Știri

Şeful mercenarilor ruși Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, mort într-un incident aviatic UPDATES

Evgheni Prigojin

Holzstock Festival

UPDATE 7: Înmormântarea oligarhului rus Evgheni Prigojin, fostul patron al grupului de mercenari Wagner, ucis într-un accident de avion săptămâna trecută, a avut loc în cadru privat, într-un cimitir de la periferia orașului său natal, Sankt Petersburg. „Despărțirea de Evgheni Viktorovici s-a produs într-un format închis. Cei care doresc să-și ia rămas bun pot vizita cimitirul Porohovskoie" – anunță gruparea paramilitară, într-o postare pe Telegram, însoțită de o fotografie a lui Prigojin.

UPDATE 6: Președintele rus, Vladimir Putin, nu intenționează să participe la înmormântarea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ucis săptămâna trecută, când avionul său s-a prăbușit - a anunțat, marți, Kremlinul, citat de agențiile internaționale de știri. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că nu deține informații precise despre planurile de înmormântare, iar aranjamentele privind funeraliile aparțin rudelor.

UPDATE 5. Rusia a confirmat oficial moartea șefului grupului paramilitar Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, al cărui avion s-a prăbușit săptămâna trecută. La finalul „expertizei genetice moleculare”, care a durat câteva zile, s-a stabilit că identitățile celor zece victime „corespund listei” pasagerilor și a membrilor echipajului - a anunțat Comitetul Rus de Investigații, într-o declarație citată de media internaționale. Anchetatorii nu evocă nici teza accidentului, nici pe cele ale unei bombe sau rachete sol-aer care ar fi lovit aparatul de zbor.

UPDATE 4: Preşedintele rus, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe familiei oligarhului Evgheni Prigojin, fost patron al grupului de mercenari Wagner, mort, foarte probabil, într-un accident de avion. Supranumit, într-o vreme, bucătarul lui Putin, pentru dineurile fastuoase pe care i le organiza acestuia, Prigojin ar fi fost, potrivit liderului de la Kremlin, un om de afaceri talentat, cu un destin complicat, care a comis grave erori în viaţa sa, dar care obţinea rezultate. Putin a salutat aportul mercenarilor Wagner la invazia rusă din Ucraina și a promis că autoritățile vor duce până la capăt ancheta privind moartea lui Prigojin. Media internaționale amintesc că Putin l-a acuzat pe oligarh de trădare, acum două luni, pe fondul rebeliunii eşuate a mercenarilor săi împotriva conducerii armatei ruse regulate.

UPDATE 3: Cadavrul oligarhului rus Evgheni Prigojin, patronul grupării de mercenari Wagner, a fost identificat la morgă de unul dintre oamenii săi – scriu media internaționale. Indiciul ar fi partea lipsă a unui deget de la mâna stângă, pierdută în urmă cu zeci de ani, când omul era la pușcărie, pentru infracțiuni de drept comun. În plus, telefonul lui Prigojin ar fi fost găsit lângă unul dintre cadavrele de la locul prăbușirii avionului. Adjunctul oligarhului, fostul ofițer de informații Dmitri Utkin, cofondatorul și nașul grupului Wagner, ar fi fost identificat după tatuajele sale naziste. Presa mai scrie că autoritățile ruse așteaptă, totuși, rezultatele testelor AND pentru a stabili cui aparțin cadavrele de la morga din regiunea Tver, unde s-a produs accidentul.

UPDATE 2: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că țara sa „nu are nimic de-a face” cu presupusa moarte, într-un accident de avion, a patronului grupului rusesc de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Într-o aluzie străvezie la Kremlin, după cum scrie presa internațională, Zelenski afirmă că toată lumea înțelege cine este implicat în moartea oligarhului, ai cărui mercenari au invadat Ucraina alături de armata regulată rusă.

UPDATE 1: O anchetă e în curs de desfășurare în Rusia cu privire la accidentul aviatic în care a murit, foarte probabil, oligarhul Evgheni Prigojin, patronul grupării paramilitare Wagner. Printre presupusele victime – șapte pasageri și trei membri ai echipajului - se numără și mâna dreaptă a lui Prigojin, Dmitri Utkin, un fost ofițer de informații militare, comandant operațional al grupului de mercenari. Media internaționale remarcă faptul că niciun înalt oficial rus nu a comentat evenimentul. Președintele Vladimir Putin, care, acum două luni, îl acuza pe șeful mercenarilor de trădare, nu a abordat subiectul în timpul aparițiilor sale publice de miercuri seara și de joi dimineață. În străinătate, numeroși oficiali au dat de înțeles că moartea lui Prigojin ar fi putut fi orchestrată de statul rus. Un consilier al președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, crede că dispariția mercenarului-șef e un semnal pe care Putin li-l dă  elitelor ruse înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Președintele american, Joe Biden, a spus că „ puține lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să aibă de-a face cu asta”. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, crede că „nu este o coincidență” faptul că toată lumea suspectează Kremlinul.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Şeful grupării paramilitare rusești Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, ar fi murit, miercuri, într-un accident de avion – scriu media din țara lui și din lume. Numele lui Prigojin se află pe lista de pasageri ai unui avion prăbuşit în Rusia,  care urma să facă legătura între capitala Moscova și fosta capitală Sankt Petersburg. Serviciile de salvare au anunțat că toți pasagerii din avion au fost găsiți morți. Presa mai speculează că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană rusă.

Muncea prin Africa, pentru măreția Rusiei

În ajun, oligarhul difuzase un videoclip în care susținea că se află cu mercenarii săi în Africa, unde lucrează pentru măreția Rusiei. El apărea într-un peisaj deșertic, în haine de camuflaj și înarmat cu o pușcă de asalt. „Muncim! Temperatura este de peste 50 de grade, exact așa cum ne place nouă. Grupul Wagner desfășoară o misiune de recunoaștere, făcând Rusia și mai mare pe toate continentele și Africa și mai liberă" - a declarat el în videoclipul difuzat de canalele Telegram apropiate grupării paramilitare. Prezentându-se acum drept „coșmarul” jihadiștilor din organizațiile Statul Islamic și Al-Qaida, șeful Wagner a făcut apel la voluntari să i se alăture și le-a pus la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail pentru recrutare. El n-a spus în ce țară se află, dar comentatorii notează că Wagner are o prezență semnificativă în Mali și Republica Centrafricană. După rebeliunea eșuată de pe 24 iunie, despre Prigojin s-a spus că a plecat în Belarus și că ulterior a revenit în Rusia.

 Interlop, șef de interlopi

Grupul Wagner: armata de mercenari și infractori pe care mizează Kremlinul pentru a obține victorii în Ucraina –titra veridica.ro încă din ianuarie 2023, explicând că banda lui Prigojin e o armată de pușcăriași care atacă în valuri, fără să țină cont de pierderi. Deținuții recrutați de Wagner ar fi asistat la sau ar fi fost implicați în execuții publice, torturi și alte crime de război.  Formată în mare parte din infractori și condusă de un fost pușcăriaș, pe care îl lasă rece chiar și moartea propriilor oameni, nu se poate aștepta un comportament care să respecte legislația internațională în ceea ce privește războiul – conchideau analizele veridica.ro.

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Fâșia Gaza: cel puțin 90 de oameni uciși, circa 300 răniți
Fâșia Gaza: cel puțin 90 de oameni uciși, circa 300 răniți

Israelul afirmă că l-a vizat pe șeful militar al mișcării islamiste Hamas, Mohammed Deif.

Veridica News
Veridica News
14 Jul 2024
Numeroși morți și răniți în atacurile armatei ruse de invazie asupra Ucrainei
Numeroși morți și răniți în atacurile armatei ruse de invazie asupra Ucrainei

La Budy, după sosirea echipelor de salvare, o a doua rachetă a lovit zona – procedeu folosit frecvent de invadatori.

Veridica News
Veridica News
14 Jul 2024
Datoria guvernamentală a ajuns, în aprilie, la peste 52% din PIB
Datoria guvernamentală a ajuns, în aprilie, la peste 52% din PIB

Datoria administraţiei publice a depășit pragul de 850 de miliarde de lei.

Veridica News
Veridica News
14 Jul 2024
Celebrul rapper american, Wiz Khalifa, urmărit penal în România pentru deținere și consum de droguri
Celebrul rapper american, Wiz Khalifa, urmărit penal în România pentru deținere și consum de droguri

Acesta şi-a aprins o ţigară cu canabis pe scena unui cunoscut festival ce are loc pe litoral.

Veridica News
Veridica News
14 Jul 2024