moscova îi răspunde lui Donald Trump care a comparat războiul cu o bătaie între copii
La fel ca legionarii și comuniștii, suveraniștii au inventat „dușmani ai poporului și ai țării”, demonizați prin propagandă vizuală. Printre ținte – UE, Ucraina, Soros, CCR, LGBTQ+, Nicușor Dan și Mugur Isărescu.