Analize

Presa rusă independentă: deepfake cu mama lui Navalnîi și probleme în Transnistria

O persoană aprinde o lumânare lângă flori și un portret al liderului opoziției ruse Alexei Navalny în fața ambasadei Rusiei, la Berlin, Germania, 16 februarie 2024.
© EPA-EFE/CLEMENS BILAN   |   O persoană aprinde o lumânare lângă flori și un portret al liderului opoziției ruse Alexei Navalny în fața ambasadei Rusiei, la Berlin, Germania, 16 februarie 2024.

Holzstock Festival

Propaganda Kremlinului a răspândit un deepfake cu mama opozantului mort, Alexei Navalnîi, scrie presa independentă. Tot acolo, despre „război bacteriologic” împotriva Rusiei și agitații pro-rusești în Transnistria.

Deepfake cu mama lui Navalnîi și „cosmetizarea” mesajului lui Zelenski

Propagandiștii au răspândit un mesaj fals al mamei lui Alexei Navalnîi către soția lui, Iulia, relatează REPOST. Jurnalistul fact-checker Ilya Ber a scris pe pagina sa de Facebook că „este vorba de o înregistrare audio, care începe cu cuvintele „Stimată Iulia Borisovna Abrosimova, acum mă adresez dumneavoastră” și se încheie astfel: „Vă detest și vă interzic să folosiți în mod speculativ numele fiului meu, copilului meu”. Înregistrarea audio a fost creată cu ajutorul IA. Vocea se aseamănă foarte puțin cu cea a Ludmilei Navalnaia, întrucât la acel moment în rețea era accesibilă doar o singură mostră a vocii acesteia, o înregistrare în care cerea să i se predea corpul fiului ei, ca să-l poate înmormânta, observă jurnalistul. Fake-ul a fost lansat în seara de 22 februarie, iar a doua zi dimineața a fost preluat de „Signal”, unul dintre cele mai mari canale de Telegram din rețeaua propagandistică a Cristinei Potupcik, salarizată de organizația Dialog (organizație necomercială autonomă finanțată din bugetul Rusiei), pe filiera Administrației Prezidențiale, coordonată de Serghei Kirienko”.

Presa rusă loială puterii a omis din declarațiile lui Zelenski mențiunea despre pregătirea Rusiei de o nouă ofensivă, observă publicația independentă AGENTS. Cele mai mari instituții de presă rusești, de stat și pro-putere, nu au relatat despre noua ofensivă în Ucraina, pe care a anticipat-o Volodimir Zelenski în conferința de presă susținută la doi ani de la declanșarea războiului. O nouă ofensivă este imposibilă fără un nou val de mobilizare în Rusia, apreciază NATO. Despre aceasta au scris și Z-bloggerii ruși. […] Zelenski a anunțat că forțele ucrainene pregătesc o nouă contraofensivă și deja există un „plan exact”. Rusia, de asemenea, pregătește o ofensivă, a precizat președintele. „Rusia va pregăti acțiuni de contraofensivă la începutul verii sau la sfârșitul lunii mai. Dacă vor reuși. Ei se vor pregăti. Și noi ne vom pregăti”, a declarat Zelenskii. Cele mai mari instituții de presă de stat din Rusia au reflectat pe larg conferința, dar nu au menționat ofensiva rusească. Astfel, RIA Novosti a publicat pe site-ul său 11 știri în legătură cu declarațiile lui Zelenski, dintre care două cu referire la contraofensiva ucraineană – despre scurgerea de informații privind operațiunea de anul trecut și anunțul privind contraofensiva ucraineană viitoare. Au ignorat declarația lui Zelenski de pregătire a unei noi ofensive și alte publicații rusești mari, care după declanșarea războiului s-au conformat cenzurii de război, observă AGENTS, referindu-se la RBK, Kommersant, Vedomosti, Lentra.ru, Gazeta.ru, care n-au zis nimic de o eventuală ofensivă rusească. […] Potrivit ultimelor estimări ale NATO, în situația actuală, gruparea armată rusă aflată în Ucraina nu poate să desfășoare o nouă ofensivă majoră de succes […] fără o nouă mobilizare de proporții. În același timp, Putin nu este gata să mai inițieze o mobilizare în pragul alegerilor prezidențiale. După scrutin, însă, este posibilă o mobilizare pentru a suplini recrutarea ascunsă care are loc în prezent, susține unul din reprezentanții NATO. Aceasta ar face puțin probabilă o ofensivă majoră în lunile de primăvară. Despre necesitatea creșterii numărului de militari pentru o ofensivă a Rusiei au relatat și sursele proruse. Canalul „Dva maiora”, care susține războiul, semnala o insuficiență de militari pe front […] Iar Dmitrii Rogozin spunea că o condiție necesară pentru o nouă ofensivă este majorarea numărului de trupe.

Povești conspiraționiste în Duma de Stat: americanii au răspândit brânca-ursului în Rusia

THE INSIDER deconspiră un fake lansat de deputații „Edinaia Rossia”: răspândirea plantei brânca-ursului este un rezultat al „războiului bacteriologic” al SUA împotriva Rusiei. Duma de Stat a adoptat în prima lectură un proiect de lege privind combaterea acestei plante, iar în timpul dezbaterilor reprezentanții partidului Edinaia Rossia și-au informat pe neașteptate alegătorii de unde vine această năpastă. Într-un articol întitulat „În Duma de Stat, brânca-ursului a fost numită parte a războiului bacteriologic al SUA împotriva Federației Ruse”,  Gazeta.ru scrie că „deputatul și cunoscutul specialist în supraviețuire Timofei Bajenov a admis că răspândirea brâncii-ursului în Rusia „a fost un element al războiului bacteriologic din partea SUA. […] Păraginile, cimitirele, terenurile care zac în delăsare s-au acoperit cu brânca-ursului. Eu nu exclud că aceasta a fost o componentă a vreunui război biologic, îndreptat împotriva noastră de Statele Unite”, a spus parlamentarul. Iar Vedomosti vine cu detalii: „Deputatul Oleg Valenciuk (Edinaia Rossia) și-a criticat colegii că nu au enunțat lucrul cel mai important: „Faptul că brânca-ursului este o armă biologică”. Potrivit acestuia, planta este un „ajutor frățesc” din partea Americii, care a devenit „o mină amorsată pe termen lung”. Bajenov a adăugat că „pe teritoriul Rusiei cresc câteva specii de brânca-ursului, dar în prezent ne confruntăm anume cu o plantă invazivă, adusă din America”. El a catalogat drept un astfel de „cadou” și bibanul Epinephelus, „care în prezent devorează ihtiofauna Mării Negre, la fel, făcut cadou de SUA”. Lenta.ru reține declarația altui deputat: „Agricultura noastră a fost distrusă pe toate fronturile  în favoarea „pulpelor lui Bush”, grâului canadian și altor „bucurii de import” cu care ne-au îndopat”. […] El a adăugat că, din cauza influenței SUA, dintr-o problemă locală a câtorva regiuni, brânca-ursului a devenit o problemă pentru o treime din țară.

THE INSIDER scrie că, într-adevăr, în Rusia cresc câteva tipuri de brânca-ursului. Nu toate sunt periculoase. Cel siberian este comestibil și poate fi folosit în calitate de nutreț. Cel mai problematic este soiul Sosnovskii, care s-a răspândit în partea europeană a Rusiei. Acesta conține substanțe care odată ajunse în organismul uman prin intermediul alimentelor, sporesc sensibilitatea acestuia la razele ultraviolete, agravând astfel arsurile solare. Acest tip de brânca-ursului nu are nicio legătură cu America. Patria sa este Caucazul. După cel de-Al Doilea Război Mondial a început să fie cultivat  în zona centrală a Rusiei ca plantă furajeră, dar în scurt timp s-a dovedit că laptele de la vacile care îl consumă devine amar. Cultivarea a fost încetată, dar plata s-a răspândit mult fiind greu de combătut. Potrivit unei versiuni, ideea cultivării acestei plante a venit de la însuși Iosif Stalin, care a aflat că e folosită drept furaj în SUA. Aceasta este singura legătură dintre brânca-ursului și America. Specialiștii sovietici nu au știut că peste ocean este cultivat un alt soi. În Polonia, unde în perioadă postbelică, la fel, a început să fie cultivat soiul Sosnovski, planta a fost botezată „răzbunarea lui Stalin”. […]

Presa pro-Kremlin: Rusia, gata să îi ajute pe transnistreni

Referindu-se la o adunare a liderilor de la Tiraspol, la care aceștia au cerut ajutor Moscovei, acuzând „presiuni din partea Moldovei”, RIA Novosti îl citează pe șeful comitetului pentru relații internaționale din Duma de stat, Leonid Sluțkii: „Decizia congresului deputaților poporului din Transnistria de a se adresa Rusiei pentru ajutor din cauza presiunilor Moldovei este un strigăt de disperare. […] Cetățeanca României Maia Sandu, după ce a fost aleasă președintă a Moldovei practic a deturnat procesul de negocieri privind reglementarea problemei transnistrene. Chișinăul a declarat blocadă enclavei. Sandu urmează cursul coordonatorilor occidentali, care nu renunță la încercarea de a crea un al doilea „cap de pod antirusesc” după chipul și asemănarea Ucrainei”, a comentat Sluțkii. […] El a amintit că în regiunea transnistreană locuiesc 220 de mii de cetățeni ai Rusiei. „Nu îi vom lăsa la nevoie. Sunt convins că Duma de Stat și Consiliul Federației vor discuta solicitarea RNM”, a spus Sluțkii. […]

Presa oficială de la Moscova preia cu regularitate dezinformările produse de fostul președinte prorus al R. Moldova, Igor Dodon. Acesta comentează situația din regiunea transnistreană, lăsând să se înțeleagă că Ucraina este stat agresor. „Igor Dodon a dezvăluit ce anume îi împiedică pe ucraineni să atace Transnistria, titrează GAZETA.RU. „Transnistria face parte din Republica Moldova şi asta a asigurat pacea în ultimii doi ani şi nu le-a oferit ucrainenilor nicio şansă să atace această regiune, pentru că atunci ar deveni agresori faţă de Republica Moldova", a subliniat Dodon. Politicianul şi-a exprimat convingerea că Tiraspolul nu va crea riscuri suplimentare pentru securitatea Transnistriei şi a locuitorilor săi. Liderul regiunii transnistrene nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, a anunţat că a crescut riscul de escaladare a conflictului din regiune, din cauza stagnării procesului de negocieri. Totodată, el a adăugat că din acest punct de vedere, mecanismul de menţinere a păcii continuă să îşi îndeplinească eficient misiunea. În special, este vorba despre menţinerea unei situaţii controlate pe linia de demarcaţie dintre părţi şi în "zona de securitate". Cu toate acestea, liderul republicii nerecunoscute a atras atenţia asupra intensificării agresiunii faţă de Transnistria din partea Republicii Moldova. Potrivit acestuia, mass-media din Republica Moldova anunţă în mod frecvent despre posibilitatea unui conflict armat şi solicită eradicarea separatismului”, scrie Gazeta.ru […]

Retorica Tiraspolului care numește Chișinăul agresor este cunoscută încă de la începutul anilor 1990, când regimul separatist și-a autoproclamat independența, iar în 1992 forțele secesioniste transnistrene au declanșat un război în care Federația Rusă s-a implicat direct cu armament greu din dotarea Armatei a 14, fapt recunoscut de CEDO. Declarațiile fostului președinte al R. Moldova, prorusul Igor Dodon, sunt o încercare că de a deculpabiliza Rusia de agresiunea din Ucraina, la fel cum a făcut-o de mai multe ori și în raport cu războiul de la Nistru din 1992. Acesta s-a remarcat încă din primele luni de mandat, când în calitate de șef de stat a fost într-o vizită la Tighina, în 2017, unde, împreună cu liderul separatist de la Tiraspol, a depus flori la monumentul cazacilor, care în 1992 au tras în polițiștii moldoveni, și a declarat că Moldova ar trebui să-și ceară scuze de la Transnistria.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
Presa rusă pro-Kremlin și cea independentă: Europa e amenințată cu rachete, în timp ce deținuții politici fac majoratul în pușcărie
Presa rusă pro-Kremlin și cea independentă: Europa e amenințată cu rachete, în timp ce deținuții politici fac majoratul în pușcărie

Rusia 1 amenintă capitalele europene cu rachete, boții Kremlinului se bucură de blocarea YouTubului iar deținuții politici minori împlinesc vârsta de 18 ani în pușcărie.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Jul 2024
Cum rezistă Belarusul sancțiunilor internaționale?
Cum rezistă Belarusul sancțiunilor internaționale?

Până acum, sancțiunile occidentale au avut un impact redus asupra economiei Belarusului, dar au crescut dependența de Rusia, provocând noi rupturi în societate.

Alexander Maliarenko
Alexander Maliarenko
16 Jul 2024
Presa pro-Kremlin: atac american în Crimeea și militarizarea Moldovei
Presa pro-Kremlin: atac american în Crimeea și militarizarea Moldovei

Soția lui Zelenski și-a luat mașină un Bugatti de 4,5 milioane de euro, minte presa pro-Kremlin, care vine și cu povești despre lovituri de stat în Ucraina și capturarea Moldovei de către România.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
04 Jul 2024
Presa rusă independentă: Kremlinul folosește clone și copii-soldați
Presa rusă independentă: Kremlinul folosește clone și copii-soldați

Rusia clonează publicații occidentale pentru a-și face propagandă, scrie presa independentă. Veridica a selectat și articole despre copii și adolescenți pregătiți pentru război și minciunile Kremlinului despre ISIS.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
28 Jun 2024