Știri

România condamnă categoric noile bombardamente rusești din sudul Basarabiei

Ministrul de Externe al României, Luminita Odobescu, vorbește în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu (care nu apare în poză) la Chișinău, Republica Moldova, 20 iunie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Ministrul de Externe al României, Luminita Odobescu, vorbește în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu (care nu apare în poză) la Chișinău, Republica Moldova, 20 iunie 2023.

Daruieste Viata

România a condamnat categoric, miercuri, noile atacuri rusești contra infrastructurii portuare de pe Dunăre din Ucraina vecină, cruciale pentru exportul de cereale către piețele lumii. „Condamn ferm atacurile repetate ale Rusiei împotriva oamenilor nevinovați și a infrastructurii civile, inclusiv împotriva silozurilor de cereale din porturile ucrainene Reni și Izmail” - a scris, pe rețeaua X (ex-Twitter), ministrul român de Externe, Luminița Odobescu. „Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internațional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară și a navigației pe Marea Neagră” – conchide șefa diplomației de la București. Potrivit Radio România, zgomotul exploziilor din portul Reni s-a auzit şi la Galaţi, oraș românesc aflat la circa 20 de kilometri distanţă, în linie dreaptă. Oamenii au crezut iniţial că este vorba despre exerciţii militare desfăşurate în Poligonul de instruire şi antrenament al NATO, din comuna învecinată Smârdan - transmite corespondenta din județ a radioului public.

Au început luna trecută

Pe 24 iulie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat „ferm” atacurile armatei ruse de invazie împotriva împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, foarte aproape de România. „Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi, implicit, securitatea alimentară la nivel global” - a scris şeful statului român pe Twitter. Tot la București, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară este încă o dovadă a intenţiei Rusiei de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, ceea ce destabilizează grav securitatea alimentară mondială. Porturile fluviale Ismail și Reni sunt în sudul Basarabiei, teritoriu românesc anexat de Uniunea Sovietică stalinistă în 1940, în urma unui ultimatum, și preluat de Ucraina în 1991, ca stat succesor.

 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei

Forțele ruse de invazie au atacat timp „de aproape două ore” raionul Izmail, din regiunea Odesa, foarte aproape de granița cu România – a precizat șeful administrației regionale, Oleg Kiper.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor

Vladimir Putin nu are adversar pentru al cincilea mandat.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru vehiculele rutiere este prevăzut în PNRR.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023