Rusia este principala putere și, de ani de zile, și principala sursă de insecuritate din regiunea acoperită de echipa Veridica. Știri Rusia include informații cu privire la evenimente, evoluții și personaje importante din Rusia – de la decizii semnificative luate de președintele Vladimir Putin la declarații sau acțiuni ale principalilor exponenți ai regimului său, de la cazul lui Alexei Navalnîi la revolta grupului Wagner. Veridica urmărește, totodată, politica externă a Rusiei, relațiile sale cu Occidentul colectiv și, separat, cu statele care fac parte din acesta, dar și cele cu state cliente, aliate sau partenere în diferite dosare, cum sunt China, Belarusul, Iranul sau Turcia. Operațiunile externe, inclusiv cele întreprinse prin organizații-proxy cum este grupul Wagner, activ în Siria și în mai multe țări africane, dar și politicile energetice ale Kremlinului sunt, de asemenea, în atenția Veridica. Știri Rusia reflectă, totodată, narațiunile emise de Rusia, atât pentru publicul intern cât și pentru cel extern, și ambalate în fake news, dezinformări sau propagandă. Echipa de știri Veridica, precum și colaboratorii săi regionali și experții din România urmăresc impactul politicilor și campaniilor de dezinformare rusești atât în regiune cât și în afara acesteia, în principalele capitale occidentale. Știri Rusia cuprinde o gamă variată de produse jurnalistice, știri, editoriale, analize, interviuri și investigații.
Cercetările se fac în legătură cu săvârşirea mai multor infracţiuni legate de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Narațiuni identice sau similare cu cele ale propagandei rusești au fost promovate și în România în actuala campanie electorală. Ele nu au apărut doar în discursul extremei drepte, care și le-a asumat de mai mulți ani, ci şi în cele ale unor politicieni care, oficial, susțin apartenența României la structurile euro-atlantice.
Regimul preşedintelui sirian este zdruncinat de noua ofensivă rebelă care avansează spre Damasc.
„Alte trei persoane au fost grav rănite și spitalizate”.
În zonă se găsesc zăcăminte de cocs și litiu.
Ruşii au vizat 10 localităţi din regiunea Herson
Ministrul de externe Lavrov spune că mesajele Moscovei trebuie luate în serios
O ofensivă a forțelor rebele zdruncină regimul de la Damasc
Decizia Comisiei are la bază informațiile declasificate de autoritățile române despre ingerințele Rusiei
Documentele CSAT desecretizate fac referire la implicarea unui ”actor statal”, fără să numească explicit Rusia
Războaiele Rusiei sunt în atenția presei independente care scrie despre răpirea copiilor ucraineni, îndoctrinarea celor ruși, retragerea din Siria și „maidanul” din Georgia.
Serviciul rus de spionaj spune că UE pregătește de război infrastructura Republicii Moldova și a României și că Bruxellesu intervine în afacerile interne ale Moldovei, iar consecințele sunt catastrofale.
Ar fi încercat să arunce în aer obiective strategice, la instigarea unei persoane rezidente în Rusia.
El n-a mai fost în spațiul comunitar din decembrie 2021.
Documente declasificate de SRI, SIE, STS și ministerul de Interne arată că Georgescu este susținut de un actor statal. Acesta nu e numit, dar acțiunile sale sunt similare cu operațiuni lansate anterior de Rusia.
„A comandat un taxi în care a călătorit prin regiune”, pentru a fotografia obiective strategice.
A fost ținut prizonier timp de doi ani și opt luni.
Sute de persoane au fost arestate în Georgia în aproape o săptămână de demonstaţii pro-europene
O ofensivă rebelă avansează dinspre nord spre centrul Siriei
Sprijinul pentru regimul de la Moscova se consolidează și el.
Partidele pro-europene de dreapta din România au fost votate masiv în Moldova, în timp ce diaspora i-a preferat pe suveraniști. Experții cred că suveraniștii au fost respinși pentru că sunt ostili Ucrainei.
Administrația în exercițiu a președintelui Joe Biden îi mai oferă Kievului un pachet de ajutor militar, în valoare de 725 de milioane de dolari.
Trupele Kievului susțin că i-au împiedicat pe ruși să treacă râul Oskil, în apropierea orașului Kupiansk, din est.
Influenceri români ca impresara Ana Maria Prodan continuă să îl promoveze pe Călin Georgescu. Ca și favoritul lor, influencerii amplifică o serie de narațiuni rusești, majoritatea adaptate la România, dar și tot soiul de bazaconii pseudo-științifice sau conspiraționiste.
Președintele rus nu reacționase până acum în mod direct la situația politică din România, generată de alegerile prezidențiale.
Cancelarul german, Olaf Scholz, declară că „nimic referitor la Ucraina nu se va decide fără Ucraina” invadată de armata rusă.