Analize

Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu presa la sediul său de campanie din Moscova, Rusia, 18 martie 2024.
© EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu presa la sediul său de campanie din Moscova, Rusia, 18 martie 2024.

Susține jurnalismul independent

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Dezinformări cu Vladimir Putin: Rusia a fost agresată de Occident și a intervenit în Ucraina ca să apere populația din Donbass

Vladimir Putin a declarat că oponenţii Rusiei au încercat să distrugă ţara din interior, transmite agenția rusă TASS. Oponenţii occidentali ai Rusiei au încercat să distrugă ţara din interior, dar au eşuat, iar rezultatul sancţiunilor antiruse s-a dovedit a fi opusul a ceea ce au aşteptat, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu membrii Guvernului. „Ştim cu toţii foarte bine ceea ce a început din punct de vedere economic. Literalmente, în cel mai adevărat sens al cuvântului, a început o agresiune economică împotriva Rusiei. Un număr nesfârşit de sancţiuni cu care ne-am confruntat, şi noi ştim bine care a fost scopul - distrugerea Rusiei din interior şi nu numai politic, ci mai ales economic", a spus Putin. „Pentru a crea probleme în colectivele de muncă, pentru a provoca un şomaj în masă în ţară, pentru a duce la închiderea întreprinderilor şi a industriilor întregi. Dar, aşa cum ştim, oponenţii noştri nu au reuşit nimic în acest sens" - a adăugat şeful statului rus. Preşedintele Rusiei a subliniat că rezultatul sancţiunilor antiruse s-a dovedit a fi „exact opusul a ceea ce se aştepta". „Anul trecut, economia Rusiei a crescut într-un ritm mai mare decât cel mondial" - a precizat Putin. Preşedintele rus a subliniat că, în ceea ce priveşte acest indicator, Federaţia Rusă a fost înaintea nu numai a ţărilor lider ale Uniunii Europene, ci şi a tuturor statelor aşa-numitului "grup al celor şapte".  

Rusia a fost „dusă de nas", de aceea Moscova a trebuit să ia măsuri extraordinare pentru a proteja populaţia din Donbas prin mijloace armate, a declarat Putin, la aceeași întâlnire cu Cabinetul de Miniştri. „În 2022, au început alte probleme pentru că am fost convinşi că, după opt ani de abuzuri asupra oamenilor care trăiau şi locuiesc în Donbas, nu vom reuşi să rezolvăm problemele din această regiune, problemele oamenilor pe care i-am considerat mereu ai noştri, iar ei considerau Rusia drept patria lor istorică, că problemele lor nu pot fi rezolvate prin mijloace paşnice. Puţin mai târziu, a devenit clar că suntem pur şi simplu duşi de nas şi a trebuit să luăm măsuri extraordinare pentru a proteja aceşti oameni prin mijloace armate", a declarat Vladimir Putin.

Americanii cred că Zelenski va pierde puterea iar NATO vrea ca Moldova să fie următorul centru de instabilitate

În SUA nu este exclusă destituirea lui Zelenski, titrează Gazeta.ru, care citează un fost consilier militar, comentator politic care apare des la RT, susținător al războiului rus în Ucraina. Este foarte probabil ca liderul ucrainean Volodimir Zelenski să fie înlăturat din funcție, a declarat pe rețeaua X fostul consilier de la Pentagon, Douglas Macgregor, colonel pensionat. „Guvernarea ucraineană este de săptămâni de zile într-un proces de dezintegrare lentă, dar sigură”, a scris acesta. În opinia lui Macgregor, există un risc înalt ca liderul ucrainean să fie înlăturat. El consideră aceasta o veste bună, întrucât destituirea lui Zelenski ar putea deschide calea spre încetarea conflictului militar, scrie publicația.

NATO şi Kievul împing Republica Moldova să devină a doua, după Ucraina, zonă de instabilitate din regiune. Această opinie a fost exprimată într-o convorbire cu TASS de către politologul Kirill Koktîş, de la departamentul de teorie politică din cadrul MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse). „Acest lucru s-ar putea termina rău pentru că Republica Moldova este împinsă din două părţi, dinspre NATO şi dinspre Ucraina, să devină a doua zonă de instabilitate după Ucraina", a spus Koktîş. În opinia sa, Kievul vrea să prelungească şi să escaladeze conflictul ucrainean prin destabilizarea situaţiilor din Transnistria şi Găgăuzia. „NATO, în general, nu se supără dacă se va întâmpla acest lucru", a adăugat el.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 May 2024
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a transformat dronele într-una din cele mai redutabile arme din arsenalul celor două tabere, iar inovațiile în acest domeniu continuă într-un ritm rapid.

Victor Sămărtinean
Victor Sămărtinean
13 May 2024
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei

Steaua roșie a armatei sovietice devine simbol al elevilor și studenților, iar cuvântul „pace” este eliminat din discursuri, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre sabotaje GRU și falsuri anti-ucrainene.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
02 May 2024