Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

Salvatori ucraineni purtând o persoană rănită la locul unui atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Dnipro, regiunea Dnipropetrovsk, sud-estul Ucrainei, 19 aprilie 2024, pe fondul invaziei ruse.
© EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT   |   Salvatori ucraineni purtând o persoană rănită la locul unui atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Dnipro, regiunea Dnipropetrovsk, sud-estul Ucrainei, 19 aprilie 2024, pe fondul invaziei ruse.

Susține jurnalismul independent

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

ȘTIRE:  Mobilizarea societății ruse pe care am observat-o în timpul alegerilor prezidențiale este, de fapt, un vot în favoarea operațiunii militare speciale. Creșterea nivelului de producere a armamentului, dotarea și perfecționarea Forțelor Armate ale Rusiei nu îi lasă nicio șansă armatei ucrainene [...].

Zelenski și anturajul său, ca și în cazul premierului Netanyahu, au vrut să ajungă în situația când supraviețuirea lor politică, dar poate și fizică, depinde direct de continuarea războiului. Însă războiul nu mai poate fi continuat fără bani americani [...].

Dacă statele membre NATO vor interveni militar pe teritoriul Ucrainei, acest lucru îi va dezlega Rusiei mâinile. Dacă Occidentul va face primul pas spre destrămarea Ucrainei, nimeni nu va mai avea vreo pretenție față de noi. În această situație noi apărăm exact Ucraina reală și suveranitatea ei adevărată.

NARAȚIUNI: 1. La alegerile prezidențiale din Rusia oamenii au votat pentru continuarea războiului din Ucraina. 2. Zelenski și Netanyahu au nevoie de război pentru a rămâne la putere. 3.  Rusia apără de NATO suveranitatea Ucrainei.

CONTEXT: Pe 17 martie a.c. în Rusia au avut loc alegeri prezidențiale, numite de analiștii politici din Occident – „scrutin cu final cunoscut”. Vladimir Putin nu le-a permis reprezentanților altor forțe politice decât cele pro-Kremlin să se înscrie la alegeri, iar cu câteva săptămâni înaintea scrutinului a murit în condiții suspecte, într-o colonie penală din regiunea arctică,  liderul opoziției, Alexei Navalinîi.  Potrivit autorităților ruse, campania electorală a fost „foarte curată”, iar scrutinul – democratic și onest. Presa rusă a prezentat rezultatele anunțate de Comisia Electorală Centrală de la Moscova ca  fiind un vot pro-război în Ucraina.

După atacurile grupării Hamas asupra civililor din Israel din 7 octombrie 2023, conflictul militar din Fâșia Gaza este comparat cu cel din Ucraina. Propaganda rusă susține că cele două state se răzbună pe nedrept pe civili și îi pedepsește, acuzându-l pe Zelenski că vrea să continue cu orice preț războiul pentru a rămâne la putere și a se îmbogăți. După atacul cu drone și rachete întreprins de Iran asupra Israelului,  premierul Netanyahu este comparat cu Zelenski, fiind numit o marionetă a SUA.

În acest context, presa guvernamentală rusă susține că, de fapt, invazia la scară largă asupra Ucrainei nu este un război, ci o operațiune specială de protecție a civililor. O apropiere a Ucrainei de NATO sau un sprijin al forțelor armate ale Kievului de către Occident este prezentată ca o primejdie existențială pentru statul ucrainean, Rusia fiind nevoită „să-i apere suveranitatea reală”. Occidentul mai este acuzat de destrămarea Ucrainei, fiind puse între paranteze crimele de război ale Rusiei pe teritoriul unui stat independent și suveran. 

În același timp, de la invadarea Ucrainei presa rusă a tot scris că Moscova a fost nevoită să declanșeze „operațiunea militară specială” pentru a se apăra de agresiunea Occidentului.  Potrivit unor narațiuni false, demontate de Veridica, Rusia a atacat Ucraina pentru a preîntâmpina o ofensivă NATO. Acțiunile armatei ruse erau justificate prin descoperirea unui așa-zis plan al Ucrainei și NATO de a ataca autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk, peninsula Crimeea, dar și unele teritorii ale Federației Ruse. „Operațiunea specială” era lăudată în presa rusă pentru că a reușit să oprească „agresiunea” NATO

OBIECTIV: Justificarea continuării invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.  

Realitate: Rusia nu apără suveranitatea Ucrainei, ci poartă un război de cotropire și distrugere, încălcând normele dreptului internațional

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Alegerile prezidențiale din Rusia nu legitimează regimul lui Putin și nici nu înseamnă că Moscova are dreptul să atace într-un mod brutal Ucraina. Scrutinul nu a fost democratic, iar Putin a simulat alegerile, blocând orice acces al opoziției, jurnaliștilor sau observatorilor independenți la procesul electoral.

Din această perspectivă, alegerilor din Rusia pot fi numite – pe bună dreptate – pseudo-alegeri. Vladimir Putin  a fost felicitat doar de către liderii autoritari de pe glob. De exemplu, Iranul  a salutat o „victorie solidă” a lui Vladimir Putin la alegeri și i-a dorit succes.  Întrucât alegerile nu au fost democratice, libere și oneste, iar rezultatele – legitime, nici subiectele campaniei electorale nu sunt reale, ci reprezintă un produs al ingineriei politice pro-Kremlin. Realegerea lui Putin în cadrul unor pseudo-alegeri nu înseamnă că ceea ce a declarat liderul de la Kremlin reprezintă opinia societății. Așadar, a zice că victoria lui Putin este un vot pro-război în Ucraina și că rușii își doresc continuarea „operațiunii militare speciale” este o manipulare politică și un act de dezinformare.

Comparația Ucrainei cu Israelul și a lui Zelenski cu Netanyahu se face, de asemenea, pentru a manipula opinia publică. Israelul a fost nevoit să reacționeze în urma atacului terorist al grupului Hamas din 7 octombrie 2023, iar Kievul are dreptul inerent să se apere de o agresiune militară rusă, conform normelor dreptului internațional. Nici Ucraina și nici Israelul nu au nevoie de război. În plus, spre deosebire de Israel, care este angrenat într-o ofensivă în Gaza, Ucraina se apără pe propriul său teritoriu și a și pierdut parțial patru regiuni, la care se adaugă Crimeea, invadată și anexată de ruși în 2014.

Războiul nu este în interesul Kievului, după cum scrie presa rusă. Distrugerile cauzate de Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt enorme, economia este la pământ, iar depopularea și sărăcia sunt consecințele directe ale războiului. Potrivit estimărilor Administrației Prezidențiale de la Kiev, distrugerile cauzate de Rusia pe teritoriul Ucrainei au depășit 700 de miliarde de dolari.

Volodimir Zelenski nu poate pune capăt de unul singur războiului, pentru că Rusia e cea care a atacat Ucraina. Din cauza legii marțiale, statul ucrainean nu poate organiza alegeri, dar unele rotații s-au făcut la nivelul guvernului și al conducerii armatei. Finalizarea războiului depinde direct de decizia Moscovei de a-și retrage armata de pe teritoriul unui stat suveran.

Propaganda pro-Kremlin nu amintește nimic despre crimele de război comise de militarii ruși pe teritoriul Ucrainei, de bombardarea infrastructurii electrice și a unor obiective civile, de deportarea copiilor ucraineni în Rusia etc. Toate acțiunile Moscovei de până acum au avut ca scop să distrugă suveranitatea și independența statului ucrainean. Mai mul decât atât, narațiunile false sunt contrazise de actele juridice semnate de însăși Vladimir Putin în septembrie 2022. Actele nerecunoscute de comunitatea internațională de alipire a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson la Rusia nu sunt altceva decât o lovitură asupra suveranității și integrității teritoriale a unui stat vecin. Așadar, Rusia nu poate fi apărătorul suveranității Ucrainei pe care a agresat-o și pe care vrea să o distrugă.

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  18/04/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LENTA.RU, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia apără suveranitatea Ucrainei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024