Rusia este principala putere și, de ani de zile, și principala sursă de insecuritate din regiunea acoperită de echipa Veridica. Știri Rusia include informații cu privire la evenimente, evoluții și personaje importante din Rusia – de la decizii semnificative luate de președintele Vladimir Putin la declarații sau acțiuni ale principalilor exponenți ai regimului său, de la cazul lui Alexei Navalnîi la revolta grupului Wagner. Veridica urmărește, totodată, politica externă a Rusiei, relațiile sale cu Occidentul colectiv și, separat, cu statele care fac parte din acesta, dar și cele cu state cliente, aliate sau partenere în diferite dosare, cum sunt China, Belarusul, Iranul sau Turcia. Operațiunile externe, inclusiv cele întreprinse prin organizații-proxy cum este grupul Wagner, activ în Siria și în mai multe țări africane, dar și politicile energetice ale Kremlinului sunt, de asemenea, în atenția Veridica. Știri Rusia reflectă, totodată, narațiunile emise de Rusia, atât pentru publicul intern cât și pentru cel extern, și ambalate în fake news, dezinformări sau propagandă. Echipa de știri Veridica, precum și colaboratorii săi regionali și experții din România urmăresc impactul politicilor și campaniilor de dezinformare rusești atât în regiune cât și în afara acesteia, în principalele capitale occidentale. Știri Rusia cuprinde o gamă variată de produse jurnalistice, știri, editoriale, analize, interviuri și investigații.
Ucraina este vinovată de continuarea războiului pentru că nu acceptă niciun plan de pace, riscând să fie „sfâșiată” de statele europene, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Acesta ar fi colectat și transmis ucrainenilor informații despre locațiile sistemelor de apărare antiaeriană situate în orașul Soci. UPDATE: MAE român notează că este vorba de un caz din 2024. Rusia l-a acuzat atunci că a încercat să obțină din Abhazia informații militare, iar în comunicatul de astăzi se vorbește de orașul rusesc Soci.
Presa oficială confirmă doar explozia unui dispozitiv artizanal
Preşedintele american susţine că negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina au progresat semnificativ
Ministrul rus de externe susţine că Moscova lucrează la definitivarea înţelegerii.
Prezenţa militară străină ar fi prea riscantă şi contribuie la reticenţa Rusiei de a accepta un acord de pace.
La Kiev s-au încheiat operaţiunile de salvare după atacul rusesc din ajun care a ucis 12 persoane.
Kaja Kalas spune că Rusia și nu Ucraina este obstacolul în calea păcii
Guvernul britanic spune că măsurile sunt menite să sufoce mașina de război rusă.
Președintele Zelenski și-a scurtat vizita în Africa de Sud în urma atacului
Liderii ucraineni vor război ca să își păstreze averile, dar știu că vor pierde și pregătesc gherile neo-naziste, potrivit propagandei (pro)Kremlin. Aceasta lansează și narațiuni false la adresa UE, acuzată exact de practicile oneroase care i se impută regimului Putin.
Rusia e forțată să denazifice Ucraina, iar ucrainenii pot evita un război civil și ajunge la o pace durabilă doar dacă țara lor capitulează și dispare, potrivit propagandei pro-Kremlin. Aceasta lansează, practic, un apel la genocid.
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a devenit un fel de test de loialitate față de Letonia pentru vedetele culturale și sportive letone. Cei care au „flirtat” sau chiar au colaborat cu Rusia au căzut în dizgrație.
Presa occidentală vehiculează posibile concesii pentru orpirea războiului.
Ucraina și SUA ar putea semna în curând acordul privind resursele minerale ucrainene, în special metale rare. Nu e clar însă cât de mari sunt zăcămintele, iar o parte importantă din acestea se găsesc în zone ocupate de ruși.
UE și Germania se pregătesc să intre în război alături de Ucraina ca să își ia revanșa pentru înfrângerea în cel de al Doilea Război Mondial, potrivit unei narațiuni false a presei pro-Kremlin.
Rusia poartă în Ucraina un război „total”, în care civilii sunt ucraineni și ei ținte, iar tot mai mulți ruși vor să plece pe front pentru bani, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum e afectat Kremlinul de scoaterea lui Marine Le Pen din cursa pentru președinția franceză.
Un tribunal din Moscova a condamnat la închisoare, într-o colonie penitenciară, patru jurnaliști, foști colaboratori ai organizației lui Alexei Navalnîi.
Atacul a survenit la mai puţin de o zi după vizita secretarului general al NATO, Mark Rutte, care a sosit marţi la Odesa alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Guvernele occidentale finanțează acțiuni teroriste coordonate de serviciile secrete ucrainene, potrivit presei guvernamentale ruse, citând jurnaliști pro-Kremlin din Occident.
O modificare legislativă dă dreptul armatei de a răspunde oricăror ameninţări de pe mare.
Steve Witkoff, trimisul special al președintelui Donald Trump, a descris discuțiile sale cu liderul rus Vladimir Putin de săptămâna trecută drept „convingătoare”.
Bruxelles-ul explorează opțiuni legale care să permită companiilor europene să încalce contractele pe termen lung pentru gaze rusești fără a plăti penalități mari Moscovei.
Șeful diplomației române pledează pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive și consolidarea regimului actual de sancțiuni.
La reuniunea care începe marți la Ankara vor participa reprezentanți ucraineni și ruși.
Preşedintele Zelenski cere ca Rusia să fie tratată ca stat terorist. Atacul, cel mai sângeros de anul acesta, condamnat de numeroase țări occidentale.
Moscova îi răspunde cu laude pentru capacitatea de a înţelge cauzele profunde ale conflictului.
Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a explicat că a propus zone de responsabilitate ale unei forțe multinaționale post conflict.
Candidatul AUR la preşedinţie şi-a construit întreaga carieră pe imaginea de unionist şi „apărător al tuturor românilor".
Trimisul special, Steve Witkoff, ar putea să aibă, vineri, o întâlnire cu Vladimir Putin.